Gert Jan Hageman, držitel michelinské hvězdy, vařil dvacet let v místnosti s bílými dlaždičkami a pod umělým světlem. V roce 2001 se rozhodl pro radikální změnu. Od města koupil skleník z roku 1926, který měl být zbourán.
S trochou štěstí a s pomocí úředníků, rodiny a přátel vybudoval z vysoké skleněné budovy restauraci De Kas. Zajímavý interiér navrhl nizozemský designér Piet Boon.
Restaurace ze skleníku |
Restaurace je určená pro maximálně 140 osob, má moderní vytápění a klimatizaci, díky které je posezení u jídla příjemné v chladné zimě i v parném létě.
Ročně zde povečeří 50 tisíc hostů. Pokud to počasí dovolí, mohou sedět venku na terase v bylinkové zahradě.
Zakladatel a majitel Gert Jan Hageman je přesvědčený, že jídlo chutná nejlépe, pokud je připravené z čerstvých a kvalitních surovin. Jeho restaurace vybudovaná ve skleníku je tedy položená naprosto ideálně – mezi záhonky čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek. K dispozici má také pole, které je od podniku vzdálené deset kilometrů.
Na pozemcích pracuje jak majitel, tak kuchaři. Ruku k dílu mohou přidat i návštěvníci restaurace. Možnost porýpat se v záhoncích mají vždy od května do října. Pro zájemce jsou také připravené kurzy o pěstování zeleniny a bylinek.
Ostatní suroviny k vaření kupuje restaurace od ekologických zemědělců z okolí Amsterdamu. Každý den jsou v nabídce i čerstvé ryby vylovené ze Severního moře. Na stolech nechybí čerstvé pečivo od místního pekaře.