Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina si na Ladronce postaví netradiční dům. Celý ho obloží corianem

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům vyroste ve východní části ulice U Ladronky v katastrálním území Břevnov. Novostavba bude postavena na místě stávajícího objektu, který bude stržen vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu.

Objekt je navržený jako jednoduchá krystalická světlá hmota, která svými rozměry respektuje charakter a místo svého zasazení. | foto: BlackBack

"K našemu milému překvapení jsme dostali zelenou a nastal další půlrok velmi intenzivního modelování hmoty objektu zevnitř i z venku," říká architekt Petr Schwarzbeck.

Studio BlackBack zvolilo pro svůj návrh sochařský druh architektury, který je inspirován českým kubismem, například architekty Pavlem Janákem, Josefem Chocholem nebo Josefem Gočárem.

Novostavba na Ladronce

Inspiraci hledalo studio mezi umělci, jako byli Josef Čapek, Emil Filla, Otakar Kubín, Bohumil Kubišta a Václav Špála, kteří se posunuli do mnohem větší a volnější abstrakce.

"Objekt je navržený jako jednoduchá krystalická světlá hmota, která svými rozměry respektuje charakter a místo svého zasazení," vysvětluje architekt.

Rodinný dům je výjimečný díky svým čistým liniím a propracovaným detailům lomů. Obložení bude z umělého kamene corian v kombinaci s prosklenými částmi okenních a dveřních otvorů. "Osobně tento přístup nazýváme expresivita s pokorou," říká Schwarzbeck.

Technický popis rodinného domu

Rodinný dům vyroste ve východní části ulice U Ladronky v katastrálním území Břevnov. Novostavba bude postavena na místě stávajícího objektu, který bude stržen vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu. Náklady na jeho záchranu by byly vzhledem k jeho hodnotě nepřiměřené. Parcely k zastavění mají číslo 2006 a 2007.

Studio se při návrhu domu inspirovalo kubismem.

Studio se při návrhu domu inspirovalo kubismem.

Obložení bude z umělého kamene corianu v kombinaci s prosklenými částmi...

Obložení bude z umělého kamene corian v kombinaci s prosklenými částmi okenních a dveřních otvorů.

Navržený dům bude mít rozlohu 10 × 9,86 metrů a garáže o velikosti 6,5 × 3,9 metrů v nadzemní části a 10 × 11,5 metru v podzemní části. K objektu je přisazený krb 1,5 × 0,7 metru. Kolem pozemku budou umístěny opěrné zdi tloušťky 300 milimetrů, které současně vytvoří podezdívku pro oplocení kolem domu.

Domy, které s novostavbou bezprostředně sousedí, mají čtyři podlaží (jedno podzemní, dvě nadzemní a obytné podkroví). V tomto duchu je navržena i novostavba rodinného domu. "V uliční frontě dochází k vykonzolování objektu (arkýřem) o velikosti 0,9 metru. Vykonzolování arkýře splňuje vyhlášku 26/1999 čl. 42 odst.1, a to je znázorněno ve výkresu ASR 303," prohlašuje Schwarzbeck.

Novostavba se napojuje na stávající hřeben sousedního přiléhajícího objektu. Na přání investora bylo zvoleno kompaktní řešení domu s netradičním vzhledem se čtyřmi podlažími propojenými schodištěm a výtahem. Některá podlaží jsou ve více úrovních.

Studio BlackBack

  • Ing. Arch. Petr Schwarzbeck, Ing. Lukáš Pojar
  • Podkovářská 800/6, Praha 9

"Náš ateliér pracuje na osobním a osobitém přístupu ke klientovi, což zaručuje výsledek šatů přímo střižených na tělo. Chceme hledat poctivá řešení a víme, že cesta, která k tomu vede, je obtížnější a delší. Toto je důvod, proč klientovi na začátku projektování klademe spoustu dotazů, některé zdánlivě nepodstatné," říká Schwarzbeck.

"Snažíme se co nejvíce nasát klientovy sny, zvyky, přání a touhy. Všechny tyto věci pak zohledníme v trojrozměrném navržení domu a splníme tak klientovi jeho sen ve 3D. Klient pak do tohoto prostoru vnese čtvrtý rozměr, a to je rodina a život."

Zakladatelské duo studia BlackBack tvoří Ing. Lukáš Pojar a Ing. Arch. Petr Schwarzbeck, projekční tým dále rozšířili Ing. Arch. Eliška Úlehlová, Ing. Arch. Lukáš Kasper, Ing. Arch. Veronika Hanušová a další.




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Velkorysá koupací část. U tohoto jezírka koresponduje s větším měřítkem...
Na modré díry zapomeňte. Koupací jezírka zahradě sluší a jsou bez chloru

Zahradní vodní plochy už dávno nemusí vypadat jen jako azurová polykarbonátová monstra bez respektu k okolí. Biotopy...

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a...

Stromy na řezivo pro konstrukci tohoto domu byly káceny ve vhodné dny podle...
V Říčanech stojí dům s vnitřním atriem, je inspirovaný Japonskem

Nízkoenergetický atriový dům v Říčanech u Prahy s vnitřní zahradou je ukázkou příkladné ekologické architektury....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.