Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

  1:00aktualizováno  1:00
Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se však už dnešní auta úzkým vjezdem nedostanou. Rekonstrukce takového domu čekala na architekty ze studia Archport v pražských Bohnicích.

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo možné „srovnat“ výšky obou domů. | foto: Kompost.works: Petr Polák, Matěj Hošek

Rodinný dům se zastavěnou plochou pouhých 108 m2 si postavili tehdejší majitelé na okraji řadových domů ve 30. letech minulého století. V uliční frontě působil svým měřítkem jako „malý příbuzný“, což nezměnila ani první rekonstrukce 40 let poté.

Původní rodinný dům měl sedlovou střechu s výrazným sedlovým vikýřem do ulice....

Fasáda sice působila velmi zachovale, vnitřní konstrukce domu však byly ve špatném stavu.

„Naším cílem bylo souvislou řadu domů vhodně zakončit stavbou se ´správnou velikostí´, v tom nás však limitoval drobný ´detail´ v podobě okna ve štítové stěně sousedního objektu, které muselo být zachováno,“ vysvětluje architekt Vojtěch Hybler ze studia Archport, které se rekonstrukce ujalo.

Původní rodinný dům měl sedlovou střechu s výrazným sedlovým vikýřem do ulice, komplikovanou a nepřehlednou dispozici přízemí, takřka neobyvatelné podkroví a sklepní prostory s technickým zázemím ve velmi špatném stavu. Praktický nebyl ani malý přístavek s hlavním vstupem a koupelnou směrem k průjezdu.

Dokonce ani existence dvojgaráže na zahradě za domem nepředstavovala kladné body: vjezd k ní byl dimenzovaný na mnohem menší auta, než dnes rodiny s dětmi preferují.

Fotogalerie

Pro čtyřčlennou rodinu však chyběla především jedna velmi podstatná věc, dostatek prostoru. Architekti tak museli získat důležité metry jediným způsobem: maximálně otevřít všechny obytné plochy a omezit chodby na minimum.

Zůstaly jen obvodové stěny

Architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák se s ohledem na špatný stav konstrukcí původního domu rozhodli zachovat pouze přízemní obvodové zdi. K bourání přistupovali citlivě, detailními průzkumy si ověřili, které části konstrukce domu lze zachovat a které se musí odstranit. Zmizely také zbytečné přístavky a rušivé prvky.

Aby dům svými proporcemi odpovídal navazující zástavbě, rozhodli se architekti zakončit blok domů nárožním hliníkovým vikýřem, který výškově navazuje na římsy sousedních objektů.

„Kompozice nárožního prvku jsme doplnili o plechovou římsu, v níž je schovaný okapový žlab. Zbytek domu je omítnutý světle šedou tenkovrstvou omítkou, sedlová střecha je opláštěna betonovými střešními taškami zinkově šedé barvy,“ popisují proměnu domu autoři projektu, Vojtěch Hybler a David Dvořák.

Teplá žlutá oživuje interiér, kde převládají bílá a šedá. V místě původní nosné...

Teplá žlutá oživuje interiér, kde převládá bílá a šedá. V místě původní nosné stěny zůstal překlad, který i díky betonové stěrce vymezuje jednotlivé obytné zóny.

K neutrální šedé pak architekti přidali optimistickou žlutou, použili ji jak na vchodové dveře, tak na původní pumpu, kterou na zahradě ponechali. Teplá žlutá se objevila i v interiéru, kde září jako slunce žluté schodiště, stejnou barvu dostaly také zadní stěna vestavěné knihovny nebo jídelní židle.

Velkou proměnou prošla původní dvojgaráž, z níž je zahradní domek se saunou a úložným prostorem pro zahradní nábytek a nářadí. Nabízí však i malý dvorek s grilem.

„Měřítko garáže bylo zachováno, jen jsme jej podpořili vertikálou komína vytvářející dominantu zahrady. Střechu jsme nechali osadit zelení,“ doplňuje architekt Hybler. Výrazné a zároveň střídmé tvary malé stavby evokují vzpomínky na funkcionalistickou architekturu.

Detaily, které zaujmou

„Nejdůležitějším prostorem v domě je obývací pokoj s kuchyní s přímou návazností na venkovní terasu a zahradu, jeho těžiště představuje tmavý blok s krbovou vložkou. Prostor je opticky dělený výrazným překladem v místě původní nosné stěny,“ vysvětluje architekt David Dvořák.

„Tajné“ posuvné dveře tvořené knihovnou vedou do pracovny.

„Tajné“ posuvné dveře tvořené knihovnou vedou do pracovny.

Nutnost omezit chodby dala vzniknout i „tajným“ posuvným dveřím vytvořenými knihovnou, jimiž lze vstoupit z obývacího pokoje do pracovny majitele. Z obytného prostoru lze přirozeně přejít na terasu a do zahrady.

V podkroví tvoří dominantní prostor schodišťová hala osvětlená velkým oknem. Jejím středobodem se stal kvádrový „piedestal“ pro interiérovou zeleň. Ta ostatně hraje významnou roli i v dalších místnostech, své místo našla také v prostoru za kuchyňskou linkou.

Pokoje a ložnice jsou vybaveny vlastními úložnými prostory a nabízejí dostatek soukromí. Koupelna v podkroví je koncipována jako prostor pro relaxaci s minimem rušivých elementů. Díky pečlivému plánování vznikly funkční a prostorné úložné prostory v jednotlivých pokojích, které ve starém domě výrazně chyběly.

Garáž se proměnila na zahradní domek s dvorkem pro grilování.

Garáž se proměnila na zahradní domek s dvorkem pro grilování.

Informace o projektu

Autor: Archport

Realizační firma domu: JTM Partners

Realizační firma interiéru: Acer Design

Návrh zahrady a interiérové zeleně: Stanislav Hybler

Projekt: 2014 - 2016

Realizace: 04/2016 - 02/2017

Užitná plocha: 173,5 m2

Zastavěná plocha: 108 m2

Plocha pozemku: 362 m2

Autoři projektu

Architektonické studio Archport bylo založeno v říjnu roku 2013 Vojtěchem Hyblerem a Davidem Dvořákem. Jeho základem je láska ke geometrii, jednoduchosti a úcta ke kontextu. Zabývá se návrhy rodinných domů, rekonstrukcemi i grafikou. V poslední době je studio podepsáno pod stavbou rodinného domu v Náletu, renovací sálu pro elitní školu Porg nebo domu Babu v Kyjích. Studio sídlí na pražském Smíchově.

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Rekonstrukce koupelny trvala jediný den. Takovou změnu majitelka nečekala

Deset let stará koupelna potřebovala změnu.

Tereza snila o nové koupelně v romantickém vintage stylu. Přání jí splnil designér Petr Šlejmar, který se pustil do...

Sigmund Freud je s námi. Město Příbor vrátilo rodný dům do 19. století

Rekonstrukce trvala pět měsíců.

Město Příbor v Moravskoslezském kraji si dobře uvědomuje význam svého rodáka Sigmunda Freuda. Proto podpořilo záměr...

Nej zachráněné památky. Češi vrací život historickým stavbám

Zámek v Návarově. Z dlouho chřadnoucího návarovského zámku je znovu obdivuhodná...

Na zámku v Jindřichově Hradci byly 3. října již popáté uděleny Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro...



Najdete na iDNES.cz