Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům v chatové oblasti připomíná drn, který respektuje okolní zeleň

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlení v přírodě a harmonické soužití může vzniknout i ve čtvrti na okraji Prahy. Podstatný je citlivý přístup a promyšlený koncept domu a zahrady jako jednoho celku.

Jižní fasádu tvoří sloupky z lepených dřevěných hranolů. | foto: Jiří Ernest

V bývalé chatové oblasti, ve staré zahradě se zchátralým zahradním domkem, dýchly na budoucí majitele příběhy starých stromů i vůně trav a květin ze sousedních zahrad.

Může se hodit

Postavte si dům podle vašich představ. Ideální pozemek najdete na Reality.iDNES.cz.

Rodina si přála maximálně souznít s tímto prostředím, návrh domu měl respektovat stávající zeleň, měl zahrnovat pohodlný byt pro rodinu se dvěma dětmi a samostatný sochařský ateliér.

Majitelé domu chtěli při výstavbě uplatnit tvůrčího ducha a vlastní manuální zručnost, proto měl návrh umožnit také výstavbu svépomocí. "To, co stavba zabere zeleni a trávníku, navrátíme pomocí zelené střechy, slíbili jsme v úvodu klientům, kteří jsou zároveň našimi přáteli," vzpomíná architekt Michal Kunc na první debaty o projektu.

To, co stavba zabrala zeleni a trávníku, se vrátilo pomocí zelené střechy.

To, co stavba zabrala zeleni a trávníku, se vrátilo pomocí zelené střechy.

"Naše vize bydlení v přírodě byla nízkoenergetický dům, přirozeně využívající energii slunce, dřevostavba se zelenou střechou volně přecházející do terénu zahrady," dodává Michal Kunc.

Jasné a přehledné

Protáhlá přízemní stavba zabírá téměř celou šířku pozemku od západu k východu. Lemuje jeho severní hranici, celá slunná jižní část zahrady zůstává volná pro rekreaci.

Fotogalerie

Pohodlné bydlení podle architekta Kunce vytvářejí tři základní stavební kameny: jednoduchost, přehlednost a logické vazby. Dispozice se rozvíjí postupně od západu k východu.

Všechny obytné místnosti se řadí podél prosklené jižní stěny a mají výstup francouzskými okny ven na dřevěnou terasu a na trávník, zahrada a interiér domu se neustále prolínají.

Podél severní obvodové stěny domu vede průběžná podélná chodba, která slouží jako hlavní komunikační a optická osa. Na jejím konci najdete samostatnou ložnici rodičů, dále prochází podél koupelen a dětských pokojů do střední části, kde je umístěný částečně uzavřený blok zázemí (kuchyň, technická místnost, WC a šatna).

Dále se sestupuje po třech schůdcích do společného obývacího prostoru se sezením a jídelnou. Přes atrium s krytým sezením je vidět prosklený ateliér s vlastním sociálním příslušenstvím.

Kuchyň je vybavena malým stolováním. Žlutá linka z lakovaných MDF desek je

Kuchyň je vybavena malým stolováním. Žlutá linka z lakovaných MDF desek je součástí "slunečného srdce" domu. Dřevěné sloupky a masivní vazníky s vruty tvoří základní estetický rámec interiéru.

Se sluncem v duši

V souladu s nízkoenergetickým principem stavění jsou všechny obytné místnosti orientovány na jih a prostřednictvím jižní prosklené stěny využívají pasivní solární efekt k vyhřívání interiéru.

Autor

MgA. Michal Kunc (* 1971)
Autorizovaný architekt, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. V r. 1999 založil společnost Atelier Kunc architects, kde je vedoucím architektem. Ateliér se zabývá komplexním řešením komerčních i soukromých staveb, rodinných domů. V r. 2004 získal za Club restaurant Stromovka cenu Grand Prix za nejlepší interiér roku v ČR.

Podélná chodba naopak tepelně izoluje obytný prostor od severu, obvodová zeď je konstruována jako masivní akumulační stěna. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem a vybaven rekuperací vzduchu. Přítomnost slunce uvnitř domu symbolicky znázorňuje i teplé žluté srdce, kuchyň. Šatna a technická místnost jsou prozářeny nátěry a laky žluté barvy, přinášejí optimismus a energii do života i za pochmurných podzimních dní.

Pojetí stavby jako nenápadného hosta, kterého časem obklopí náruč zeleně, se odráží i v jejím vnějším vzhledu. Směrem od ulice naznačuje její přítomnost jen nasypaný zatravněný val, terén zahrady se zvedá a přechází v zelenou střechu.

Ze západní strany dům působí dojmem, že vyrůstá přímo ze zahrady, trávník

Ze západní strany dům působí dojmem, že vyrůstá přímo ze zahrady, trávník plynule přechází v zelenou střechu osázenou suchomilnou vegetací.

Zastřešené atrium tvoří předěl mezi soukromou a pracovní zónou částí domu,

Zastřešené atrium tvoří předěl mezi soukromou a pracovní zónou částí domu, kterou tvoří ateliér.

Také použité materiály, sklo, přírodní dřevo či šedý cembonit napomáhají k přirozené symbióze. Zub času, který dodá fasádě patinu, časem pomůže domu a zahradě splynout v jeden celek.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 310 m²
Užitná plocha: 250 m²
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, severní část – obvodové zdivo Porotherm, kontaktní zateplení, obložení deskami Cembonit, jižní fasáda – sloupky z lepených dřevěných hranolů, dřevěný trámový strop, sádrokartonový podhled, zelená střecha, vnitřní příčky sádrokartonové
Výplně otvorů: pevně zasklené plochy a dřevěná eurookna s izol. dvojskly, dveře bezfalcové do obložkových zárubní, lakované z MDF desek (atypická výroba na míru)
Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo (systém země/voda), podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací vzduchu
Dům je navržen jako pasivní.


Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 9/2012.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Najdete na iDNES.cz