Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům levituje nad zeleným valem, který majitele chrání před zvědavci

  1:00aktualizováno  1:00
Pozemek, v jehož blízkosti začal nekontrolovaně a bez pravidel vyrůstat satelit, přivedl majitele k jasnému rozhodnutí: atraktivní lokalitu neopustíme, ale dům i zahrada musí nabídnout dostatečné soukromí.

Bio-jezírko u domu je určené ke koupání, soukromí na zahradě je dostatečné. | foto: Peter Fabo

Když v roce 2009 zjistili majitelé pozemku, na kterém si chtěli postavit rodinný dům, že se za jejich parcelou nedaleko Prahy objevilo čerstvě vykolíkované pole a síť nových komunikací, radost opravdu neměli. Jenže lokalita jim jinak maximálně vyhovovala, a tak se rozhodli pustit do stavby.

Břidlicový obklad přechází z exteriéru do interiéru.

Břidlicový obklad přechází z exteriéru do interiéru.

Architekti z Atelieru 6 však museli splnit jejich zadání: přívětivý dům pro rodinu se dvěma dětmi, ale také maximální soukromí v interiéru i na zahradě.

Jenže zachovat intimitu bydlení a zároveň nezatěžovat okolí zbytečnými architektonickými nápady není u takového pozemku vůbec jednoduché.

Soukromí za valem

Po dohodě s investory proto došlo k výrazné úpravě parcely, vznikl zelený val podél hranic pozemku, nad nímž „levituje“ horní podlaží. Vynášejí je nahoru masivní kovové sloupy, dřevěný obklad možná připomíná posed, který tu kdysi stál... Přízemí pak připomíná variaci na rozvolněný átriový dům.

Fotogalerie

Pod sníženou hmotu valu umístili architekti garáž, saunu, skladovací a úložné prostory.

Hlavní obytný prostor s obývací zónou, jídelnou a kuchyní je otevřený velkými prosklenými plochami do zahrady, kterou od okolí odděluje z větší části právě vybudovaný val a přízemní část domu. Exteriér tak volně přechází do interiéru, vizuálně je propojuje břidlicová stěna.

Architektům se díky atypické podobě domu a s pomocí zeleného valu podařilo vytvořit zahradu s dostatečným soukromím, kterou využili pro umístění terasy, koupacího bio-jezírka i zeleninové zahrádky.

Bio-jezírko určené ke koupání působí i díky nepravidelnému tvaru velmi...

Bio-jezírko určené ke koupání působí i díky nepravidelnému tvaru velmi přirozeným dojmem.

Technické informace

Zastavěná plocha: 231,1 m2
Obytná plocha: přízemí 179,26 m2, podkroví 132,49 m², celkem 311,75 m²
Obestavěný prostor: 1329 m³
Použité materiály: pohledový železobeton, dřevěný obklad, břidlice, ocel
Vytápění: plynový kondenzační kotel
Okna: hliníkové profily, v patře – dřevěné europrofily

Rodinný dům „Posed“

Autor: Atelier 6. - Ing. arch. Radek Šíma, Ing. arch. Lenka Konopková, Ing. arch. Libor Čížek, Ing. arch. Ondřej Moravec, Ing. arch. Michal Nekola
Řešení zahrady: Ing. arch. Zdeněk Sendler
Výtvarné dílo: Mgr.A. Pavla Šípová Gregorová
Dodavatelé: stavba - ATC Stavební s.r.o., interiér - Zakázkové Truhlářství Urban, Zahrada: LandART atelier
Zahájení projektu: 06/2009
Dokončení realizace: 09/2013

Dům se díky zelenému valu a svému tvaru „uzavřel“ před rostoucím satelitem.

Dům se díky zelenému valu a svému tvaru „uzavřel“ před rostoucím satelitem.

Architektonická kancelář Atelier 6

Atelier 6 vznikl na jaře roku 1992 po absolutoriu FA ČVUT a vlastní jej čtyři společníci: Libor Čížek, Ondřej Moravec, Michal Nekola a Radek Šíma.

Spolupracující architekti: Štěpán Braťka, David Jansík, Lenka Konopková a Lucie Zouharová

Ocenění:

  • Smuteční síň Turnov - hlavní cena za novostavbu v soutěži Grand prix 2004, nominace na titul Stavba roku 2004, nominace na Mies van der Rohe Award 2005
  • Kulturní centrum Střelnice Turnov - finalista v soutěži Grand Prix 2009
  • Pánský módní salón Sebastian - hlavní cena v soutěži Interier 95
  • Obchod Kratochvílovci v OC Quadrio v Praze - 1. místo v soutěži Interiér roku 2015 v kategorii Veřejný interiér - obchody, služby, firemní interiéry
Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Bakala neuspěl u soudu se stížností kvůli Knihovně Václava Havla

Budova na pražském Loretánském náměstí, ve které sídlí knihovna Václava Havla.

Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Bakaly ve sporu souvisejícím s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Paraboly na domech budou přibývat, dejte si pozor na povolení

Satelitní vysílání dnes využívá k příjmu televize třetina českých domácností,...

Kvůli plánovaným změnám televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 je téma přechodu na satelitní vysílání a jeho instalace...



Najdete na iDNES.cz