Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace na střeše londýnské Royal Hall se stavěla devět dní

  1:00aktualizováno  1:00
Nejen sportovci přilétli do Londýna, ale také designová restaurace. Shlíží na Temži a město ze střechy slavné Royal Festival Hall. Barvy gastronomie v ní hájí nejlepší světoví kuchaři vyznamenaní michelinovskými hvězdičkami.

Restaurace Cube na střeše Royal Festival Hall | foto: Electrolux

"Putovní" restaurace Cube Electrolux funguje na pouhých 73 m2, z nichž jen 13 m2 patří technické části a kuchyni. Hostů zde může obědvat či večeřet maximálně osmnáct (stejné množství osob objekt také sestavuje), k dispozici mají ještě terasu o ploše 50 m2.

Po Bruselu (2011) a Miláně (2012) se unikátní stavba, jejímž autorem je italské designérské a architektonické studio Park Associati, objevila i v Londýně, kde bude fungovat do 30. září. Její dvojče se zase usadilo od 18. června na střeše Royal Opera House ve Stockholmu, kde bude až do 14. října.

Bílé restaurace Cube se objevují na zcela unikátních místech. Vždy se "usadí" na střechách nejzajímavějších staveb s úžasným výhledem, což znamená velmi pečlivou přípravu po technické i organizační stránce. Stavba samotné restaurace trvá devět dní, demontáž pět.

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také...

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také označováno Millennium Wheel).

Přivést bezpečně vodu i energii, ale i samotného zákazníka tam, kde většinou posedávají jen holubi, je hodně náročné. V Londýně sice vyjedete proskleným výtahem do posledního podlaží, ale pak už vás čeká cesta technickým zázemím a přechod části střechy po provizorní přístupové lávce k terase. Ta je z recyklovaného dřeva a plastů, povrch je opatřen nátěrem, který ji chrání před vlhkem. Původně byl vyvinutý na ochranu památek v Benátkách.

Profesionální kuchyně

Fotogalerie

Vedle gastronomických zážitků čekají návštěvníka i designové, od elegantního bílého nádobí Herend a příborů Christofle až po nejmodernější profesionální přístroje Electrolux, jimiž je vybaveno padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku. Firma se výrobě vybavení pro profesionály věnuje již 90 let a řadu prvků z nich postupně aplikuje i u domácích spotřebičů.

Vaří na nich i pět šéfkuchařů, kteří přislíbili svou účast v londýnské Cube: So. Bains (Restaurace So Bains, Nottingham), Claude Bosi (Hibiscus, Mayfair), Daniel Clifford (Midsummer House, Cambridge), Jonray a Peter Sanchez (Casamia, Bristol) a Tom Kitchin (Kitchin, Edinburgh).

To, že se svými týmy dokáží špičkově vařit i v omezených prostorových podmínkách Cube, je zásluha jak praktického dispozičního uspořádání, tak spotřebičů. Indukční desky a parní trouby šetří 20 až 40 procent energie v porovnání s tradičními varnými deskami a troubami.

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18...

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18 hostů.

Jídla se připravují přímo před vámi, můžete klást i všetečné otázky či okoukat něco z umění těch nejlepších kuchařů. Jejich tipy a rady mají totiž posloužit pro okamžiky, kdy doma připravujete pokrmy pro své hosty. Profesionální "Prostřeno" má ovšem michelinovské parametry. Kuchaři ukazují, jak se lze pobavit s přáteli a rodinou doma, a to s pomocí "profesionálních zkratek", aby nebylo třeba trávit u sporáku a trouby zbytečně dlouhou dobu.

Menu je dané, ale předem se je nedozvíte (místo na oběd či večeři je nutné si předem rezervovat), velkou roli tak sehrává i moment překvapení. K němu patří i některé spotřebiče, jež byste v michelinovské kuchyni rozhodně nehledali, například výrobník cukrové vaty, kterou zdobí Daniel Clifford svůj dezert, karamelizovaný ananas se sorbetem.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Neméně velký obdiv však sklidily jeho bramborové nudle, jimiž ovinul vejce jako ptačí hnízdo a následně lehce osmažil. I tyto nudle vyrobil pomocí speciálního nástroje.

Autor:


Témata: Cukr




Nejčtenější

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Další z rubriky

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů...
Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.