Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tvarově střízlivý dům pro náročnou ženu vypadá jako bílá kaskáda

  1:00aktualizováno  1:00
Novostavba na okraji malé moravské obce se vyznačuje střízlivými tvary a neobvyklým prostorovým konceptem. Navenek strohá geometrie, uvnitř hodně světla a maximální pohodlí.

Pohled ze zahrady naznačuje kaskádovitou kompozici stavby od nejnižší části s garáží (vlevo) přes jídelnu se zvýšeným stropem až po dvoupodlažní obytnou část vpravo. | foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

Majitelka domu si pro sebe a své dvě děti přála především klidnou polohu, dostatek místa, hodně světla a pohodlné účelné moderní řešení. Dům, kde nic nechybí, ale ani nic nepřebývá. Od rovinaté parcely s jižní orientací na „ztraceném“ na okraji obce si slibovala příjemné zázemí, o návrh domu požádala Aleše Gadlinu.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Většinou se na mě obracejí klienti, kteří mé práce znají a přejí si něco, co se vymyká obvyklým představám o nadstandardu. Hledají komfort, a především originalitu, chtějí vybočit z řady,“ vysvětluje autor návrhu.

Tři zóny ve třech výškách

Podoba domu to jasně potvrzuje. Stavba se kaskádovitě zvedá od vstupní části směrem do zahrady. Nejnižší hmota se zádveřím, technickou místností, šatnou a garáží je orientována do ulice. Ze zádveří se vchází přímo do „jídelní“ zóny s jídelnou a kuchyní.

Kuchyně je umístěna v severní části, prosklenou stěnou lze vyjít na malou terasu, vhodnou pro příjemné letní stolování ve stínu. Hlavní komunikační linie pokračuje „středem“ kolem otevřeného schodiště přímo do obývacího pokoje.

Je záměrně oddělen příčkou od přímého kontaktu s kuchyní, ale nabízí výhled a výstup na terasu na jižní straně domu. Tady rodina ráda sedává v chráněném vnitřním rohu, kousek od bazénu.

V jídelně architekt využil zvýšeného stropu (výška 360 cm) k umístění horních...

V jídelně architekt využil zvýšeného stropu (výška 360 cm) k umístění horních pásových oken.

Jídelna má oproti vstupní partii zvýšený strop, což umožnilo umístění pásových oken přivádějících světlo shora z jihu a západu. Nejvyšší část domu je dvoupodlažní. V přízemí na obývací pokoj navazuje ložnicová zóna: hlavní ložnice se samostatnou koupelnou a šatnou. V patře jsou dva dětské pokoje s vlastním příslušenstvím.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

„Líbí se mi, že interiér je volný a vzdušný. Slunce přichází i tam, kde nejsou běžná okna. Otevřené schodiště mi umožňuje stále sledovat děti, i když tráví čas nahoře,“ chválí majitelka domu prostorové uspořádání.

Kvalita až v první řadě

Přestože stavba musela ctít určitý finanční limit, na kvalitě materiálů a technického řešení se to neprojevilo. Dům byl realizován jako energeticky pasivní stavba z tvárnic Porotherm, s nimiž má architekt již dlouholetou osvědčenou zkušenost. Je vybaven větracím systémem s rekuperací tepla, chrání jej kvalitní hliníková okna a byl vybaven zařízením vyrobeným na míru z kvalitních přírodních materiálů.

Vzdušnost interiéru je podpořena slunečním světlem, které sem svítí po celý den (okna vedou do všech světových stran). Také velkými prosklenými plochami, skleněnými dveřmi a světlými barvami v interiéru.

Převažují podlahy a nábytek z běleného dřeva, všechny keramické obklady a dlažby si majitelka vybrala v jednotném jemném pískovém odstínu. Kuchyňská linka září leskle lakovaným bílým povrchem, sněhobílá je i sedačka, jen dětské pokoje zdobí pestré barvy. Celkové vyznění směřuje k bydlení v klidu a harmonii.

Obytné prostory v přízemí sjednocuje podlaha z běleného dubu, stejným...

Obytné prostory v přízemí sjednocuje podlaha z běleného dubu, stejným materiálem je obloženo i schodiště. Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek doplňuje atypické varné centrum s deskou z bílého corianu.

Kouzlo vysokého stropu

Vysoké stropy v historické architektuře vytvářely majestátní dojem a také působivou akustickou i světelnou atmosféru. Byly znakem bohatství, duchovního a společenského významu. V nedávné minulosti pak ustoupily požadavkům na levnější výstavbu a vytápění. Pocit volnosti však „má něco do sebe“.

V jídelně architekt využil zvýšeného stropu (výška 360 cm) k umístění horních pásových oken. Do prostoru přichází během celého odpoledne příjemné rozptýlené horní světlo, jehož efekt se násobí odrazy od bílých stěn a světlého nábytku. Volný průchod světla umožňuje také subtilní schodiště s čirým skleněným zábradlím. V sádrokartonovém stropním podhledu jsou instalovány zářivky.

Také dětské pokoje v patře byly vybaveny na míru. Nábytek je rovněž z běleného...

Také dětské pokoje v patře byly vybaveny na míru. Nábytek je rovněž z běleného dřeva, doplňky a textilie si děti vybraly v pestrých barvách podle svého vkusu.

Ze vstupní haly se skleněnými dveřmi otevírá průhled celým přízemím přes...

Ze vstupní haly se skleněnými dveřmi otevírá průhled celým přízemím přes jídelnu a obývací pokoj až po dveře vedoucí do ložnicové části.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 198 m2
Užitná plocha: 220 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení EPS 160 mm, stropy a schodiště železobetonové monolitické
Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními trojskly, dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní a skleněné posuvné a otevíravé (vše atypická výroba na zakázku)
Vytápění: ústřední podlahové, zdroj energie tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, řízené větrání s rekuperací tepla a možností dohřevu či chlazení interiéru (systém Atrea), krb s krbovou vložkou

Dům je navržen jako energeticky pasivní (tep. ztráta 6,7 kW)

Obývací pokoj je vybaven na míru vyrobenou nábytkovou sestavou z běleného...

Obývací pokoj je vybaven na míru vyrobenou nábytkovou sestavou z běleného dřeva. Do obkladu stěn jsou integrovány skleněné police, televizní sestava, nepřímé zářivkové osvětlení i krbové těleso s krbovou vložkou.

Autor

Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.
Návrh vybavení interiéru: Ctirad Musiol, ateliér Pietra Bianca

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Pod Tatrami vzniká ekologická vesnice, lidé budou žít i v domech z hlíny

Ukázka malé ekologické dřevěné stavby v Krásných Sadech, která ještě čeká na...

Unikátní projekt ožívá v podhůří slovenských Tater. Na zhruba stohektarovém pozemku vyroste šedesátka rodinných domů ze...

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Najdete na iDNES.cz