Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydleli v paneláku, proto si přáli dům, který bude hýřit originalitou

  1:00aktualizováno  1:00
Hlavní kritérium, které rozhodovalo o výběru pozemku pro stavbu domu, byl výhled. A co se týče výběru architekta, nejdůležitější byla pro rodinu investora originalita.

Dům graduje směrem k jihu a ze svahu dolů k zahradě s terasou a bazénem. Jižní průčelí tvoří převážně velkoformátové pevně zasklené a posuvné plochy. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Právě pohled na město, lesklou linii řeky, sopečné panoráma Českého středohoří a Milešovku, která v dálce na obzoru tento úchvatný obraz korunuje, rozhodl o koupi parcely v západním svahu nad městem. Na pomezí bývalých zahrádek a divočiny postupně pomalu vyrůstají nové domy, město je na dohled, ale bydlení zůstává vzdáleno jeho ruchu a shonu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Manželé bydleli původně v panelovém bytě na malém městě, ale přáli si změnit životní styl a představovali si bydlení zcela odlišné od běžného „prototypu“ současného rodinného domu. Dlouhý čas a velkou péči věnovali nejen hledání pozemku, ale i architekta, který by splnil jejich očekávání.

„Na základě článku v časopise jsme se rozhodli: to je ono, domy Aleše Gadliny jsou něco úplně jiného,“ říká majitelka domu.

Sluneční perspektiva

Svažitá parcela s převýšením 4,5 m a pralesem náletových dřevin nevěstila žádný jednoduchý začátek, byť nabízela výhodu slunné polohy a přístupu shora. Aleš Gadlina dostal volné zadání na dvougenerační bydlení s bazénem a veškerým moderním komfortem, moderní architekturu s originálním výrazem.

Fotogalerie

„Tvar domu vznikl na základě důrazu na výhled a orientaci k jihu,“ vysvětluje. Dům postupně spadá ze svahu a nálevkovitě se rozšiřuje shora dolů, od severu k jihu, směrem ke slunci. Tomuto konceptu odpovídá i nepravoúhlá půdorysná osnova, v níž některé stěny svírají kosý úhel.

„Ani naše oko rovnoběžné stěny nevidí jako rovnoběžné, ale v perspektivě,“ dodává Aleš Gadlina.

Celá fasáda nad údolím, ve všech podlažích, je plně prosklená a zkosená tak, aby na ni sluneční paprsky dopadaly z jihojihozápadu. Je to nejvýhodnější jak z hlediska energetického, vznikají maximální solární zisky, tak z hlediska výhledu.

Vzhledem k terénnímu reliéfu je hlavní obytné podlaží umístěno o metr níž oproti úrovni hlavního vstupu do domu. Obsahuje rozlehlý společný obývací prostor, ložnici rodičů se zázemím a otevřené schodiště, které propojuje společný obývací prostor s nejvyšším podlažím, kde jsou dětské pokoje, pracovna a zázemí.

Další schodiště vede do suterénu, kde je umístěna relaxační zóna, technologie a samostatná bytová jednotka 2+1 s vlastním vstupem zvenčí.

Z terasy v přízemí vede venkovní schodiště k bazénu, lemované „krycí“ zdí....

Z terasy v přízemí vede venkovní schodiště k bazénu, lemované „krycí“ zdí. Vedle schodiště se nachází samostatný vstup do bytu v suterénu.

Technologie v pozadí

Komfort domu dnes samozřejmě nespočívá jen v jeho velikosti a racionální dispozici, ale i ve vnitřní tepelné a světelné pohodě. Ta se neobejde bez nezbytného „supportu“, který poskytují moderní technologie. Zděný dům je řešený jako energeticky pasivní, využívající alternativní zdroje, podlahové vytápění a řízené větrání s rekuperací tepla.

O správné a bezúdržbové fungování domácnosti se stará systém inteligentního řízení domácnosti, manželé kladli důraz na výběr vysoce trvanlivých a odolných materiálů s jednoduchou údržbou, jako jsou cementové stěrky, přírodní kámen, sklo...

Aleš Gadlina navrhl i část interiéru včetně centrálního dělicího tělesa s...

Aleš Gadlina navrhl i část interiéru včetně centrálního dělicího tělesa s integrovaným krbem, televizí a kuchyňskou linkou.

Architektonický koncept „nahrává“ vnitřní pohodě, otevřený a členitý vnitřní prostor se ani při velkém prosklení nepřehřívá. Instalovaný systém řízeného větrání s rekuperací dokáže v létě i chladit a od podzimu do jara naopak skleněné plochy „topí zadarmo“.

„Překvapilo nás, že roční náklady na energii se při celkové užitné ploše domu 470 metrů čtverečních pohybují okolo 35 až 40 tisíc korun. Dům se přitom dobře vyrovnává jak se zimou, tak i s letními vedry, je tu pořád příjemně,“ uvádějí majitelé.

Díky jedinečnému prostoru s atmosférou volnosti, velkým jižním terasám, které se přímo napojují na obytné prostory, a bazénu s posuvným krytem dům působí dojmem, že tu rodina žije jako na celoroční dovolené.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 307 m2

Užitná plocha: 470 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska, zdivo Porotherm (suterén tl. 400 mm, ostatní podlaží 300 mm), vnější kontaktní zateplení EPS 140 mm, železobetonové monolitické stropy a schodiště, nad horním podlažím šikmá střecha ze smrkového vlašského krovu do ocelových vaznic

Výplně otvorů: okna a prosklené plochy s hliníkovými rámy a izolačními trojskly, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a atypické skleněné

Vytápění: zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch/voda (Viessmann), v celém domě podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou, inteligentní elektroinstalace, řízené větrání s rekuperací s možností dohřevu i chlazení (Atrea)

Ze severní strany je vidět jen prosklená vstupní hala a přistavěná dvougaráž....

Ze severní strany je vidět jen prosklená vstupní hala a přistavěná dvougaráž. Zpevněná plocha, zahradní cesta a schodiště vedoucí do spodní části zahrady jsou vydlážděny z žulových kostek.

Autor

Aleš Gadlina (1965)

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Další zajímavé návštěvy najdete na webu Stavbadomu.net.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Přáli si srubový dům. Dlouho museli hledat parcelu, kde by nevadil

Podoba srubového domu odpovídá katalogu, přistavit nechali majitelé jen garáž.

Rodinný dům s moderním interiérem, kde se klade důraz zejména na přírodní materiály a citlivé namíchání několika stylů,...

Terasa na střeše starého domu vznikne díky soutěži iDNES.cz

Pohled na terasu z horní střechy - atika kolem je zaplechovaná, z ní ční...

Soutěž o terasu z materiálu Twinson v hodnotě 50 tisíc korun zná svého vítěze. Mezi soutěžícími zaujal porotu nejvíce...

Nejlepší dřevěné stavby roku 2018: odborníci se s veřejností neshodli

Rodinný dům v osadě Kersko, soutěžící hipposdesign; vítěz odborné poroty v...

V anketě Dřevěná stavba roku 2018 najdete hřiště, rodinné domy, rozhledny, sruby i dřevěné interiéry. Vítěze v osmi...

Najdete na iDNES.cz