Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodiče se obětovali, budou spát v obýváku. Děti dostanou tři pokoje

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé se třemi dětmi se rozhodli pro rekonstrukci svého panelákového bytu na Jižním Městě v Praze. Čeká je kompletní modernizace prostoru o velikosti 88 metrů čtverečních. V plánu jsou tři dětské pokoje, obývací kuchyň, koupelna, šatna a spací místo pro rodiče.

Byt je laděný do nadčasových světlejších odstínů hnědé a béžové. | foto: Vizualizace: Kateřina Mlejnková

Pro čtenáře jsem navrhla dvě varianty řešení. Obě počítají s malými změnami v dispozici bytu. Manželé jsou velmi konzervativní a nepožadují příliš výrazné moderní řešení.

V první variantě jsem propojila obývací prostor s kuchyní. V tomto prostoru jsem pak u okna vytvořila malou ložnici s posuvnými dveřmi, do které se vejde dvoulůžko pro rodiče.   

Vedle spacího koutu vznikl výklenek pro větší kuchyňskou linku do U. Nechybí zde veškeré vestavné spotřebiče a dostatek pracovní plochy i úložného prostoru.

Dvě varianty bytu v paneláku

V obývací části je jídelní stůl pro šest osob a dvoupohovka s taburetem. Součástí jsou i úložné prostory.

V bytě jsem navrhla tři dětské pokoje, jak si rodiče přáli. Dvě místnosti vedle sebe budou sloužit chlapcům, děvče má svůj pokoj u obývacího pokoje.

Vedle něj je menší šatna určená především rodičům. Vybavení pokojů pro děti je v zásadě totožné, rozdíly jsou především v barevném provedení.

V koupelně pro pětičlennou rodinu je rohová vana i sprchový kout a dvě umyvadla. Vešla se i pračka se sušičkou. Do bytu jsem volila nadčasové světlejší odstíny hnědé a béžové. Výraznější barvy je možné použít na doplňcích.

V druhé variantě jsem se snažila více využít prostoru předsíně, do které jsem umístila výklenek pro vestavnou skříň. Díky tomu je prostor členitější a vzniklo zde i zádveří.

Také jsem pozměnila umístění a velikost dětských pokojů. Dívčí pokoj je v přední části bytu, vedle je pokoj pro mladšího bratra. Starší má pokoj vedle obývací kuchyně. Koupelna je menší, vešel se do ní pouze sprchový kout a větší umyvadlo.

PROMĚNA BYTU

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

V obývacím prostoru jsem pak zaměnila výklenek pro spaní s kuchyní. Ta je v této verzi u okna. Do ložnice rodičů se světlo dostává přes prosklený pás u stropu.

Do obývací části se díky těmto úpravám vešla větší rohová pohovka. Jídelní stůl je určený pro pět osob. Celkové barevné řešení bytu je tmavší, ale o to kontrastnější. 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz