Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ruiny na dvorku vytvořili skvělé bydlení. Mají i soukromou zahrádku

  1:00aktualizováno  1:00
Zatímco slavní umělci tu vytvořili nezapomenutelná díla, čas poznamenal sochařský ateliér ve dvoře mezi pražskými činžáky neúprosně: byl doslova v havarijním stavu. Po rekonstrukci tu však vzniklo skvělé bydlení.

Historie ateliéru je až neuvěřitelná, právě zde vytvořil slavný sochař Josef Mařatka bustu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v letech 1918 až 1919. Původní ateliér tvořila jedna převýšená místnost s navazujícím zázemím skladu a toalety, prostor prosvětlovalo střešní okno. Na ateliér navazovala malá zahrádka ve vnitrobloku.

Bohužel objekt se v průběhu let dostal do havarijního stavu, proto musela architektka Radka Valová z pražského studia oooox přikročit během rekonstrukce k náhradě téměř všech původních prvků.

Krytou terasu lze využívat i za deště.

Krytou terasu lze využívat i za deště.

Když přibude patro

Může se hodit

Chcete si i vy splnit svůj sen o bydlení? Splňte si ho na Reality.iDNES.cz. Nabízíme nemovitosti po celé ČR.

Nová dispozice však ctí původní uspořádání i výšku. Do převýšeného prostoru byl usazen obytný pokoj, opět prosvětlený střešním ateliérovým prosklením. Do původní hmoty ateliéru pak architekti vložili hmotu patra, polovina je "utopena" do interiéru, druhá přečnívá nad původní střechu.

Protože je však uskočena od obvodu ateliéru, pohledově nijak nevyčnívá.Navíc díky tomuto uskočení mohla vzniknout malá střešní zahrádka před koupelnou. Střecha ateliéru je osázena extenzivní zelení. Zalomená část pak obsahuje dětský pokoj s velkým prosklením do zadní části zahrádky.

Zázemí bytu umístili architekti do stejné pozice jako původní. Vznikly zde dvě koupelny, ložnice, dětský pokoj a pracovna. Kuchyň s jídelnou je situována pod hmotu patra do snížené části.

Střecha ateliéru je osázena extenzivní zelení.

Střecha ateliéru je osázena extenzivní zelení.

Novou hmotu charakterizuje tmavě šedá barva.

Novou hmotu charakterizuje tmavě šedá barva.

Barva určuje dobu vzniku

Pokud přemýšlíte, která část stavby je původní a co naopak vzniklo nově, nemusíte vůbec tápat. Barvy to jasně odlišují. Původní je ve "špinavé" šedé se zelenými rámy oken, novou hmotu pak charakterizuje tmavě šedá s okny ve stejném odstínu.

V interiéru se pak uplatňuje pohledový beton a bílé malby s drobnými akcenty metalického antracitového nátěru na rámu ateliérového okna, sloupech a doplňcích.

Fotogalerie

Kuchyni s jídelnou dominuje varný ostrůvek v antracitové barvě. Vysokou část se spotřebiči nechali architekti zabudovat do stěny, sousedí tak se spíží za posuvnými dveřmi.

Nad ostrůvkem je osazena spouštěcí digestoř, k níž tvarově ladí i přisazená svítidla. Velký jídelní stůl osvětluje černé "zmačkané" svítidlo.

Obývací pokoj je vybavený minimem nábytku. Základ představuje vysoké velká knihovna na celou výšku místnosti, k ní patří křeslo na čtení. Do knihovny lze do budoucna (podle toho, jak budou knihy přibývat) přidat další police. Ve spodní části jsou do knihovny vloženy kontrastní antracitové boxy s větší hloubkou.

Kuchyňský ostrůvek je v antracitové barvě.

Kuchyňský ostrůvek je v antracitové barvě.

Stěrka na podlaze se snadno udržuje, to je kvůli přímému výstupu na zahrádku

Stěrka na podlaze se snadno udržuje, to je kvůli přímému výstupu na zahrádku velmi důležité.

Pod ateliérovým oknem vyniká staré svítidlo, které využívá původní systém pro posun, tedy ocelové lanko, jaké bylo kdysi v ateliéru.

V jednoduchosti si člověk odpočine nejlépe

Ložnice je s ohledem na minimální nároky klientů velmi jednoduchá, až strohá. Dvě stěny lemuje horní průběžné okno, jehož výška je daná mírou "utopení" hmoty patra do hmoty původního ateliéru. Jako vybavení slouží pouze postel a vestavná skříň, která v jedné části ukrývá malý pracovní kout.

Do skříňové sestavy byl vložen i malý pracovní kout.
Do skříňové sestavy byl vložen i malý pracovní kout. Ten lze snadno uzavřít.

Do skříňové sestavy byl vložen i malý pracovní kout. Ten lze snadno uzavřít.

Koupelna má díky umístění do dispozice okno se sníženým parapetem, které vpouští dovnitř denní světlo. Naopak lem hmoty ateliéru, doplněný zelení, ponechává koupelně soukromí. Povrch stěn tvoří koupelny tvoří bílá stěrka.

Umyvadlo do niky bylo vyrobené na zakázku z litého mramoru, okraj doplnil otvor pro pověšení ručníků. Baterie jsou z broušeného nerezu, sprchová hadice v kombinaci s bílou. V rohu místnosti je proveden shoz na špinavé prádlo přímo do prádelny v přízemí.

Realizace

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Lenka Míková

Spodní koupelnu pro hosty tvoří pouze polootevřený sprchový kout. Navazuje na ni technická místnost s pračkou a úklidovou komorou. Zrcadlo nad umyvadlem je opět původní kousek.

Dětský pokoj má velké okno pro maximální přísun denního světla.

Dětský pokoj má velké okno pro maximální přísun denního světla.

Pokud jde o dětský pokoj, ten disponuje největším oknem pro maximální přísun denního světla, navíc je orientovaný na západ do zahrady. Do místnosti navrhli architekti velkou vestavnou skříní, jejíž dveře jsou z magnetické tabuloviny, aby dětská fantazie měla dost prostoru.

V celém interiéru najdete doplňky, které architektonické studio oooox nabízí k prodeji pod svou značkou LooooX = Luxury by oooox.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...



Najdete na iDNES.cz