Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z venkovského domku vytvořili skvělý dům, kde zůstala i historie

  1:00aktualizováno  1:00
Opravdu těžko byste v této stavbě poznali někdejší nenápadný vesnický domek. Natolik se jej novým majitelům povedlo přetvořit v pohodlné místo k bydlení se všemi dnešními vymoženostmi. Kouzlo místa a zahrada se vzrostlými stromy tu však zůstaly.

Kamenná fasáda členěná pásy oken vtiskla venkovskému domu moderní vzhled. | foto: Tomáš Dittrich

Prostorný venkovský dům, kam jsme přijali pozvání, využívali dříve jeho majitelé Dušan a Kathinka Poliačkovi hlavně jako víkendový. Teprve nedáv­no se rozhodli udělat z něj hlavní stan pro sebe a svoji tříčlennou psí smečku, ačkoli většina jejich pracovních aktivit zůstává v Praze.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Dušan Poliaček vystudoval současně dva obory, strojní in­ženýrství na technické univerzitě a průmyslový design na vysoké umělecké škole v Braunsweigu.

V Německu, kde prožil převážnou část života, založil s manželkou společnost zaměřenou na grafický design. Roku 2002 se rozhod­li přestěhovat do Čech. I zde se úspěšně věnovali propagační grafice ve vlast­ním studiu 1to1 design a pracovali pro re­nomované značky.

Tehdy bydleli v me­zonetovém bytě na Vinohradech, který jim sloužil zároveň jako kancelář. Poz­ději se Dušan vrátil ke svému pů­vodnímu oboru a dnes spolupracuje s řa­dou německých průmyslových firem a dal­ších společností v rámci Evropské unie.

Rozsáhlá rekonstrukce

Asi před deseti lety Poliačkovi objevili v jedné středočeské vesnici starší domek, do jehož přestavby se posléze pustili. „Pro­jekt nám vypracoval architekt Josef Smutný, průběžně jej s námi konzul­to­val a upravoval podle našich připo­mí­nek,“ přibližuje Dušan dobu před zahá­jením rekonstrukce.

Fotogalerie

„Velký oříšek představovalo provedení neomítnuté kamenné zdi z opuky, protože dispozici jsme oproti té původní rozšířili směrem do dvora, a potřebovali jsme zeď v nové části dostavět. Zedníci se správný po­stup učili na sousední budově, která dnes slouží jako technické zázemí,“ vysvětlují Poliačkovi vznik opukové stěny, která člověka okamžitě zaujme.

V přízemí leží nalevo od vstupu velká pracovna, vpravo se přes obývací pokoj otevřený do krovu prochází do společné kuchyně s jídelnou. Do patra jsou situo­vány soukromé místnosti, koupelna a dvě ložnice.

Druhá ložnice je přístup­ná také z galerie. Odtud vede točité ko­vové schodiště přímo do obývacího po­koje, kde tvoří nepřehlédnutelný prvek. Každá místnost v přízemí je pro­sklená, přirozeně osvětlená francouzskými okny, která během letní sezony umož­ňují vyjít rovnou na zahradu. Dům vy­tápí tepel­né čerpadlo, přízemí propo­juje litá betonová podlaha.

Úcta k tradici

Každá místnost v domě i jeho zařízení nese stopy Dušanovy profese. Je autorem originálních svítidel v jídelně a v chodbě, lavic i kulatých odkládacích stolků v obýváku a v pracovně stolu a židlí s industriální podnoží inspiro­va­nou sedačkami z tramvaje.

Stěny v obý­vacím pokoji zdobí originály obrazů od různých umělců, které Kathinku a Du­šana něčím zaujaly a které na stěně z pří­rodních kamenů vypadají jako v nějaké galerii. Velkoryse pojatý obytný prostor, z něhož je prosklenou střechou vidět nebe, i bohatě prosklená kuchyně přirozeně propojují interiér s velkou zahradou.

Dřevěný stůl Nepomuk i křesílka s kovovou podnoží našly inspiraci v průmyslovém...

Dřevěný stůl Nepomuk i křesílka s kovovou podnoží našly inspiraci v průmyslovém designu.

Majitelé

Ing. Dušan a Kathinka Poliačkovi, studio PanSlavista

Vloni Dušan s manželkou založili studio PanSlavista, které nabízí vlastní kusy nábytku a doplňků. „Snažíme se obnovit zapomenuté věci, vymyslet nové a využít přitom přírodní materiály. Milujeme staré výrobky, kterým se snažíme znovu vdechnout život a uvést je do každodenního užívání.“

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova....

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.