Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili si byt bez WC a s kuchyní vedle vany. Proměnu zvládli za 160 tisíc

  1:00aktualizováno  1:00
Eliška a Jakub si v Jihlavě koupili v městské dražbě byt velký 23,5 metru čtverečních. Za prostor v katastrofálním stavu dali 340 tisíc korun a vrhli se na totální rekonstrukci. Za čtyři měsíce a 160 tisíc korun dokázali nevábný kutloch změnit v příjemné bydlení.

Byt byl v katastrofálním stavu. Vana stála vedle sporáku. | foto: Archiv majitelů bytu

Mladý pár se po studiích odstěhoval z pražského podnájmu do Jihlavy. Oba začali pracovat a poohlížet se po vlastním bydlení. Nízké úroky u hypotéky a vlastní úspory jim přihrály byt za 340 tisíc. Za poplatky v městské dražbě zaplatili 5 tisíc korun. Na byt si vzali hypotéku a přidali našetřených 90 tisíc korun.

„Náš byt stojí v klidné ulici v domě z roku 1921, okna máme na prosluněné straně a s výhledem do lesíka. Když jsme do něj prvně vstoupili, byl v katastrofálním stavu a určený k totální rekonstrukci. Záchod byl na chodbě a vedle sporáku stála vana. O koupi rozhodla nízká cena, kterou jsme si mohli dovolit,“ říká Eliška.

Fotogalerie

Oba se s nadšením vrhli na proměnu prvního vlastního bydlení. Na modernizaci měli 160 tisíc korun, a proto dělali většinu prací svépomocí. „Museli jsme vyměnit všechno, včetně nových odpadů, přípojek vody, elektřinu, okna, vchodové dveře, podlahu a nové příčky,“ popisuje úpravu bytu majitelka.

„V bytě nebyl záchod, takže jsme jádrovým vrtáním budovali odpad do kanalizace v patře pod námi. Dále jsme stavěli novou koupelnu se sprchovým koutem a kuchyni. K bytu patřil komín, který jsme využili pro krbová kamna. Podlahu máme laminátovou, původní PVC jsme strhli. Pod podlahou jsou původní dřevotřískové desky a vysoká vrstva škváry,“ dodává.

Elišku s Jakubem nemile překvapila tenká stěna k sousedům, kde je nyní kuchyně a šatní skříň. Cihly zde byly tzv. na štorc, tedy položené nastojato úzkou stranou dolů. Během prací se tedy noví majitelé okamžitě probourali k sousedům. Byt byl zřejmě původně větší a tenkými stěnami jej město v minulosti rozdělilo na několik malých. Nepříjemný problém se vyřešil pomocí dvojité stěny ze skelné vaty a sádrokartonu.

„Pohovku nahradily sedací vaky, často si v nich čteme, díváme se na filmy, nebo jen tak do ohně. Byt je malý, ale vzhledem k našemu pracovnímu a sportovnímu vytížení v něm netrávíme zase tolik času a naprosto nám vyhovuje,“ vysvětluje Eliška.

Interiér bytu ladila dvojice do své oblíbené šedé a bílé. K tomu majitelé přidali stůl po dědovi a červenou knihovnu. Oba mají také rádi dřevo. Nejoblíbenějším prvkem celého prostoru jsou krbová kamna. Oheň je sice podle Elišky trošku nepraktický na uklízení, ale sálavé teplo nic nenahradí.

Celá proměna proběhla hladce. S některými technickými a praktickými prvky se mladá dvojice radila s rodiči, ale vše ostatní si navrhli sami, včetně půdorysu, designu a doplňků.

Byt je zařízený účelně.

Byt je zařízený účelně.

Rozhodující byla velikost bytu, které se museli přizpůsobit a vše promyslet. Postel si například nechali svařit na míru z hliníku, aby byla lehká a mohli ji snadno opřít o zeď. Mají totiž psa a nechtějí, aby přes den spal v posteli. Proto ji denně opírají o stěnu.

„K bytu patří komora na chodbě, dříve WC, kde máme botník a sklad sezonních věcí, dále máme sklepní kóji a podíl na zahradě. Pro sušení prádla využívám rozlehlou půdu,“ říká Eliška.

Proměna bytu trvala čtyři měsíce. Eliška s Jakubem dělali vše svépomocí a díky tomu je rekonstrukce stála na materiálu a vybavení jen 160 tisíc korun. A levné je i samotné bydlení. „V zimě topíme dřevem v krbových kamnech a velmi zřídka temperujeme přímotopy. K vaření využívám sklokeramickou desku, v koupelně máme bojler,“ dodává.

Do budoucna bychom rádi bydleli v malém domku se zahradou, kde by bylo místo na naše koníčky a prostor pro rodinu. Přemýšlíme o využití betonu, dřeva a podobně.

Autor:






Nejčtenější

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

U Lenky doma se servíruje na jejím něžném porcelánu, z něhož kromě produktů na...
Dům si navrhla jako galerii v bílé barvě. Může jej tak průběžně měnit

Poetičnost tvorby výtvarnice a designérky Lenky Sárové Malíské promlouvá od okamžiku, kdy stanete na prahu jejího domu. Z bílých ploch vystupují jemné akryly a...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Jídelní a pracovní část je spojená. Vznikla z původních skříněk, které...
Petr musí mít kuchyň, obývák, ložnici a pracovnu v jedné místnosti

Do jedné místnosti je nutné vměstnat kuchyň, ložnici, obývák a pracovnu. Roli bude hrát každý centimetr a ochrana životního prostředí. Důmyslné rekonstrukce...  celý článek

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova. Architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.