Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna rodinného domu po 40 letech. Neuvěříte, že nejde o novostavbu

  1:00aktualizováno  1:00
Pro mladou rodinu s malým synem byla rekonstrukce domu z roku 1978, který si původní majitel postavil svépomocí nedaleko Prahy, lákavou šancí vytvořit si příjemný domov. Ale také krokem do neznáma, i proto svěřili projekt architektovi.

Dům z konce 70. let minulého století získal vyvážené proporce i moderní vzhled, ale také zateplení, které výrazně snížilo náklady na vytápění. | foto: Jaroslav Kvíz

Mladý investor si přál razantní změny v dispozici i vybavení, myslel však i na technické otázky. Nový kotel a zateplení znamenaly další výdaje, podařilo se však využít dotace právě na zateplení, díky nimž se mu vrátilo z vložených investic celkem dvě stě tisíc korun.

Dřevěné schodiště bylo úzké a působilo příliš robustně.

Dřevěné schodiště bylo úzké a působilo příliš robustně.

Stavba na tvarově nepravidelném a také lehce svažitém pozemku však výrazně změnila i své proporce. Na radu architekta došlo k dohodě o přístavbě garáže pro dvě auta, která jsou s ohledem na umístění vesnice ve Středočeském kraji a nutnost dojíždění nezbytná.

„Vznikla tak možnost předsunout nově postavenou část tak, aby vznikl i nový vstupní prostor jako zádveří se vstupem do domu i do garáže. Objem nové garáže se přiblížil velikosti plochy celého přízemí. Garáž však bude sloužit i jako úložný prostor pro zahradní nářadí, sportovní vybavení a další věci, na které v domě nezbývá prostor,“ vysvětluje Ing. arch. Ladislav Langer ze studia CAD Projekt Plus z Prostějova, které se ujalo návrhu rekonstrukce.

Upozornění: fotografie vznikly pár dní před kolaudací, ještě před nastěhováním majitelů a dokončením vybavení. I proto je zajímavé porovnat vizualizace návrhu architektů a konečný, „nezabydlený“ výsledek vedle sebe na fotografiích ve fotogalerii.

Hlavní úkol: otevřít prostor

Fotogalerie

„Pro každého architekta je výzvou vytvořit nové, modernější a funkční dispoziční řešení. Ne vždy si však může dovolit otevřít prostor a zvětšit tím jednotlivé místnosti,“ říká o rekonstrukci architekt Ladislav Langer.

Užitná plocha dvoupodlažního rodinného domu totiž nebyla nijak přemrštěná, pouze 170 m2, navíc se stísněným vstupem, který nenabízel dostatečný odkladní prostor.

„Velký problém představovalo otevření obývacího prostoru se schodištěm. Jeho rozšíření bylo nutné, ale staticky komplikované. Vybouráním střední části nosné zdi pak došlo k otevření obývacího, jídelního i kuchyňského prostoru,“ popisuje architekt Langer.

Vyřešit museli autoři projektu také vstupní část domu, kde jednoznačně chybělo místo pro odložení kabátů a bot. Investor si přál také samostatnou prádelnu, kam se vstupuje také z této zóny.

Vybavení na míru

Ve druhém nadzemním podlaží se podle požadavku investora upravily pouze prostory schodiště a koupelna, zbylé tři místnosti zůstaly bez zásahu architekta. Majitel vyměnil podlahové krytiny a zvolil novou výmalbu. Nové dveře jsou shodné s těmi, které se objevily v prvním podlaží.

Nové schodiště pořádně „prokouklo“, transparentní bezpečnostní sklo prostor...

Nové schodiště pořádně „prokouklo“, transparentní bezpečnostní sklo prostor prosvětlilo, jen původně naplánovaný podpůrný nerezový sloupek nahradil majitelem ocelovým, zakrytým sádrokartonem. Schody se rozšířily.

Architekti navrhli také většinu použitého nábytku v prvním podlaží včetně kuchyně a skříněk. Investor jen v některých případech změnil doporučené materiály. Pokud jde o volbu plynu v případě varné desky (plyn zde byl zavedený), dal na radu Zdeňka Pohlreicha, který bydlí nedaleko, a na plyn nedá dopustit.

Bezúchytkové provedení skříněk představuje současný trend, který trvá již několik let. Kromě „čistého“ vzhledu zvyšuje bezpečnost, to je s ohledem na malého caparta v rodině, kterého čekají první samostatné kroky, velmi důležité. Kvůli němu možná rodiče použijí dočasná dvířka bránící vstupu na schodiště.

Výrobce nábytku si majitel našel sám. S jeho prací je velmi spokojený, stejně tak jako se stavební firmou, která zvládla vše, včetně osazení oken, podlahového vytápění nebo pokládky podlah.

„Přípravy na rekonstrukci trvaly přibližně rok, v dubnu začaly stavební práce, kolaudace nás čekala v polovině listopadu. Pokud se někdy čekalo, tak to bylo jen kvůli zpožděným dodávkám zařízení, ne kvůli přístupu stavební firmy,“ hodnotí spokojený majitel.

Vizualizace: Takto architekti navrhli kuchyň, počítali s pálenou žulou na...

Vizualizace: Takto architekti navrhli kuchyň, počítali s pálenou žulou na pracovní plochy a obkladem ze skla.

Kuchyň byla vyrobená na míru, díky své dispozici nabízí velký úložný prostor a...

Kuchyň byla vyrobená na míru, díky své dispozici nabízí velký úložný prostor a vše pěkně po ruce.

Autoři projektu

Ing. arch. Ladislav Langer, CAD Projekt Plus, Prostějov


CAD Projekt plus je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek. Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci, od roku 2016 je pak druhým jednatelem Ing. arch. Zdeněk Beran.

Studio se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Bývalá fořtovna se proměnila v útulný dům pro celoroční bydlení

Bývalá fořtovna se po rekonstrukci proměnila v útulný dům, kde lze bydlet po...

Starý kamenný dům ve středočeské obci Slapy býval původně obydlím nadlesního. Až pak se z něj stala letní chalupa a...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Najdete na iDNES.cz