Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na secesní stavbu umístili dvoupodlažní loft. Proměnili celý dům

  1:00aktualizováno  1:00
Centrum měst zaplňují kanceláře, mizí však „běžní“ obyvatelé i prodejny. To je i případ Ostravy. Mladí architekti, David Průša a Alena Mazalová ze studia Platforma architekti, se zapojili do hnutí Oživená Ostrava, ale především nabídli konkrétní počin: rekonstrukci secesního domu na Masarykově náměstí.

Dům po rekonstrukci s citlivě opravenou fasádou a citlivě vytvořenými výkladci obchodu. Loftový byt nijak nenarušuje vzhled secesního domu. | foto: Jakub Zdechovan

Nejde jen o „obyčejný dům“. Pozdně secesní dům architekta Felixe Neumanna z roku 1910 je nemovitou kulturní památkou. Jeho autor má vlastně i mnoho společného s mladými autory rekonstrukce. I on se výrazně podílel na přestavbě centra Ostravy na přelomu 19. a 20. století.

Dům na Masarykově náměstí před rekonstrukcí, kdy v něm sídlila banka.

Dům na Masarykově náměstí před rekonstrukcí, kdy v něm sídlila banka.

Po více než sto letech užívání potřebovala stavba kompletní rekonstrukci. Cílem mladých tvůrců ze studia Platforma Architekti bylo vrátit ji původnímu účelu, měla tedy opět sloužit k bydlení a nabídnout i prostor pro obchod v parteru tak, jak tomu bylo v době, kdy si Sigmund Roth objednal u architekta Neumanna návrh svého domu.

Pomyslnou korunou secesního domu se stal loft

„Původní zdobnou fasádu jsme zachovali. Hlavní platformou domu se stal nový loftový byt na střeše, který využil starý zatuchlý krov a neprosluněné páté podlaží,“ vysvětluje architekt Průša. Jednání s památkáři jednoduchá nebyla, ale nakonec se vše podařilo.

Fotogalerie

Skleněná fasáda loftu přes obě podlaží tak propojuje exteriér Masarykova náměstí a domu. Vzniklou venkovní terasu stíní pevné hliníkové lamely v rovině původní střechy.

„Dům za současných hygienických standardů nešel v plné míře využít pro bydlení. Ale v zájmu historického centra bylo třeba sem bydlení dostat. A tak jsme vytvořili loftový byt přes obě podlaží, který bylo ovšem třeba přímo prosvětlit a proslunit,“ doplňuje David Průša.

Loft zaujímá poslední obytné patro, tak bývalý půdní prostor, do něhož byl vstup z centrálního schodiště v pátém nadzemním podlaží. Loft je propojený vnitřním schodištěm do šestého nadzemního podlaží.

I přes vložení svislé skleněné stěny zůstal zachovaný původní obrys mansardy.

I přes vložení svislé skleněné stěny zůstal zachovaný původní obrys mansardy.

„Při zachování celé střechy v původní podobě by nebylo možné tyto prostory dlouhodobě využít, staly by se ́mrtvými ́ prostorami domu. Náš návrh citlivě zachovává obrys mansardové střechy a v žádném případě nenarušuje celkový dojem ve vnímání této střechy z prostoru náměstí. I přes vložení svislé skleněné stěny je zachován původní obrys mansardy,“ vysvětluje architekt Průša.

Dům č. p. 38

Stavba na Masarykově náměstí v Ostravě je datována kolem roku 1910. Byla vystavěna pro Sigmunda Rotha jako obytný a obchodní třípatrový podsklepený dům na gotické parcele, jako součást blokové zástavby.

Autorem návrhu je Felix Neumann (1860 - 1942). Architekturu vystudoval na vídeňské Vysoké škole technické a na technice v Berlíně Nové trendy evropského vkusu tehdejší doby zaznamenával velice rychle a osobitě, proto byl vyhledávaným stavitelem secesních, neobarokních a neorenesančních staveb.

Šikmé venkovní lamely potřebné pro stínění (celá fasáda je na jižní straně) vytvářejí vertikální členění v původní rovině střešní roviny.

Tímto zásahem došlo plnohodnotnému využití a oživení celého domu i k oživení náměstí novými prostorami pro bydlení, které odpovídají potřebám 21. století a zároveň respektují kulturní památku.

Pohodlí odpovídající 21. století

Modernizace domu č. 38 na Masarykově náměstí nezůstala pouze u rekonstrukce fasády. Především se zkvalitnilo vnitřní prostředí, zachoval se však princip původní dispozice a také všechny cenné stavebgní prvky.

Stavba získala také výtah obsluhující všechna podlaží na mezipodestách, podařilo se jej umístit ve volném prostoru světlíku za schodištěm. Zbytek světlíku se využil k rozšíření sociálního zázemí v jednotlivých patrech.

Parter je určený jako prodejní prostory, ty nahradily banku, která zde sídlila předtím.

Původní schodiště

Původní schodiště

Schodiště po rekonstrukci

Schodiště po rekonstrukci

Rekonstrukce a modernizace pozdně secesního domu

lokace: Ostrava - Masarykovo náměstí
status: realizace
rok: 2012-2015
autor: Platforma architekti/David Průša, Alena Mazalová
gen. dodavatel: Profium

zastavěná plocha: 230 m2
užitná plocha: 1 108 m2
obestavěný prostor: 4 663 m3

Motto autorů: „Architektura je buď dobrá, nebo špatná, chytrá nebo hloupá. Když je chytrá, je i krásná.“

Chceme tvořit krásnou architekturu. Jsme architektonickou a projekční platformou založenou na týmové spolupráci architektů, stavebních inženýrů, grafiků, designérů a dalších odborníků, tvořících společně promyšlené a fungující projekty staveb. Vše vychází z přání a potřeb klienta, které promítneme do samotných návrhů a následných realizací díla.

1. nadzemní podlaží před rekonstrukcí

Vstup před rekonstrukcí

Vstup do domu po rekonstrukci

Vstup do domu po rekonstrukci



.

Autor:



Nejčtenější

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Jídelní a pracovní část je spojená. Vznikla z původních skříněk, které...
Petr musí mít kuchyň, obývák, ložnici a pracovnu v jedné místnosti

Do jedné místnosti je nutné vměstnat kuchyň, ložnici, obývák a pracovnu. Roli bude hrát každý centimetr a ochrana...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.