Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

PORADNA ARCHITEKTA: Co s domem, který vznikal jako slepenec kutila

  1:00aktualizováno  1:00
Jako slepovaná vlaštovčí hnízda. I tak lze popsat starší rodinný dům, který prošel řadou úprav. Například mu přibyla veranda s toaletou a koupelnou či obývací pokoj. Noví majitelé si dům koupili s vědomím, že bude nutná zásadní rekonstrukce.

Původní obývací pokoj s rizalitem (výklenkem) | foto: Archiv majitelů

Může se hodit

Také hledáte vysněné bydlení? Splňte si svůj sen na Reality.iDNES.cz. Nabízíme nemovitosti po celé ČR.

Upravte si bydlení podle svých představ. Šikovné architekty a projektanty poptejte zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

S výraznou přestavbou majitelé počítali, pěkná lokalita a zahrada jim však za to stály. Nelíbilo se jim ale dispoziční řešení. Původní část domku byla rozdělena na kuchyň se spíží a obývací pokoj. Ze vstupní chodby je přístupná komora a schody do patra.

Obytná půda sloužila jako ložnice, byla však nešťastně rozčleněna a chyběla zde koupelna. A to představovalo další velký problém. Noví majitelé si totiž přáli pohodlné bydleni pro sebe i své dvě téměř dospělé děti, kterým chtěli dopřát soukromí právě v prvním patře.

Půdorys přízemí - původní stav

Půdorys přízemí - původní stav

"Pro všechny změny dispozice je určující postavení vchodu na rohu domu, umístění schodiště a střední nosné stěny s komínem a instalacemi," říká Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který rekonstrukci navrhl. Pro majitele připravil několik variant, z nichž si vybírali.

První varianta přízemí

V první variantě je vstupní předsíň zakončena praktickou šatní skříní. V chodbě naproti schodišti se podařilo umístit další šatní skříň, kolem níž se prochází na samostatné WC s umývátkem a do koupelny.

Půdorys přízemí - první varianta

Půdorys přízemí - první varianta

Ta je nově rozšířena o přiléhající technickou místnost, kam se schovala pračka se sušičkou i úklidová skříň. "Tato místnost je navíc přístupná přes prostornou šatnu z ložnice manželů, poukazuje na vhodné funkční uspořádání Tomáš Zima.

Fotogalerie

V ložnici je kromě dvoulůžka u obloukového okna pohodlné křesílko se stolkem. Obývací prostor a kuchyň jsou nově propojeny, ale funkce zůstaly na svém místě.

Levá část patří kuchyňské lince umístěné pod oknem, u stávající spíže je umístěný jídelní stůl a nový vstup na zahradu, který si manželé přáli.

Pravá část prostoru patří odpočivnému prostoru se sedací soupravou a televizním stolkem.

Druhá varianta přízemí

Tato verze se od první liší především řešením zázemí. Do domu se vchází přes předsíň a chodbu u schodiště do obývacího prostoru. Z něj je přístupná ložnice a přes chodbu koupelna a samostatné WC s pračkou a sušičkou.

Půdorys přízemí - druhá varianta

Půdorys přízemí - druhá varianta

Na konci chodby je úklidová skříň a vstup do hostinského pokoje, využitelného také jako pracovna. Protože z prostoru zmizela samostatná šatna, navrhl Tomáš Zima do ložnice i pokoje pro hosty šatní skříně.

Třetí varianta přízemí

"Ve třetí variantě jsme hned u vchodu nově navrhli z venku přístupnou praktickou místnost na zahradní náčiní, a to z původní spíže," upozorňuje autor návrhu. Předsíň je opět zakončená skříní, ale navazující prostor se schodištěm je znatelně rozšířený. Mezi koupelnu a předsíň se tak vešlo WC.

Půdorys přízemí - třetí varianta

Půdorys přízemí - třetí varianta

Sestava koupelny a technické místnosti představuje obdobu první varianty. Z této chodby je ale opět přes rozměrnou šatnu přístupná ložnice rodičů, nyní funkčně oddělená od obývací části.

Větší kuchyňská linka, která přišla o spíž, je nyní umístěna blíže k ložnici, v prostoru nebo u okna může být jídelní stůl. Na sedací soupravu s televizním stolkem nyní navazuje nový vstup na zahradu.

Čtvrtá varianta přízemí

Čtvrtá varianta přízemí se dispozičně liší od všech předešlých. Za vstupní předsíní je opět široká hala se schodištěm. Odtud je přístupné samostatné WC a malá koupelna s vanou, umyvadlem a pračkou.

Půdorys přízemí - čtvrtá varianta

Půdorys přízemí - čtvrtá varianta

Na místě původního obývacího pokoje je nyní ložnice rodičů s malou šatnou a další šatní skříní, ke které přiléhá ještě pokoj pro hosty, využitelný i jako pracovna. Na konci haly je vstup do obývacího pokoje. U obloukového okna byla umístěna sedací souprava s TV stolkem.

Naproti ke stěně se vešel jídelní stůl a napůl schovaná je kuchyňská linka s denním osvětlením a samostatná spíž, také s oknem.

Pátá varianta přízemí

V poslední variantě je vstupní část navržena stejně jako v předchozí, za předsíní je rozsáhlá hala se schodištěm a vestavěnou skříní. Odtud je přístupné samostatné WC a koupelna s vanou a skříň s vestavěnou pračkou.

Půdorys přízemí - pátá varianta

Půdorys přízemí - pátá varianta

Ložnice zůstala jako v minulé variantě, ale místo pokoje pro hosty je samostatná kuchyň s velkou kuchyňskou linkou tvaru L a jídelní stůl. Je odtud také vybourán nový vstup na zahradu. V obývacím pokoji je nově navržený krb s knihovnou, na který volně navazuje částečně oddělený velký pracovní kout s pěkným denním osvětlením.

"Realizovaná varianta je nakonec průnikem našich návrhů. Obvykle se zákazníkovi líbí na každé variantě něco, takže kombinujeme tak, aby výsledek odrážel přání majitelů," konstatuje Zima.

Půdorys přízemí - realizovaná varianta

Půdorys přízemí - realizovaná varianta

První a druhá varianta prvního patra

V první variantě je prostor u schodiště rozdělený posuvnými dveřmi. Za nimi je samostatné WC a naproti větší koupelna se sprchovým koutem, velkou skříní a umyvadlem. Po obou stranách koupelny jsou pokoje, v obou pak postel, velká šatní skříň a pracovní stůl. U schodiště se našel ještě prostor pro menší pokoj, zato s malým čtvercovým balkonem.

Druhá varianta počítá se stejně umístěnými pokoji. Hlavní rozdíl je v menší koupelně, na jejíž úkor se zvětšil pokoj u schodiště o šatnu.

Půdorys 1. patra - varianta první

Půdorys 1. patra - varianta první

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné podklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:






Nejčtenější

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Další z rubriky

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské rodiny té doby. Mladí majitelé se proto...  celý článek

Pohled od kuchyně na obývací část oddělenou jídelním stolem. Na podlaze je v...
Kompletní proměna malého bytu 2+kk přišla na necelých 500 tisíc

Malý panelákový byt o rozloze 43 metrů čtverečních rozhodně nepůsobí stísněně. Může za to nejen vhodná dispozice, ale i světlá barevnost a zařizovací prvky,...  celý článek

U domku ze třicátých let minulého století bylo nutné zachovat čelní část do...
Velká přání se s velkým nábytkem špatně plní. Proměna starého domu

Rekonstrukce domu z 30. let minulého století je hodně náročná. Zdaleka nejde jen o použité materiály, současnému životnímu stylu však neodpovídají tehdejší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.