Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na rekonstrukci starého statku se pořádně nadřeli. Ale nelitují

  1:00aktualizováno  1:00
Krajina Českomoravské vrchoviny jen málokoho nechá chladným. Její magický půvab uchvátil i rodinu výtvarnice Pavlíny Lipkové. Do rekonstrukce bývalé zemědělské usedlosti se s manželem pustili naplno již v roce 2000 a vlastním srdcem i vlastníma rukama jí vdechli jedinečnou poezii.

Pohled na vstupní část. Rula a opuka na obklad fasády pocházejí z bouraček. Lomový kámen a oblouková okna dodávají stavbě mírně středomořský nádech. | foto: Jiří Hurt

V malé osadě, kde jsou dnes již jen tři trvale obývané domy, ve středověku stávalo vodní tvrziště obklopené osmi rybníky. V r. 1240 přešlo pod správu Tišnovského opatství, první zmínky v Zemských knihách jsou z roku 1365.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Dnešní podoba zemědělské usedlosti má svůj původ v 19. století, od roku 1964 však stavení nebylo obývané. Rybníky byly ve druhé polovině minulého století zasypány a přeměněny v pole, výhled na nádhernou krajinu však zůstal.

„Měli jsme chalupu na špatném místě, chtěli jsme přesadit rodinu do přírody. Zarostlé polorozbořené stavení u cesty jsme objevili náhodou díky našemu psovi a hned nás vzalo za srdce,“ vypráví Pavlína Lipková.

„Splňovalo řadu podmínek, které jsme si při hledání vytyčili. Nejdůležitější bylo krásné místo, zdravá příroda, klid, hezký výhled, blízkost vody, tři příjezdové cesty, kamenný dům, zahrada orientovaná na západ... To všechno jsme tu našli. Dcera posledního majitele dům řadu let nechtěla ani nemohla prodat, ale nakonec se to podařilo. Dům prostě čekal na nás,“ doplňuje majitelka.

Fortel a moudrost předků

Fotogalerie

Usedlost se skládala z obytného stavení a hospodářské budovy, v níž byly stáje a stodola. Oba objekty měly tradiční tvar: obdélníkové domy se sedlovou střechou, malými okny, zděné ze smíšeného zdiva. „Obdivovali jsme důmysl našich předků a také jsme jej využili,“ říká majitel.

„Staré zdi jsou z kamene z místního lomu, provázaného s cihlami. Aby ve stájích bylo teplo, mají uvnitř větranou dutinu, která sloužila jako izolace. Samotné obytné stavení tak důmyslně postavené není, což dokládá, jak byl pro statkáře dobytek životně důležitý.“

Po rekonstrukci jsou oba objekty propojeny novým spojovacím krčkem, v němž je vstup do domu a pracovna. Bývalé stáje byly přeměněny na společný obývací prostor s kuchyní, zázemím a úložnými prostory, ze západní strany se přistavěla krytá terasa.

Původní obytné stavení slouží jako soukromé: jsou zde ložnice, koupelna, zázemí a v půdním prostoru velký ateliér. Velkou proměnou postupně prošla i zahrada. Hlavním magnetem je nově vybudované jezírko s cirkulací vody a dřevěným molem.

Stavba jako výtvarné dílo

Půdní ateliér okouzlí magickou atmosférou. Pavlína Lipková tu tvoří s výhledem...

Půdní ateliér okouzlí magickou atmosférou. Pavlína Lipková tu tvoří s výhledem na hvězdnou oblohou.

„Stavbu jsme pojali jako budování společného díla, které nás spojuje,“ vyznává se Pavlína Lipková. Mozaiky, které zde vytvořila z odpadu z keramických dlaždic, prozrazují, že je milovnicí a následovnicí Antonia Gaudího a Friedensreicha Hundertwassera.

Jsou přítomné v celém domě, jejich jižní temperament a symbolické motivy vnášejí zvláštní smysl do každého místa od obývacího pokoje přes kuchyň, halu až po koupelnu. Například velké zobrazení hada na dlažbě v obývacím pokoji v podobě levotočivé spirály vytahuje ze země energii. Originalitu a optimismus vyjadřují také vitráže v oknech a zcela zvláštní atmosféru má podkrovní ateliér pod noční oblohou, s tmavě modrým stropem plným zářících hvězd.

Ekologie z nouze

Kromě přístavby jsou samozřejmě nové veškeré instalace, dřevěná okna s izolačními dvojskly, tašková střešní krytina, měděné okapy. Přístavba je omítnutá, původní budovy mají „odhalenou tvář“, na fasádách se mísí struktura starého lomového kamene s „vysprávkami“ z režných cihel a opuky. Kamenné zdivo a oblouková tabulková okna lehce připomínají ducha jižní Francie, ale s ohledem na místní podmínky.

Bývalá stáj se po rekonstrukci proměnila v hlavní obytnou světnici otevřenou do...

Bývalá stáj se po rekonstrukci proměnila v hlavní obytnou světnici otevřenou do vstupní části (vlevo). Staré trámy většinou nejsou původní, byly přivezeny z bouraček. Krásnou cotto dlažbu zdobí symbolická mozaika s motivem hada ve tvaru levotočivé spirály. Pavlína Lipková ji zde vytvořila, aby čerpala ze země energii.

„Před lety jsme začínali s minimem peněz a spoustou dřiny. Pokračovali jsme velmi pomalu, vlastníma rukama, s pomocí přátel a šikovných řemeslníků, kteří byli ochotni pracovat za rozumný peníz a přinesli i vlastní nápady a dovednost. Hodně materiálu jsme dovezli z bouraček z Brna i z jiných míst, staré trámy, cihly, dveře, dlaždice i kámen,“ popisuje majitel.

Všechno pečlivě renovovali a recyklovali. „Vzniklo to vlastně z nouze, ale myslíme si, že to bylo správné. Takhle stavěli i naši předkové. Využili jsme vše, co se ještě využít dalo, ušetřili a dům má díky tomu v sobě zakódováno mnoho příběhů a kus historie,“ uzavírá majitel.

Technické údaje

Užitná plocha: 250 m2

Konstrukce: přístavba zděná z tvárnic Porotherm, vnější kontaktní zateplení, dřevěný krov, střešní krytina keramické pálené tašky, okna dřevěná s izolačními dvojskly

Vytápění: ústřední, zdroj energie kotel na dřevoplyn, solární kolektory pro ohřev vody

Kombinace cihel, lomového kamene z místního lomu a opuky, zděná jako suchá...

Kombinace cihel, lomového kamene z místního lomu a opuky, zděná jako suchá zídka, zdobí jak fasádu, tak interiér domu. Je originálním mistrovským dílem řemeslníků.

Autorka

Pavlína Lipková

*1966

Navrhuje zařízení interiérů, vyrábí keramické mozaiky a solitérní umělecká díla.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Další z rubriky

Vodojem s vyhlídkou zničili vandalové. Demolici odvrátili památkáři

Vodojemu hrozila demolice. Díky ministerstvu kultury a městu Jablonec na Nisou...

Výjimečná památka technické architektury počátku 20. století stojí na kopci nad Jabloncem nad Nisou. Zpustlou stavbu,...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Najdete na iDNES.cz