Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přestavět vyhořelý statek na bydlení je pro architekta největší radost

  1:00aktualizováno  1:00
Venkovské stavení dokonale zapadá do malebné středočeské vesnice. Málokdo by přitom tušil, že jde o repliku původní budovy a o citlivou dostavbu. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Statek po rekonstrukci a přístavbě nové části | foto: Tomáš Dittrich

Architekt Zdeněk Rajniš a jeho žena bydleli v jedné z nejruš­nějších ulic pražského centra a žili aktivním společenským životem. Na sklonku roku 2012 objevila paní Rajnišová v nabídce jedné realitní kanceláře hezký statek s velkým pozemkem na malé vesnici nedaleko Prahy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Realitka jej však pro nezájem dvanáct let nabízela marně, protože šlo o vyhořelý objekt v dezolátním technickém stavu. Původně chtěla mít paní Rajnišová dům pro svého muže jako trochu netradiční vánoční překvapení. Těsně před podpisem kupní smlouvy si to ale rozmyslela a vzala sem manžela na výlet.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Od koupě k přestavbě

Zdeněk Rajniš byl budovou, jejíž střechou v té době prorů­stal strom, naprosto nadšen, na rozdíl od většiny lidí, které by její stav spíše odradil. „Co udělá architektovi větší radost než stavba, jejíž dispozici si může kompletně navrhnout podle svého,“ popisuje majitel domu začátek dlouhého příběhu.

Manželé stihli ještě 20. 12. 2012 podepsat kupní smlouvu. Architekt Rajniš už měl začátkem ledna 2013 nakreslený projekt, v květnu se mu podařilo získat sta­veb­ní povolení a hned pak se mohlo začít s kompletní rekon­strukcí.

Fotogalerie

Z vyhořelého stavení bylo nutné zbourat vše kromě sklepů, na nichž vznikla tvarová a materiálová replika původního domu. Na ni navázaly nově přistavěné objekty zasklené chodby, obytného domu a společenské části. Dnes vše vypadá jako vkusně opravená původní chalupa.

Nový domov

Ve dvoře na místě bývalých hospodářských budov nechali Rajnišovi přistavět další přízemní trakt s patrovým domem, který s tím původním propojuje dlouhá chodba. Zrekonstruovanou část přenechali synovi a sami bydlí v nově postavené budově se zimní zahradou.

Do přízemí dvoupodlažního domu umístili ložnici se širokým francouzským oknem, koupelnu a do patra dvě pracovny. V jednopodlažní části je prostorná kuchyň s navazující jídelnou a velkým obývacím pokojem. Právě sem převezli Rajnišovi z Prahy několik oddílů americké knihovny, které přizpůsobili dispozici místnosti včetně oken.

Pokoj pro knihovnu

Koncept knihovny vznikl již na konci 19. století ve Spoje­ných státech. Tento dokonale promyšlený skladebný kus nábytku sestává z jednotlivých modulů, které lze na­stavět na sebe, a pokud je třeba, zase bez problému roze­brat, takže jejich stěhování není problém. (U nás americké knihovny prodává například firma Boknäs.)

Prostornému obývacímu pokoji dominuje kromě pohovky i velká americká knihovna...

Prostornému obývacímu pokoji dominuje kromě pohovky i velká americká knihovna s rohovým modulem, který propojuje sousední řady.

Ke koníčkům Zdeňka Rajniše, který je velký gurmán, patří vaření, dokonce si ke kulatým narozeninám vlastním nákladem vydal knihu receptů. Manželé Rajnišovi dům přizpůsobili tomu, aby je mohla početná rodina nebo přátelé navštěvovat a měli zde také možnost přespat. Zdeněk dokonce nechal vyrobit podle vlastního návrhu velký rozkládací jídelní stůl, k němuž se vejde až dvanáct strávníků.

Život na venkově

Když rekonstrukci domu a úpravu pozemku o rozloze té­měř 5 000 m2 s potokem a rybníkem před dvěma lety do­končili, bez velkého váhání se manželé Rajnišovi rozhodli opustit Prahu a přestěhovat se na venkov se svými třemi pejsky natrvalo. Brzy zjistili, že jim velkoměsto, kam občas potřebují zajet, vlastně vůbec nechybí. 

„Projektovat rekonstrukci vlastního domu bylo pro mě potěšení. A jelikož z původní budovy téměř nic nezbylo, mohl jsem si dispozici navrhnout podle svého, bez omezení stávajícími inženýrskými sítěmi nebo nevyhovujícími příčkami,“ prozrazuje architekt Rajniš, který si nový domov ušil na míru, i co se týče nábytku a použitých materiálů.

Přiznané dřevěné stropní trámy kontrastují s bílým šikmým stropem a vypadají...

Přiznané dřevěné stropní trámy kontrastují s bílým šikmým stropem a vypadají velmi efektně. Prostorná jídelna s krbem tak působí jako hodovní síň.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Unikátní tělocvična. Za Prahou může každý cvičit, sportovat i kulturně žít

Novostavba sportovní haly navazuje na areál základní školy v Dolních Břežanech...

Novostavba sportovní haly navazuje na areál základní školy v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Umožňuje výuku...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Najdete na iDNES.cz