Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V bývalé továrně si díky českým architektům pořídili luxusní byt

  1:00aktualizováno  1:00
Stará přístavba továrny na dvoře už původnímu účelu nesloužila. Jenže ve Vídni se byty v zajímavých lokalitách hledají těžko, tak proč nevyzkoušet proměnu továrního objektu na bydlení? Mladý pár si k tomu přizval pražské architektonické studio oooox.

Velký ostrůvek skrývá vinotéku, ale také konvektomat se šířkou 90 cm. Rezavé perforované plechy sloužící jako vnitřní okenice nesou nikoli jména, ale přezdívky majitelů. | foto: Martin Zeman

Dvorní přístavba starého továrního objektu představovala klasický podlouhlý kvádr. Původní dlouhou a úzkou dispozici rozdělovalo několik příček, vstup navazoval na starou část domu. Přesto nešlo o nudnou hmotu, velmi zajímavý prvek představovaly od počátku cihelné klenby.

„Původní prostor jsme téměř celý otevřeli, uzavřená zůstala pouze ložnice v zadní části traktu. Obytný pokoj s kuchyní a jídelnou jsme od pracovny oddělili černou kubickou hmotou, která ukrývá technické zázemí bytu. Ve vstupní části bytu je umístěna koupelna a předsíň,“ popisuje dispozici architektka Radka Valová ze studia oooox, kterému mladý pár svěřil celý projekt.

Původní prostor je téměř celý otevřený, uzavřená zůstala pouze ložnice v zadní...

Původní prostor je téměř celý otevřený, uzavřená zůstala pouze ložnice v zadní části traktu.

I s ohledem na umístění a původní určení objektu řešili architekti interiér převážně ve světlých tónech šedé, bělené dřevěné podlahy a bílého nábytku, jako kontrast použili pro zázemí a ocelové konstrukční prvky černou barvu.

Celou rekonstrukci se jim podařilo vyřešit bez zásadních stavebních úprav, takže i jednání s úřady proběhla poměrně snadno a rychle. Na projektu pracovali architekti pouze s českými dodavateli.

S filmovým plátnem v čele

Jako již v současné době tradičně tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyň jeden spojený prostor, i když nikoli zcela. Jednotlivé zóny jsou striktně dané, odpočivný prostor je od kuchyně oddělený industriální příčkou tvořenou dvěma ocelovými sloupy s betonovou výplní, která slouží pro spuštění promítacího plátna.

Fotogalerie

Až luxusně velký prostor kuchyně tvoří vysoké skříně s troubami, lednicemi a potravinovou skříní. Praktický ostrůvek s velkou pracovní plochou je kromě dřezu, varné desky a vinotéky doplněný i o konvektomat se šířkou 90 cm. To vypovídá o majitelích mnohé: mají rádi dobré a dobře upravené jídlo, často si zvou přátele a rádi je hostí.

Varný ostrůvek je nasvětlený sestavou betonových svítidel s přiznanou zavěšenou kabeláží v černé barvě. Celá kuchyň je pak ve vysokém bílém lesku, který vhodně doplňuje pracovní deska z umělého kamene. Zajímavost? Rezavé perforované plechy sloužící jako vnitřní okenice zdobí hodně nečekaný „dekor“: velká písmena nepředstavují značku výrobce, ale přezdívky klientů.

Pro majitele i hosty je určený nejen velký jídelní stůl s dřevěnými židlemi, ale také malý baristický pult pro přípravu kávy.

Kde se odpočívá i pracuje

Otevřená pracovna navazuje hned na vstupní část domu a umožňuje tak přijímat pracovní návštěvy bez narušení soukromí zbylé části bytu. Pracovna je vybavena oboustranným pracovním stolem a závěsnou knihovnou.

Industriální příčka tvořená dvěma ocelovými sloupy s betonovou výplní slouží...

Industriální příčka tvořená dvěma ocelovými sloupy s betonovou výplní slouží pro spuštění promítacího plátna.

Ložnici umístili architekti do poměrně malého prostoru, kam se vejde právě jen velká postel a noční stolky, ty tvoří jednoduché betonové kvádry. Na ložnici pak přímo navazuje šatna a příruční toaleta, obojí oddělené skleněnou příčkou z kouřového skla.

„Koupelna naopak představuje poměrně velkorysý prostor s velkou walk-in sprchou a vanou v prostoru. Od vstupní haly ji odděluje industriální ocelová skleněná příčka,“ upozorňuje architektka Valová.

Oblíbený povrch studia oooox, tedy betonová stěrka ve světle šedém odstínu, působí elegantním a nadčasovým dojmem. V těsné blízkosti koupelny najdete druhou samostatnou toaletu, kde nechybí ani pisoár. Pro časté návštěvy ideální řešení.

Výsledný dojem z interiéru podtrhují doplňky ze sortimentu showroomu Loooox, pro který si architekti studia oooox vybírají designové kousky z celého světa.

Šatnu a koupelnu oddělují od ložnice posuvné dveře z kouřového skla.
Šatnu a koupelnu oddělují od ložnice posuvné dveře z kouřového skla.

Šatnu a koupelnu oddělují od ložnice posuvné dveře z kouřového skla.

O projektu a autorech

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Martin Moravec

Studio oooox funguje už více než 10 let. Specializuje se na návrhy a rekonstrukce rezidenčních interiérů, nesnaží se zasahovat do ostatních oblastí architektury a stavebnictví.

„Děláme jen to, co umíme a co nás baví. Pokud chcete postavit dům nebo navrhnout kavárnu, pošleme vás za některým z našich kolegů. Správným partnerem jsme pro toho, kdo chce navrhnout interiér bytu či domu nebo rekonstruovat rodinný dům,“ říká Ing. arch. Radka Valová, která ateliér zakládala společně s Jakubem Valou.

Za dobu více než deseti let studio zrealizovalo na 140 projektů, díky tomu získali architekti bohaté zkušenosti s používáním materiálů či technologických procesů a podařilo se jim obklopit se zručnými a zodpovědnými dodavateli.
Před třemi lety založilo studio i značku Loooox s designovými interiérovými doplňky, které architekti vybírají osobně.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jakub snil o nové kuchyni. Za 100 tisíc má linku, spotřebiče i podlahu

Nová kuchyně vyšla Jakuba na 100 tisíc korun.

V posledním dílu pořadu o bydlení se návrhářka Marta Kačorová pustí do proměny staré kuchyně pro mladého Jakuba. Je to...

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval...

Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho...

Inspirací pro interiér restaurace se stalo syrové maso v podobě papíru

Každý jídelní stůl má v sobě zabudovanou nádobu na žhavé uhlí, na kterém se...

Inspirací pro interiér restaurace může být ledaco, v tomto případě se však designérka Ivana Šustrová nechala inspirovat...

Najdete na iDNES.cz