Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina si postavila neuvěřitelný dům. Soukromí si chrání obřím štítem

  1:00aktualizováno  1:00
Dům inspirovaný horou Mont Blanc navrhli architekti z japonské kanceláře Studio Velocity. Netradiční obydlí stojí v městě Okazaki v prefektuře Aiči od roku 2009. Soukromí čtyřčlenné rodiny chrání vysoký šikmý štít s vyřezanými otvory.

Do domu vedou dva vchody, jeden slouží salonu a druhý rodině. Skrz verandu se vchází do obytného prostoru. | foto: Kentaro Kurihara

Manželé s tříletou dcerkou a ročním synkem získali malý pozemek v tiché rezidenční čtvrti na okraji města na ostrově Honšú. Parcela byla ze tří stran obklopená dvoupatrovými stavbami a na první pohled nenabízela nic navíc. Architekti z místního Studia Velocity ale její klady vycítili hned po první návštěvě. Dvoupatrové domy nebránily krásnému výhledu ven z města, směrem k horám.

Nutností ovšem bylo přidat plánovanému domu o patro víc, než mají okolní domy. Zároveň neměla nová stavba sousedy příliš omezit. Architektům se nakonec podařilo vymyslet obydlí, které nikomu neublížilo. Zachráněno bylo i soukromí, a to přesto, že vzdálenost mezi zdmi sousedících budov je pouhých 110 centimetrů.

Dům se jménem Mont Blanc

Architekti vytvořili třípatrový dům s naddimenzovanou sedlovou střechou s pěticí promyšleně umístěných průřezů. Díky nim se i v hustě zastavěné obytné zóně podařilo darovat majitelům pocit svobody.

Kompozice velkých otvorů v šikmé střeše vytváří zázemí a dokonalé soukromí, které se neotvírá nejbližším domům a ani se jim nevnucuje.

Dokonale komunikuje s horami na obzoru a svěžím větrem, který se tudy směrem od Tichého oceánu k horám prohání. Neprosklenými, plně otevřenými střešními otvory pak proudí světlo a slunce dokonce až do přízemí domu.

Stavba je plně komfortní nejen pro rodinu, ale i pro klienty jejich kadeřnického a kosmetického salonu. Rodině a firmě slouží dva oddělené vchody do domu. Za plnými dveřmi je diskrétní soukromí salonu, vedlejší vchod vede na verandu domu, ze které se teprve vstupuje do obytného prostoru. Za zádveřím je kuchyň s jídelnou, obývací pokoj a koupelna s toaletou. Z kuchyně lze vyjít na malý dvoreček, prosvětlený přímo ze střešní terasy i verandy.

Dům leží v rezidenční čtvrti na okraji města Okazaki v prefektuře Aiči na...

Dům leží v rezidenční čtvrti na okraji města Okazaki v prefektuře Aiči.

Rodiče i děti mají vlastní oddělené terasy v patře. Uspořádání počítá s možnou

Rodiče i děti mají vlastní oddělené terasy v patře.

V patře domu jsou dva dětské pokoje, rodičovská ložnice a pracovna s knihovnou. Zvenčí zdánlivě uzavřený prostor je opět perfektně osvětlen díky dvěma terasám a rozměrnému světlíku, zároveň prosvětlujícímu obývací pokoj.

Dispozice pokojů v patře jsou navrženy s ohledem do budoucna: manželé i jejich potomci mají vlastní terasu a pokoje disponují dostatkem úložného prostoru. Rozvržení respektuje soukromí rodičů i dětí, které na něj budou mít s přebývajícím věkem jistě stále větší nároky.

Sedlová střecha, bílá barva a pohoří na obzoru - to vše inspirovalo k

Sedlová střecha, bílá barva a pohoří na obzoru – to vše inspirovalo k pojmenování domu Mont Blanc.

Drobnou přestavbou lze dokonce vytvořit dvougenerační uspořádání v případě, že se syn nebo dcera rozhodnou zůstat bydlet s rodiči i později, kdy budou mít vlastního partnera. Nejvyšší patro domu patří střešní polouzavřené terase, kde rodina tráví většinu společného volného času.

Architekt Takayuki Kuzushima ze Studia Velocity si v tiskové zprávě pochvaluje poetiku bydlení v otevřeném domě. "Můžete poslouchat tiché šumění větru, podobné vánku v korunách stromů, zpěv ptáků a užívat si pocitu volnosti při pohledu nahoru na otevřené nebe. Je to stejné jako třeba při procházce po lesní cestě, kdy mezi větvemi nad vámi probleskují sluneční paprsky."

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz