Poprvé se Cube objevilo na vrcholku Vítězného oblouku v Parc du Cinquantenaire v Bruselu v roce 2011. Druhou "zastávkou" je italské Miláno, kde bude otevřena pro hosty do 26. dubna 2012. V tomto roce navštíví ještě Stockholm, Londýn a Moskvu, vždy na unikátních místech.
Zastávka v Milánu není náhodná: 17. dubna tu na výstavišti Rho totiž začala Eurocucina, největší světový veletrh kuchyní. Koná se každé dva roky společně se Salone del Mobile. Tento veletrh nábytku je největší světovou přehlídkou designu. Potrvá do 22. dubna.
Zážitková restaurace
S myšlenkou cestující restaurace přišla společnost Electrolux. Vedle nejlepších světových šéfkuchařů, často s michelinovskými hvězdičkami, se zde prezentují novinky jak v kuchyňských spotřebičích, tak také v technologiích.
Electrolux Cube je vybavena vlastními větrnými turbínami a generátorem na výrobu vodíku, který tu slouží jako palivo. Jde o technologii, která byla předtím vyzkoušená pouze u skútrů a aut jako úsporný zdroj energie.
Uvnitř Cube se připravuje jídlo na nejmodernějších spotřebičích Electrolux, včetně indukčních varných desek, které ve srovnání s tradičními elektrickými a plynovými alternativami šetří 20 až 40 % energie.
Podlahy vnější terasy i interiérů jsou vyrobeny z recyklovaných odpadů z dřevozpracujícího průmyslu, které se míchají s ekologickým plastem.
Ten pomáhá chránit povrch podlah proti poškození a zaručuje také jeho voděodolnost. Původně byl vyvinutý na ochranu památek v Benátkách.
Sestavit Cube trvá devět dní, její rozebrání pět dní. Každou Cube sestavuje a stěhuje 18 lidí. Pro její výrobu byly použity pouze recyklovatelné stavební materiály a až doslouží jako restaurace, bude celá stoprocentně recyklovatelná. Může se však využít i jinak, například jako putovní nemocnice nebo knihovna.
Na podobě Cube spolupracovala společnost Electrolux s architekty milánského studia PARK ASSOCIATI.
Když učí šéfkuchaři
Kdo chce v Cube poobědvat nebo povečeřet (či si dát brunch), musí si rezervovat místo. Restaurace totiž nabízí jedinečný zážitek pouze 18 hostům. Ti usednou k jídlu kolem společného stolu. Každý den se podává oběd od 13 do 15:30 a večeře od 21 do 24 hodin.
Šéfkuchaři zúčastnění v projektu vaří z místních zdrojů a jídlo připravují přímo před hosty podobně jako v kuchařských show. "Hosté si nejen vychutnají jídlo a úžasnou vyhlídku, ale poskytujeme jim i příležitost si pohovořit s některými nejlepšími světovými šéfkuchaři, kterým Electrolux poskytuje podporu v podobě svých profesionálních spotřebičů, a učit se od nich," říká Olivia Kaye, experimentální manažerka Electroluxu.
Padesát procent restaurací, které získaly hvězdičky od Michelina, mají totiž vybavení právě této značky.