Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce starého statku bez stopy kýče. Vymyká se svou obyčejností

  1:00aktualizováno  1:00
V rakouské vesnici Pöttelsdorf u hranic s Maďarskem stojí dům, který může být všem příkladem. Na první pohled nic světoborného, jen dva štíty domu a výměnek směřující do ulice, mezi nimi brána do dvora. Podobných stavení jsou i u nás tisíce. Přesto se tento dům právě díky své obyčejnosti ostatním vymyká.

Ukázková přestavba venkovského domu s výměnkem leží v rakouské vinařské vesnici Pöttelsdorf nedaleko hranic s Maďarskem. | foto: Matthias Raiger a Gerner Gerner Plus

Majiteli domu z roku 1867 jsou manželé a obchodníci se sportovními modely vozů Manfred Boehm a Renate Kurzová. Když připravovali nový domov pro sebe a dvě děti, měli největší strach z nekvalitní přestavby. 

Dokonce prý zpočátku uvažovali i o variantě původní stavbu strhnout a nechat postavit zcela nový dům. Tomu nahrával i špatný technický stav domu, který nebyl dlouhá léta trvale obýván a sloužil jen jako rekreační víkendová chalupa.

Stylové a zachovalé domy v klidné vinařské vsi je ale od chvilkového nápadu opět vrátily k původní myšlence. Napevno se tedy rozhodli pro modernizaci. 

Statek v Rakousku

Pro návrh přestavby si zvolili vídeňské studio Gerner Gerner Plus, které vede pár Andreas Gerner a Gerda Gernerová. Architekti dvě samostatná venkovská stavení, obytný dům se sousední dílnou, propojili 46 metrů čtverečních velkou přístavbou a vytvořili tak komplexní rodinný dům s malým soukromým dvorkem.

Ten je sevřený ze všech čtyř stran. Ze severu novým obytným traktem a z jihu pozůstatky kamenných stájí. V původním domě, jehož tvář zůstala téměř beze změny, jsou dnes jen ložnice rodičů a dětí, včetně koupelny a šatny. Na bývalém výměnku, který později sloužil jako dílna, je dnes kuchyň s jídelnou a pracovna.

V nové přístavbě je vstup do domu s otevřeným obytným prostorem. Zádveří a obývací pokoj propojuje robustní nábytková stěna, do které je zakomponovaný i oboustranný krb.

Obytná plocha přístavby se za příznivého počasí zvětšuje i o prostor uzavřeného dvoru a kryté venkovní posezení, které vzniklo na místě bývalých stájí. Moderní přístavba obě samostatné stavby nejen propojila, ale dvorek tak pohledově i hlukově oddělila od hlavní ulice.

Kontrastní kompozici změkčují přírodní odstíny kamenných podlah a nábytku,...

Kontrastní kompozici změkčují přírodní odstíny kamenných podlah a nábytku, který si vybírali majitelé sami. Rádi se také obklopují uměním.

Prodejci sporťáků měli na nový domov jen několik málo požadavků. Hledali elegantní řešení, které jim umožní příjemné bydlení s moderními standardy a nebude na ně klást nezměrné požadavky na údržbu a práce na domě.

I proto časově vytížení manželé zvolili místo velkorysé zahrady raději jen malý soukromý dvorek. Ke stavbě patří i za domem ležící sad, takže ani jejich dvě děti nepřicházejí o možnost řádění venku.

Dům o ploše 207 metrů čtverečních ladí s okolními domy v dokonalé harmonii moderních prvků a tradičních vesnických staveb. Jednoduchý a jasný koncept zachoval všechny výrazné původní a tradiční prvky jako jsou kamenné římsy, komíny i okenice. Do dvora je spojovací trakt navržen z hliníkových profilů. Právě prosklení vnáší do domu ducha soudobé moderní architektury.

Jednoduchý a jasný koncept zachoval všechny výrazné původní a tradiční prvky...

Jednoduchý a jasný koncept zachoval všechny výrazné původní a tradiční prvky jako jsou kamenné římsy, komíny i okenice. Do dvora je spojovací trakt navržen z hliníkových profilů.

Obytná plocha přístavby se za příznivého počasí zvětšuje i o prostor uzavřeného...

Obytná plocha přístavby se za příznivého počasí zvětšuje i o prostor uzavřeného dvoru a kryté venkovní posezení, které vzniklo na místě bývalých stájí.

Architekti pro dům vybrali nejen prosté tvary, ale i velmi střídmou barevnost. Bílé zdi a fasádu doplňuje černá barva na vstupních dveřích a okenicích, do antracitové jsou práškovou barvou stříkané hliníkové profily přístavby.

Kontrastní kompozici změkčují přírodní odstíny kamenných podlah a nábytku, který si už vybírali manželé sami. Preferují světlé odstíny a milují prosvětlené interiéry. Manfred a Renate jsou zároveň i velkými milovníky umění a dům zdobí desítky obrazů a soch.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Další z rubriky

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.