Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

  1:00aktualizováno  1:00
V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny byl nevyhovující. Dnes je celý areál vkusně opravený a citlivě zrenovovaný. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé kapkovité otvory, které sloužily k odvětrání v někdejší štítové zdi bývalé sýpky. | foto: Tomáš Dittrich

Impulsem k tomu, aby Martin Hoff­meister s rodinou koupil před sedm­nác­ti lety starou usedlost, se stal „koníček“ jeho tří dcer, které se věnovaly jezdectví. Kro­mě generální rekonstrukce zchátralého objektu bylo zapotřebí vybudo­vat stud­­nu i úpravnu vody a nové elektroin­sta­lace.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Martina Hoffmeiste­ra, který pů­vod­ně vystudoval na FAMU dokumen­taristiku, odjakživa lákala kvalitní gastronomie. Proto se po roce 1989 rozhodl vybudovat na Klárově desig­nový hotel, kde měl vy­staveny obrazy svého otce, slavného spiso­va­tele a ilu­strátora Adol­fa Hoff­meistera.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Nová náplň

Mezitím už rekonstrukce statku po­kro­čila do té míry, že byly téměř hoto­vé stavební úpravy, zbývalo hlavně dodělat fasády a interiéry. Tyto okol­nosti přivedly Martina Hoffmeistera na myšlenku vytvořit tu stylový ro­dinný penzion.

Areál tvoří rozsáhlý dvůr, ze tří stran lemovaný budovami, z nichž některé mají barokní prvky. V nejvyš­ší z nich, hned u vstupní brány, je dnes restaurace a nad ní v každém poschodí velké apartmá. V patře bý­valé sýpky, kterou se sousedním do­mem propojuje zastřešená zahradní restaurace, je soukromý byt majitele.

Fotogalerie

Bývalé hospodářské stavení se poda­řilo citlivě přestavět na pohodlný obyt­ný prostor. Ze dvora sem vystoupíte po dvojitém venkovním schodišti a hned za dveřmi se ocitnete ve velkoryse pojatém obývacím po­koji s jídelnou a pracovnou.

Aby si prostor zachoval vzdušnost, zůstala v jeho střední části s krbem původní výška, po jejích obou stranách byl pak horizontálně rozdělen dvěma vestavěnými galeriemi. Z bývalých stodol se zachránily staré trámy a ty se pak použily na podlahu.

Na jednu z galerií vede originální točité schodiště, které je dílem uměleckého kováře pana Ka­covského, jehož dílna dodávala veškeré kovářské práce. Pokoj má napravo vlastní toaletu a prochází se z něj do ložnice nejmladší dcery, k jejímuž romantickému zařízení přispívá i bílý klavír.

V budově bývalé sýpky má Martin Hoffmeister svůj byt, který je přístupný buď z...

V budově bývalé sýpky má Martin Hoffmeister svůj byt, který je přístupný buď z venkovního schodiště, nebo samostatným vchodem přímo ze dvora.

Stopy historie

V obývacím pokoji má Martin Hoff­meister sekretář, kde vyřizuje agendu, i velký jídelní stůl umístěný v blíz­kos­ti kuchyně. Před krbem stojí pohodlná zaoblená sedačka značky Bretz a ne­tradiční konferenční stolek, vytvořený z velkých dřevěných saní krytých skle­něnou deskou.

Atypický stolek i podo­bu interiérů navrhla designérka Moni­ka Vágnerová. Materiály i zaří­ze­ní vybírala s mimořádnou pečli­vos­tí, aby se tu dalo žít pohodlně, a zároveň aby zůstala zachována atmosféra staré bu­dovy, což byl někdy docela oříšek.

Je­jím mistrovským kouskem je doko­na­le vybavená kuchyně v proven­sál­ském stylu. Uprostřed stojí pracovní ostrůvek kombinovaný s barovým pultem a nad ním visí dřevěný věšák na různé nádo­bí a náčiní. Místo nad dveřmi zaujímá police s vystavenými měděnými for­mami na pečení.

V bý­valé štítové zdi původní sýpky zůstaly zachovány kap­kovité větrací otvory, které při­po­mí­nají někdejší účel bu­dovy. Domácnost milovníka špičkové gastronomie se zkrátka nezapře, což je vidět i z mno­ha ingrediencí a spotřebičů usnadňují­cích vaření.

Podkrovní ložnici Martina Hoffmeistera lemuje tapeta v odstínu bordó, barevně...

Podkrovní ložnici Martina Hoffmeistera lemuje tapeta v odstínu bordó, barevně sladěná s přehozem. I tato místnost má velkou samostatnou koupelnu.

Z prů­chozí kuchyně pokračuje několik scho­dů nahoru do Martinovy pod­krov­ní ložnice, směrem dolů vede schodiš­tě k dalším vstupním dveřím do pří­zemí.

Pod schodištěm našla mís­to rodinná knihovna. Ložnice má sa­mo­statnou koupelnu se zajímavou, čás­tečně zavěšenou kovovou konstruk­cí. Stěnu za lůžkem zútulnila pruhova­ná vínová tapeta ladící s přehozem.

Na pozemku za domem v místě pole vy­rostla zahrada. K ní je obrácena fasáda, jež původně neměla okna a jejíž po­do­bu vymyslel Martin Hoffmeister. Ne­chal zde zopakovat i venkovní schodiště.

Rodinný penzion

Usedlost se stále rozšiřuje a přistavuje podle toho, co je třeba. Hoffmeis­te­ro­vi zde provozují jezdeckou školu a spo­lupracují s Českou jezdeckou federací. Mají tu krytou jízdárnu a stáje pro koně včetně poníků pro ty nej­menší. S chodem celého areálu pomá­hají otci nyní už dospělé dcery.

Stěny stylové restaurace zdobí obrazy ma­ji­telova otce Adolfa Hoffmeistera, jehož karikatury slavných osobností (třeba Franze Kafky nebo Salvatora Dalího) se objevují i na zdejším porcelánu. V podkrovních apartmánech zůstaly přiznané staré střešní trámy, které slouží hlavně jako interiérový prvek, váhu střechy nyní nesou nové krovy nad nimi.

Pokoj nejmladší dcery designérka zařídila v lehce romantickém duchu: bílý...

Pokoj nejmladší dcery designérka zařídila v lehce romantickém duchu: bílý nábytek doplnila světle modrou tapetou.

„Rekonstrukce této bývalé usedlosti je nekonečný příběh, neustále tu něco přistavujeme, rozšiřujeme a opravujeme, a když je to hotovo, můžeme začít znovu. Pokud máme zajistit hladký provoz hotelu s restaurací a stájemi, opravdu se nestihneme nudit,“ říká Martin Hoffmeister.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Bačinova vila má 111 let. Prázdná vyrabovaná ruina pořádně prokoukla

Vilu v italském stylu si nechal v roce 1906 postavit továrník Josef Bačina. Na...

Z Bačinovy vily v Opatovicích nad Labem zbyla pouze vyrabovaná ruina. Stoletá budova si prošla častým kolečkem...

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo.

Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k...

Iva s Martinem sní o úkrytu. Za 40 tisíc se dočkali i lustru z lahváčů

Mladý pár si v domě vybral pokoj po Martinově babičce, který návrhářka...

Iva a Martin jsou čerství absolventi stavební fakulty, kteří se společně s Martinovým tatínkem pustili do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz