Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinné domy pro 21. století

  1:00aktualizováno  1:00
Projekt rodinného domu odpovídajícího požadavkům bydlení na začátku 21. století, který přinese něco originálního. To bylo předmětem třetího ročníku studentské architektonické soutěže, jejíž výsledky ve čtvrtek 21. února vyhlásil její pořadatel, společnost Central Group.

1. místo: Lucie Hladká navrhla skupinu domů rozloženou na skalnatém svahu | foto: Lucia Hladná

Zvítězila studentka ČVUT v Praze Lucia Hladná, která navrhla domy na pomezí řadových a terasových, umístěné na skalnatém svahu. Druhé místo obsadili Filip Kotlář z TU Liberec a Jan Jaroš z ČVUT s domy zavěšenými na zdi přehrady. Na třetí příčce se umístil Miloslav Krůpa z brněnského VUT s návrhem domu zapuštěného pod zemí.

Domy na skále pohltí příroda
Autorka vítězné práce Lucia Hladná umístila na skalnatý sráz skupinu domů na kovových nohách, na půl cesty mezi terasovými a řadovými domy.

"Rodinný dům se stává součástí většího celku, ale je oddělen od ostatních, takže poskytuje soukromí,“ píše studentka v autorské zprávě.

Rodinné domy pro 21. století

Každý dům má přístup schodištěm a výtahem, zimní zahradu a terasu se zelení. "V konceptu je nejdůležitější příroda, rostliny a zub času,“ uvádí Hladná. Domy by měly zarůst popínavými rostlinami.

Porota ocenila vtipné, úsporné řešení s jednoduchými dispozicemi, výtvarně kvalitně zpracované. "Promyšlený, graficky velmi přesvědčivě zpracovaný názor na možné bydlení v budoucnu nás okouzlil,“ říká členka poroty, architektka Eva Koláčková z firmy Central Group.

Kolonie na zdi přehrady
Filip Kotlář a Jan Jaroš se rozhodli "oživit obrovskou plochu betonu“ přehradní hráze. Zavěsili na ni kolonii rodinných domů propojenou rampami, schodišti a výtahy.
K jednotlivým domům se přistupuje po lávkách se zábradlím krytým vysoce pevným textilem. "Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo, které pracuje s vypouštěnou přehradní vodou,“ píší autoři ve zprávě.

Rodinné domy pro 21. století

Porotě se toto řešení líbilo, označila ho za odvážné. Dalo by se podle ní použít i jinde než na stěně přehrady. "Druhé místo je snad trochu skicovité, ale nedostatek vyváží neobvyklé situování domu na svislé stěně,“ hodnotí člen poroty, architekt Jiří Hůrka z ateliéru Dům a Město.
Jen přístupové lávky porota doporučila umístit ke stěně přehrady, namísto k vnější části konstrukce.

Soběstačný podzemní dům
"Třetí návrh nejlépe zastupoval několik soutěžících se společnou ideou - zapuštěný rodinný dům pod zemí,“ shrnuje další z porotců, architekt Luděk Jasiok.

Student Miloslav Krůpa, navrhl energeticky soběstačný dům. Vstupuje se shora, kde je také garáž. "Tato část není vytápěna, je provětraná přes kruhové otvory bez výplně,“ uvádí Krůpa.

Rodinné domy pro 21. století
Spodní obytné podlaží je otevřeno slunci, stíní ho slunolamy v podobě solárních samonatáčecích panelů. Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo.

Porotě se líbilo ekologické řešení, architektura je podle ní civilní, neokázalá a přitom využívá technicistní prvky i dekor. Za problematické označila umístění bazénu před výstupem z obytných prostor.

Hodně návrhů, ale nízká úroveň
Porotci se shodli, že vítězné práce mají vtip, odvahu, osobitost, tedy přesně to, co od návrhů očekávali. Celkově však byli z úrovně soutěže zklamaní. "Nelíbily se mi stokrát recyklované a ověřené motivy,“ hodnotí Luděk Jasiok.

Eva Koláčková má podobný názor: "Letošní ročník byl počtem prací rekordní, ale úrovní návrhů slabý. Přitom jsme zadání soutěže co nejvíce zjednodušili, aby omezující podmínky nesvazovaly myšlenky studentů.“

Stejný pohled má i Jiří Hůrka, který to však nepovažuje za výjimečné: "Vybrali jsme devět kvalitních návrhů, což je více než deset procent. V porovnání s ostatními soutěžemi je to srovnatelné číslo.“

Vítězka získá 100 tisíc korun, autoři projektu na druhém místě si rozdělí 50 tisíc korun, za návrh z třetí příčky student obdrží 25 tisíc korun. Na ceny si však budou muset počkat. Dva studenti, kteří nepostoupili do posledního kola, podali proti výsledkům protest, a dokud se věc nevyřeší, nelze ceny vyplatit.

O soutěži
Studentskou soutěž vyhlašuje od roku 2005 každoročně společnost Central Group s cílem podporovat mladé architekty. Vždy se jedná o návrhy bydlení pro 21. století, v jednotlivých letech se v zadání střídají rodinné a bytové domy. Zájem o soutěž výrazně stoupá, letošního ročníku se zúčastnilo 77 návrhů studentů z pěti škol, což je o 41 návrhů a tři školy více než vloni.


Dům budoucnosti nemusí vypadat jako létající talíř
Předseda poroty Zdeněk Lukeš, historik architektury, o soutěži řekl: "Soutěž mne svou úrovní zklamala, čekal jsem víc nápaditých projektů. Měl to být pohled dopředu -to, co je výstřední dnes, může být zítra běžné. Vítězové byli ale velmi dobří. Líbil se mi jejich pokus postavit svébytnou, byť možná trochu výstřední stavbu. Ve srovnání s minulými ročníky nevidím žádný pokrok. Bylo zde několik vtipných řešení, pak řada kvalitních, ale již prověřených projektů a nakonec většina slabých věcí.“

Rodinné domy pro 21. století

Dostal se do finále
Mezi devět nejlepších prací se dostal i návrh úzkého a vysokého domu Kamila Štajgla z ČVUT, který má daleko k běžným představám o bydlení budoucnosti. Porota ocenila výborné začlenění originálního domu na konkrétní místo, v čemž vidí jednu z cest architektury ve 21. století.

Rodinné domy pro 21. století

Neprošel
Přestože byla jedním z hlavních soutěžních kritérií odvážná originalita, futuristický návrh ještě nemusel nutně znamenat úspěch. Janu Kudličkovi z VUT se podle poroty ve svém projektu nepodařilo vhodně vyřešit vnitřní uspořádání, proto nepostoupil do třetího kola.

Autoři:




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a výplní oken ovlivňoval dobový vkus a...  celý článek

Další z rubriky

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.