Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina vsadila na úsporný typový dům, kterému pomohly chytré úpravy

  1:00aktualizováno  1:00
Podobu svého budoucího domu našla čtyřčlenná rodina v časopise o bydlení. Typového rodinného domu se nezalekla. Konečnou podobu řešili majitelé již ve fázi projektu, proto mají dům přesně podle svých představ.

Dvojice francouzských oken je jednou ze změn v původním projektu | foto: Robert Virt

Projekt typového rodinného domu dotvořil projektant společnosti podle představ rodiny. Změny se týkaly konstrukčního řešení i dispozic. Budoucí majitelé si přáli zvýšit tepelnou izolaci použitím polystyrenu o tloušťce 15 cm místo 12 cm.

Rovněž na zateplení střechy byla použita nadstandardní izolace z tří vrstev skelné vaty. Budoucí pán domu se také zaměřil na minimalizaci nutné údržby, proto zvolil pro dokončení střešních podhledů cementotřískové desky Cetris namísto projektovaných palubkových obkladů vyžadujících pravidelné natírání.

Kuchyňskou linku doplňuje varné centrum vyrobené na míru z copanu

Kuchyňskou linku doplňuje varné centrum vyrobené na míru z copanu

Okapové svody jsou z estetického hlediska ukryty za fasádou. Další zásahy do vzhledu domu se týkaly umístění a velikosti francouzských oken.

Dispozice k obrazu svému

Vstup do domu a zádveří se shodují s původním projektem, zvětšila se garáž. V obytné části se schodiště změnilo na přímé, s obráceným sklonem a je umístěno na protější straně haly. Kuchyně si vyměnila místo s jídelnou, která se zkrácením dělicí příčky více otevřela do obývací části.

Místo pokoje vznikla spodní koupelna a naopak plánovaná umývárna přenechala své místo technické místnosti, která je přístupná z exteriéru. V přízemí je ještě hostinský pokoj (původně pracovna).

Krb má v domě nejen estetickou funkci, ale v přechodovém období zastupuje centrální vytápěcí systém

Krb má v domě nejen estetickou funkci, ale v přechodovém období zastupuje centrální vytápěcí systém

Změny zaznamenal i projekt podkroví, kde se projektovaná rodičovská ložnice s přilehlou šatnou proměnila na pracovnu s archivem. Ložnice byla vybudována napravo od schodiště, v rozšířené části podkroví nad dvojgaráží, levá část dispozice náleží dcerám. Kotel našel nové umístění v technické místnosti, v uvolněném prostoru vznikla šatna.

Účet za topení

Další úspory energie přináší domu tepelné čerpadlo. Jeho ekonomický provoz majitel ještě zoptimalizoval v praxi tím, že při ochlazení pouze zvýší požadovanou teplotu na čerpadle o jeden stupeň, čímž zabrání tomu, aby jeho funkci převzal ekonomicky náročný elektrokotel.

Moderní výraz dodává hale elegantní dubové schodiště

Moderní výraz dodává hale elegantní dubové schodiště

V přechodovém období využívá rodina k přitopení krb s krbovou vložkou, z něhož je ohřátý vzduch veden průduchy do pokojů v podkroví. Díky těmto opatřením a především kvalitnímu konstrukčnímu systému a izolacím je dnes celková částka za odebranou elektřinu 37 tisíc korun ročně včetně elektřiny potřebné pro osvětlení, vaření, provoz domácích elektrospotřebičů, bazénu a automatické závlahy trávníku.

Díky tepelněizolačním vlastnostem ani není třeba používat topná tělesa v garáži, technické místnosti a v archivu.

Rodinnou koupelnu charakterizují odstíny bílé, sklo a chrom

Rodinnou koupelnu charakterizují odstíny bílé, sklo a chrom

Na etapy

Výstavba domu probíhala v několika na sebe přímo navazujících etapách. Základovou desku si majitelé objednali u místní firmy, hrubou stavbu vyjma střechy dodala společnost Hoffmann a dokončení stavby už bylo opět v režii rodiny.

Oproti standardu má dům navíc připraveny schránky k osazení venkovních žaluzií. Zahradu si navrhl sám majitel.

Automatická závlaha spolu s pravidelnou vertikutací a hnojením přináší výsledky, za něž by se nemusel stydět anglický zahradník. K relaxaci slouží majitelům v létě i venkovní bazén s technickým zázemím umístěným pod roštovou podlahou venkovní terasy.

Červenobílá kombinace v pokoji jedné z dcer

Červenobílá kombinace v pokoji jedné z dcer

Co ukázal čas

"Díky tomu, že jsme mohli konečnou podobu domu ovlivnit už ve fázi projektu, je věcí, které by mohly být provedeny jinak, minimum. Až na pár drobností jsou naše zkušenosti velmi pozitivní," říkají manželé.

Majitelka by například uvítala vstup do domu přímo z garáže, manžel ale byl proti tomuto řešení od počátku, aby se z garáže nenosily nečistoty do domu. Zato by dnes volil betonové schránky na předokenní žaluzie místo heraklitových schránek.

Výměna čeká roštovou podlahu terasy. Dubová prkna se zcela proti očekávání prohnula a nahradí je podlaha ze stálejších exotických dřevin.

Za nevýhodu centrálního vysavače považují majitelé tvrdou hadici, která při vysávání odírá hrany zárubní.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Užitná plocha: 169 m²
Zastavěná plocha: 201,02 m²
Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce, konstrukční systém ztraceného bednění VELOX, vnitřní dozdívané příčky Ytong, stropní podhledy sádrokarton, klasický dřevěný krov, střešní krytina pálená taška Tondach, střešní podhledy dokončeny deskami Cetris, klempířské prvky měď
Výplně otvorů: okna plastová v dřevěném dezénu, interiérové dveře masiv s částečným prosklením
Vytápění: tepelné čerpadlo v kombinaci s elektrokotlem, podlahové vytápění, v obou koupelnách navíc topný žebřík, krb s krbovou vložkou s průduchy do horních pokojů
Cena stavby: cca 4 700 Kč/m3 obestavěného prostoru

Půdorys patra rodinného domu

Půdorys patra rodinného domu

Půdorys přízemí rodinného domu

Půdorys přízemí rodinného domu

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2010.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Překvapení pro přítelkyni. Niky je z pokoje za 200 tisíc nadšená

Niky je z nově zařízeného pokoje nadšená. Jakuba vyšla proměna na necelých 200...

Jakub bydlí v Praze na nábřeží. Své přítelkyni a herečce Niky uvolnil v bytě pokoj se secesními kachlovými kamny a...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...



Najdete na iDNES.cz