Vila z první republiky dostala novou přístavbu a zvlněný strop

  1:00aktualizováno  1:00
Prvorepubliková vila v oblíbené pražské vilové čtvrti s dobrou dostupností do centra i dostatkem zeleně v okolí si nemohla přát lepší osud. Nový majitel jí vrátil zašlý lesk a dopřál velkorysou dispozici.

Dům je kontaktně zateplen s novou probarvenou omítkou v hnědočerveném cihlovém odstínu. Sokl v úrovni suterénu je obložen cihelnými pásky. | foto: Robert Žákovič

Nový majitel rodinného domu z roku 1936 si přál vrátit dnes již prostorově i technicky zastaralé stavbě charakter moderní vily. Léta se na stavu domu podepsala: okna byla nahrazena hnědými s jiným dělením, na střeše bývalé garáže (která z důvodu velkého sklonu nájezdu sloužila jen jako sklad) vznikla ošklivá prosklená veranda napojená na obývací pokoj.

Z vnějšku dům vzbuzoval spíše negativní emoce a ani vnitřní dispozice na tom nebyla po všech přestavbách nejlépe. Majitel se obrátil na architekta Jana Línka, který mu již navrhoval předchozí bydlení ve stejné oblasti, aby dům upravil pro jeho rodiny.

Léta se na stavu domu z roku 1936 podepsala. Okna byla nahrazena hnědými s...

Léta se na stavu domu z roku 1936 podepsala. Okna byla nahrazena hnědými s jiným dělením, na terase vedle obývacího pokoje byla vybudována ošklivá prosklená veranda.

Přestavba měla především zajistit dostatečně dimenzovanou vstupní halu s návazností na hlavní společenský prostor s krbem.

Tento obytný prostor je nově otevřený ve východní a jižní straně velkoplošnými skleněnými posuvnými stěnami na terasu, která vznikla (a byla ještě zvětšena) po odstranění verandy.

Díky tomu se hlavní obytná část příjemně opticky rozšířila. Ochranu proti slunci zajišťují posuvné venkovní dřevěné žaluzie a stejný typ žaluzií terasu odstiňuje i při pohledu z ulice.

Poměrně významný interiérový prvek, který sjednocuje jednotlivé prostory přízemí s různou výškou po zbourání dělicích stěn, představuje zvlněný dýhovaný podhled. Terasa je propojena schodištěm se zahradou v místě stávajícího venkovního bazénu.

Dost místa pro všechny

Suterénní část domu byla upravena tak, aby vyhovovala potřebám rodiny. Je zde pracovna, pokoj hosta, prádelna, zázemí bazénu a skladové prostory. V patře byla umístěna ložnice rodičů s přímou vazbou na koupelnu a šatnu a dva dětské pokoje s vlastním hygienickým zázemím na mezipodestě schodů do podkroví.

Podkroví patří dětské herně propojené speciálním prvkem, lodním zvukovodem, s přízemím. Všemi podlažími probíhá šachta shozu na prádlo, ukončená v suterénu v prádelně. Střecha se využila pro sluneční kolektory.

Dominantou společného obývacího prostoru se stalo krbové těleso.

Dominantou společného obývacího prostoru se stalo krbové těleso.

Takto rozvržené prostorové schéma, vyplývající z požadavků investorů, se nedalo realizovat na původním půdorysu. Nedostatek ploch (pro vstupní halu, rozšíření hygienického zázemí ložnice, úpravu schodů do podkroví a podobně) vyřešil architekt rozšířením objektu severním směrem jednoduchým dvoupodlažním modulem.

Ten jasně odděluje novou výstavbu od staré a svou jednoduchostí neruší v uliční frontě, kde jsou sousední domy doplněny směrem k ulici množstvím různorodých přístaveb.

Fotogalerie

Změny na zahradě

Vybudování zahradní terasy vyřešilo chybějící propojení domu se zahradou a stávajícím zahradním bazénem, který s výjimkou okolních pochozích ploch nebyl nijak upravován.

 V severním rohu zahrady, přímo na hranici se sousedními parcelami, stojí samostatná garáž. Ta dostala nové vstupní dveře a vjezdová vrata s automatickým pohonem a vyšší o 300 mm i novou povrchovou úpravu fasády.

I v tomto domě se projektanti museli vyrovnat s problémem vlhkosti. V suterénu navrhli odstranění omítek do výše 1,5 m nad podlahu, někde až do stropu, vyškrábání malty ze spár a očištění zdiva od solných výkvětů.

Moderně zařízená kuchyň je oddělená od obývacího prostoru, ale zároveň...

Moderně zařízená kuchyň je oddělená od obývacího prostoru, ale zároveň průhledem propojená s jídelnou.

Zvlněný strop vyrovnává výšky podlaží,staré části a přístavby a současně je...

Zvlněný strop vyrovnává výšky podlaží,staré části a přístavby a současně je sjednocuje.

Podlahy byly navrženy s důrazem na sanaci vlhkosti jako dutinové, použily se proto tvarované desky Desan s větracími otvory do fasády a odtahem vyvedeným nad střechu. Sanaci vlhkosti suterénu pomáhají i další opatření: venkovní izolace pod přístavbou (nopové desky s odvětráním), obvodová drenáž svedená do vsakovacího příkopu v zahradě a injektáž paty stěn v kombinaci se sanační omítkou.

Technické údaje

Dispozice: 6 + 1
Zastavěná plocha: 142 m2
Konstrukce: nosné stěny z cihelného zdiva 500 mm, dělicí stěny jsou vesměs z pálených cihel 100 mm, vnější kontaktní zateplení
Střecha: dřevěný krov, betonové tašky Bramac na jednoduchém laťování
Výplně otvorů: okna a vchodové dveře stávající části objektu dřevěná EURO v přírodním odstínu, v přístavbě dřevohliníková, resp. hliníková šedá
Povrchy: dlažby, plovoucí podlahy, koberce, PVC
Vytápění: plynový kondenzační kotel, solární kolektory, desková otopná tělesa, podlahové vytápění a podlahové konvektory v 1. patře, v suterénu radiátory

Podkroví slouží jako dětská herna, s přízemím je propojena zajímavým prvkem,...

Podkroví slouží jako dětská herna, s přízemím je propojena zajímavým prvkem – lodním zvukovodem.

Autor

Ing. arch., Jan Línek (1943)
Autorizovaný architekt. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT, působil v ateliéru Gama. Od 70. let spolupracoval s architektem Vladem Miluničem. V současné době je majitelem ateliéru L & P.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
Témata: První republika

Nejčtenější

Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v...

Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o...

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Ze dvou pokojů je jeden pořádný. Návrhářka splnila přání na 300 procent

Zlata chce mít v domě hostinskou místnost. Bez rekonstrukce dvou původně...

Folkloristka Zlata potřebuje pro své návštěvy z celého světa hostinský pokoj. Ve svém domě si pro něj vyhradila dva...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Další z rubriky

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Zázrak v Boleradicích. Zapálení ochotníci si vydupali vlastní sen

Budovu bývalé orlovny užíval po roce 1948 divadelní spolek, který má v...

Budova orlovny v Boleradicích v Jihomoravském kraji má za sebou dramatickou historii a zářnou současnost, která je...

Hanka sní o nové kuchyni a koloniálním stylu. Návrhář se kýči vyhnul

Hanka chce proměnit obývací kuchyni. Nejvíc ji trápí kuchyňská linka, která v...

Hanka pracuje jako překladatelka a soudní tlumočnice z francouzštiny a vietnamštiny. Občas proto zatouží po své...

Najdete na iDNES.cz