Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

  5:00aktualizováno  5:00
Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto, že situaci komplikoval malý počet oken, navíc různých tvarů. Odstranění části příček problém nebyl.

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. | foto: Archiv studia Palisády Ateliér

Při rekonstrukci prostoru zůstaly pouze obvodové konstrukce. Část příček se odstranila zcela, část se postavila znovu, měnily se podlahy i elektrorozvody. O náročnosti rekonstrukce svědčí nejlépe doba, kterou investor potřeboval k naplnění svých plánů: proces plánování a získání stavebního povolení trval přibližně osm měsíců, dalších deset měsíců zabrala přestavba bytu.

Vstupní část bytu

Vstupní část bytu

Velká plocha bytu umožnila vytvořit prostorný obývací pokoj s navazující kuchyní, dvě ložnice a dvě koupelny, samostatnou šatnu, hospodářsko-technickou místnost i sklad, který nahradil sklep.

Projekt svěřil majitel architektonickému studiu Palisády Ateliér, které realizaci přihlásilo do soutěže Interiér roku 2016 organizovanou pražským Institutem bytového designu. O výsledcích soutěže více zde.

Bez příček, ale se zajímavými průhledy

„Základní ideou uspořádání prostoru bylo nerozdělovat jej fixními dělícími konstrukcemi. Příčky a vestavný nábytek jsme navrhli tak, aby v interiéru vytvářely zajímavé průhledy. Pro dokonalou návaznost společenského prostoru z jedné funkční zóny do druhé jsme využili motiv obliny. Oblé stěny dávají interiéru určitou přívětivost,“ popisuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V podobném duchu navrhli architekti i oblou dýhovanou knihovnu oddělující přechodovou zónu od společenské a zároveň částečně ohraničující prostor „klubového“ sezení.

Fotogalerie

Obloukový tvar dostala také stěna samostatné šatny na protilehlé straně či kuchyňský ostrůvek, oddělující pracovní plochu kuchyně od obývací části.

Právě oblé nábytkové prvky představovaly náročný úkol pro dodavatele nábytku, tedy firmu Wensdoor, vestavný nábytek s oblými tvary však dodal interiéru osobitý charakter.

Promyšlený luxus

Ložnice, podobně jako společenská zóna, vychází z otevřené koncepce. Při vstupu do ní je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory a ze strany postele zavěšený televizor.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi, díky tomu nepůsobí stísněným dojmem a jsou dostatečně prosvětlené.

„I zde se kladl důraz na eliminaci šikmin, aby byt získal klidnější charakter. V koupelně a v ložnici jsme šikmé plochy začlenili do atypických úložných prostor, například zrcadlové skřínky na kosmetiku či úložného koutu zamaskovaného pomocí zrcadlových dveří v ložnici,“ vysvětluje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V pokoji pro hosty se šikminu podařilo odstranit jen částečně, a to opticky silným zvýrazněním záhlaví postele.

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do...

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory, ze strany postele je zavěšený televizor.

Materiály a barevnost

Jako sjednocující prvek interiéru použili architekti výraznou dřevěnou podlahu, která je kromě koupelen a technického zázemí všude. Dubové parkety kladené „na stromeček“ mají výrazné kartáčování a moření, byly vyrobené v Itálii. Podlaha je doplněná o zapuštěné dřevěné dýhované sokly, které už zhotovila slovenská firma Wensdoor, která kromě vestavného nábytku dodala i všechny interiérové dveře.

Ty byly navržené jako bezfalcové s osazením zárubně do úrovně stěny. To samozřejmě vyžadovalo maximální přesnost výstavby. Technologicky náročné řešení představovalo také integrování vstupních bezpečnostních dveří do interiérového obkladu; také tyto dveře jsou bezfalcové. Ze strany bytu působí naprosto nenápadně, přitom poskytují nadstandardní bezpečnost.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi....

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi.

„Při pohledu do hlavní části bytu nelze přehlédnout výraznou barevnost a pestrost. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. Na dominantních plochách se tak střídají klidnější barevné tóny hnědé, béžové, barvy cappuccina i máslové bílé, na solitérních prvcích je však barevnost výraznější, objevuje se na nich žlutá, tmavomodrá či tyrkysová,“ objasňuje Zuzana Prutkayová Jankovichová.

Široká barevná škála se odráží i při výběru kamenných obkladů, jež dodávají interiéru eleganci; ve společenských částech je to modrá brazilská žula, v koupelnách okrový mramor a v kuchyni umělý kámen s dekorem bílého mramoru.

Důležitou úlohu pro konečný vzhled všech místností sehrály i textilní závěsy v klidných, jemně zemitých tónech.

Technické zázemí

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10.

Další byty k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Během rekonstrukce došlo ke kompletní výměně elektroinstalací, přibyla také vzduchotechnika. Kromě klimatizace byl instalovaný rozvod nuceného větrání se zapojením rekuperace, souběžně se řešilo i stropní osvětlení a umístění reproduktorů.

Atmosféru v celém bytě navozují stropní, závěsná a stěnová svítidla i osvětlení instalované v šatně a kuchyňské lince. Uživatelský komfort zvyšuje také možnost flexibilně vytvářet rozličné světelné scény podle aktuální nálady (například lze jedním dotykem navodit scénu „večerní sledování TV“, kdy se aktivuje domácí kino a zatáhnou se závěsy).

To vše lze zvládnout díky inteligentnímu elektroinstalačnímu systému Niko Home Control. Tento systém vhodně doplňuje celkové interiérové řešení a náročnost použitých materiálů.

„Úspěšná realizace proběhla díky mimořádně konstruktivní spolupráci s majitelem, který se aktivně zajímal o průběh rekonstrukce a byl ochotný přijmout jiný názor na základě věcných argumentů. Proto výsledný vzhled považujeme za společné dílo a souhru více šťastných rozhodnutí,“ zakončuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka...

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka (Axor).

Technická koupelna

Technická koupelna

Autoři interiéru

Studio Palisády Ateliér: Ing. arch. Miroslav Frecer, Ing. arch. Zuzana Prutkayová Jankovichová, Ing. arch. Andrej Maciak PhD.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Designové urny pro zemřelé počítají i s umístěním do interiéru

Designové urny mohou mít různé podoby. Urny Collection, autoři Pavlína a Roman...

Začátek listopadu bývá poznamenán vzpomínkami a cestou na hřbitov za těmi, kteří nás již opustili. Někteří si však urny...

Dům pro rodinu, který všechny přežije a odolá i nemilosrdnému počasí

Interiéru dominuje dřevo, hutný samet, kámen a teplé vlněné koberce.

Mladá irská rodina se třemi dětmi se rozhodla, že si postaví dům, který bude dobře sloužit i budoucím generacím. Na...

Díky výtvarnici poputují do světa české Vánoce na německém porcelánu

Motivy zasněžené krajiny a dětských zimních radovánek v jemných ilustracích vás...

Renáta Fučíková, známá česká ilustrátorka a autorka knih o historii, které získaly mnoho ocenění doma i v zahraničí,...

Najdete na iDNES.cz