Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Každý objekt, který navrhujeme, má jiný charakter, tvrdí architekti

  1:00aktualizováno  1:00
Podívejte se na domy, které navrhují architekti ze studia Sféra. První je rodinný dům obložený dřevem. Upoutá nejen propojením interiéru s exteriérem, ale i prosvětleným centrálním prostorem. Další projekt představuje rodinný dům částečně zahloubený do terénu, třetí zrekonstruovaný bytový dům.

Fasáda domu je dřevěná, protože se parcela nachází na hranici borového lesa. | foto: Archiv studia Sféra

První projekt: rodinný dům v Letech

Architekti studia Sféra odpovídají na otázky ke stavbě:
První projekt pracuje s terénem tak, aby dům zůstal v kontaktu se zahradou. Byl to požadavek investora?
Ano, a byl zcela logický! Kontakt se zahradou řadíme mezi hlavní devizy bydlení v rodinném domě, proto mu ve všech projektech věnujeme zvláštní péči. V tomto případě je kontakt se zahradou ovlivněn navíc sklonem te­rénu. Tomu se dům přizpůsobuje a po­dlaha se kaskádovitě plazí po svahu dolů. Vznikají tím výškové rozdíly, kte­ré se dají využít například k sezení.

Projektu rodinného domu v Letech jsme se účastnili velmi aktivně a zblízka, protože šlo o zakázku v rámci rodiny jednoho z nás. Některé prvky vznikaly na místě během stavby, například když se objevil zajímavý průhled. Nižší úroveň střechy je opatřena vegetačním souvrstvím, a tak si během sprchování můžete užívat pohled do rozkvetlé zahrady. Osobní zkušenost s životem v domě nám poskytla jedinečnou zpětnou vazbu na vlastní kůži.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Centrální prostor domu je převýšený s horním nasvětlením. Jaké to má výhody?
Převýšení akcentuje význam prostoru. V tomto případě vyzdvihuje jídelnu jako těžiště společenského života v domě. Je to mís­to setkávání. Dalším motivem je přivést odpolední slunce do domu, což skvěle funguje. Nízké světlo v podvečer halu pravidelně rozzáří do červe­ných odstínů zapadajícího slunce. Do haly vede ještě jedno okno z horní kou­pelny. Díky tomuto efektu dvojího prosvětlení můžete domem prohlí­žet skrz naskrz.

Dřevo jste použili jak v interiéru, tak v exteriéru. Hledali jste tento společný prvek cíleně?
Fasáda domu je dřevěná, protože se parcela nachází na hranici borového lesa, a k přírodě tak má opravdu blíz­ko. Proto byly použity kvalitní přírod­ní materiály, zejména pak dřevo. Jsou příjemné na dotek, fasády i podlahy jsou velmi kontaktní, a tak se všude dá sedět nebo se jen tak opírat.

Rodinný dům Lety:  fasáda domu je dřevěná, protože se parcela nachází na...

Rodinný dům Lety: fasáda domu je dřevěná, protože se parcela nachází na hranici borového lesa, k přírodě tak má blízko.

Rodinný dům Lety: podlaha se kaskádovitě přizpůsobila svažitému terénu.

Rodinný dům Lety: podlaha se kaskádovitě přizpůsobila svažitému terénu.

Vizitka domu

Dispozice: 4+kk

Užitná plocha: 160 m2

Stavební konstrukce: zděná na betonových pasech

Stěny: zděné z cihelných bloků s vláknitou tepelnou izolací

Střecha: plochá s izolací z expandovaného pěnového polystyrenu (EPS) a fóliovou hydroizolací z měkčeného PVC; nižší střecha vegetační

Podlahy a stropy: monolitické železobetonové

Vytápění: plynovým kondenzačním kotlem do radiátorů

Realizace: 2013

Druhý projekt: rodinný dům, Praha-Dolní Počernice

Fotogalerie

Umístění domu maximálně využívá potenciál pozemku: podle orientace ke světovým stranám je situován v zadní (severovýchodní) části zahrady, co nejdále od příjezdové komunikace. Půdorys objektu je navržen jako obdélník orientovaný delší stranou k ulici.

Při východní hranici směrem k sousednímu pozemku je umístěna garáž, která představuje součást hmotového řešení. Dům navrhli architekti jako dvoupod­lažní nepodsklepený, jeho plochou střechu kryjí z pohledových stran atiky. Vzhledem ke svažujícímu se terénu v zadní části zahrady byl dům zezadu částečně zahlouben.

Hmota domu je členěna tak, aby vytvářela kryté venkovní plochy a zároveň stínila velké prosklené plochy, které propojují zahradu s interiérem. Dům tak vyrůstá ze země a svým druhým podlažím ustupuje k severozápadu.

Dolní Počernice: dům navrhli architekti jako dvoupodlažní nepodsklepený, jeho...

Dolní Počernice: dům navrhli architekti jako dvoupodlažní nepodsklepený, jeho plochou střechu kryjí z pohledových stran atiky.

Vizitka domu

Dispozice: 5+kk

Užitná plocha: 175 m2

Stavební konstrukce: zděná na betonových pasech

Stěny: zděné z vylehčených broušených cihelných bloků

Střecha: plochá s izolací z EPS a fóliovou hydroizolací z měkčeného PVC

Podlahy a stropy: prefabrikované z železobetonových panelů

Vytápění: plynovým kondenzačním kotlem do podlah a radiátorů

Realizace: 2014

Projekt třetí: rekonstrukce a přístavba bytového domu, Plzeň

Rekonstrukce bytového domu v ulici Zik­munda Wintra vytvořila byty s charakteris­tickým rukopisem, jednoduchou dispozicí a prostornými terasami doplněnými o letní kuchyně. Dům má pět nadzemních a jedno podzemní podlaží.

Bytový dům Plzeň: ve vnitrobloku je administrativní vestavba částečně propojená...

Bytový dům Plzeň: ve vnitrobloku je administrativní vestavba částečně propojená s bytovým domem.

Nachází se v nich celkem osm bytových jednotek v kombinaci 3+kk a 2+kk a jedna nebytová jednotka. Ve vnitro­bloku je administrativní vestavba částečně propojená s bytovým domem (podrobnější popis této přístavby ve vizitce).

Projekt rozšiřuje nedostatečné kancelářské plochy do zadního dvora určeného primárně k parkování. To však bylo zapotřebí zachovat, což umožňuje lehká konstrukce tvořená ocelovými nožkami, na které samostatný objekt stojí.

Vizitka přístavby

Užitná plocha: 80 m2

Stavební konstrukce: kombinovaná ocel + dřevo

Stěny: dřevěná sloupková konstrukce z fošen profilu 2 krát 4 palce (systém Two by Four)

Střecha: plochá s dřevěným krovem, izolací z EPS a fóliovou hydroizolací z měkčeného PVC

Podlahy a stropy: trámové

Vytápění: plynovým kondenzačním kotlem do radiátorů

­ Realizace: 2016

Dispozice: 4 kanceláře

Bytový dům Plzeň: rekonstrukce vytvořila byty s charakteristickým rukopisem,...

Bytový dům Plzeň: rekonstrukce vytvořila byty s charakteristickým rukopisem, jednoduchou dispozicí a prostornými terasami.

Ateliér Sféra

Ateliér Sféra: Ing. arch. Tomáš Stránský, Ing. arch. Martin Rezek,

Ing. Vít Spálenský, Bc. Lucie Pňáčková – Ateliér Sféra

Krédo: Architektura není estetickou nadstavbou projektu, ale měla by být přirozeným základem pro všechny bez ohledu na výši rozpočtu, charakter stavby a člověka. Dům má sloužit jeho uživateli i svému okolí. Každý objekt, který navrhujeme, má jiný charakter, stejně jako jeho investor nebo prostředí. Netlačíme svůj styl, ale formujeme ingredience, které přináší místo, klient či rozpočet.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....

Další z rubriky

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.