Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze statku vytěžila maximum. Bydlí ve stodole a farmu úspěšně pronajímá

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí muzeum, uvnitř lyceum, tak by se dala parafrázovat přestavba portugalského venkovského sídla ze 17. století. Za masivními kamennými zdmi se skrývá moderní pastelový interiér, který pro podnikavou majitelku vytvořilo architektonické studio Escritório de Arquitetos.

Za masivními kamennými zdmi se skrývá překvapivě pastelový interiér s moderním nábojem. | foto: Escritório de Arquitetos

Na severu Pyrenejského poloostrova, v polovině cesty mezi portugalským Portem a španělským městem Santiago de Compostela, leží vesnička Linhares. V jejím srdci, jen na dohled od středověkého hradu, který se tyčí na kamenitém kopci nad vískou, našla nové uplatnění stará zemědělská usedlost.

Maria Brandaová, aktivní majitelka pozemků a rozpadajícího se statku, se před pěti lety rozhodla, že z nemovitostí vytěží maximum.

Fotogalerie

Na pozemku si pro sebe a svou rodinu svépomocí přestavěla stodolu na skromné bydlení a s elánem se vrhla na přestavbu domu. Jeho základy byly položeny v roce 1699 a jen pouhé čtyři roky na to byly zaznamenány první následné opravy a zvětšování, ale po další tři století se na usedlosti nic zásadního nezměnilo.

Brandaová pozvala své známé, architektonický tandem Nuno Duarte a Sofia Nevesová ze studia Escritório de Arquitetos, aby jí pomohli s jejím podnikatelským záměrem. Potřebovala starou farmu přestavět na rekreační objekt, který by rodinu uživil.

Architekti respektovali ráz krajiny i historické domy, jaké jsou v oblasti obvyklé, ale současně přenesli na venkov unikátní koncept minimalistické pastelové moderny, kterou jsme běžně zvyklí vídat spíše na ulicích měst a v alternativních bytech, než v surovém prostředí vesnického kamenného stavení.

Přísně funkční dispozice ve tvaru písmene L spojuje dvojici propojených, ale jednoduše oddělitelných bytových jednotek. Celkem jsou v objektu tři samostatné ložnice se sociálním zázemím a společenskými prostorami. Brandaová k domu nechala připojit bazén a díky tomu, že bydlí v těsném sousedství bývalé farmy, ve svahu nad domem, může už druhým rokem soustavně pečovat o blaho ubytovaných hostů.

Ti si mohou užívat jednoduchost života bez jakýchkoliv výdobytků techniky. Auto nechají zaparkované na příjezdové cestě a vystačí si s chůzí po horách, sprcha je ohřívána pouze solárním panelem a návyková wi-fi síť se v domě zapíná pouze na výslovnou žádost nájemníka.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny.

Charakteristické prvky, které na první pohled odlišují dům o rozloze 120 metrů čtverečních od ostatních sousedů, spatříte až ve chvíli, kdy vstoupíte do interiéru. Pastelově růžová na zdech a křídlech okenic je doplněna o mentolovou barvu nábytku vyrobeného na míru a královskou modř zdí v ložnicích. Další prvky se nesou už jen na neutrální vlně bílé, šedého a bílého kovu a přírodního dřeva.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny. Bíle a růžově natřené kamenné stěny přiznávají rurální původ domu, do vod moderní architektury interiér posílá propracovaná kompozice průhledů a moderního vestavěného úložného nábytku a kuchyňské linky.

Jednotlivé místnosti jsou vybaveny krbovými kamny, u kterých je na prvním místě praktická stránka věci. Podobně architekti uvažovali i při volbě kamenných leštěných podlah, které vyžadují minimální údržbu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Muž musí žít v autě. Dům zaplnil harampádím a ze zahrady udělal skládku

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho...

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho dům, dojdou každému slova. Michaelův...

Melania Trumpová naplnila Bílý dům vánoční atmosférou. Podívejte se

První dáma USA Melania Trumpová zahalila místnosti Bílého domu vánoční...

První dáma USA Melania Trumpová zahalila místnosti Bílého domu vánoční výzdobou. Tématem byla jednoduchá elegance se...



Najdete na iDNES.cz