Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil chátrající skleník a vybudoval v něm fantastickou restauraci

  1:00aktualizováno  1:00
Na okraji Amsterdamu stál starý opuštěný skleník. Nizozemec Gert Jan Hageman jej koupil za jedno euro a přestavěl ho na ekologickou restauraci s vlastní zahradou plnou čerstvých surovin. Podnik dostal název De Kas, Skleník. Osm metrů vysoká stavba poskytuje návštěvníkům nádherný výhled.

Za pěkného počasí mohou sedět hosté na terase v bylinkové zahradě. | foto: Profimedia.cz

Gert Jan Hageman, držitel michelinské hvězdy, vařil dvacet let v místnosti s bílými dlaždičkami a pod umělým světlem. V roce 2001 se rozhodl pro radikální změnu. Od města koupil skleník z roku 1926, který měl být zbourán.

S trochou štěstí a s pomocí úředníků, rodiny a přátel vybudoval z vysoké skleněné budovy restauraci De Kas. Zajímavý interiér navrhl nizozemský designér Piet Boon.

Restaurace ze skleníku

Restaurace je určená pro maximálně 140 osob, má moderní vytápění a klimatizaci, díky které je posezení u jídla příjemné v chladné zimě i v parném létě.

Ročně zde povečeří 50 tisíc hostů. Pokud to počasí dovolí, mohou sedět venku na terase v bylinkové zahradě.

Zakladatel a majitel Gert Jan Hageman je přesvědčený, že jídlo chutná nejlépe, pokud je připravené z čerstvých a kvalitních surovin. Jeho restaurace vybudovaná ve skleníku je tedy položená naprosto ideálně – mezi záhonky čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek. K dispozici má také pole, které je od podniku vzdálené deset kilometrů.

Na pozemcích pracuje jak majitel, tak kuchaři. Ruku k dílu mohou přidat i návštěvníci restaurace. Možnost porýpat se v záhoncích mají vždy od května do října. Pro zájemce jsou také připravené kurzy o pěstování zeleniny a bylinek.

Ostatní suroviny k vaření kupuje restaurace od ekologických zemědělců z okolí Amsterdamu. Každý den jsou v nabídce i čerstvé ryby vylovené ze Severního moře. Na stolech nechybí čerstvé pečivo od místního pekaře.

Restaurace leží na okraji Amsterdamu v parku Frankendael.

Restaurace leží na okraji Amsterdamu v parku Frankendael.

Autor:



Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...



1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

První zmínka o Dolením mlýnu je z roku 1568.
Otci na smrtelné posteli slíbil, že mlýn neprodá. Opravuje ho 10 let

Už deset let pracuje Jan Bartoníček na obnově Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě na Semilsku, který patří k unikátním...

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy...

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.