Po 35 letech potřeboval dům razantní změnu. Zmizela i plastová okna

  1:00aktualizováno  1:00
Svépomocí postavený rodinný dům z roku 1980 potřeboval změnu. Noví majitelé, mladá tříčlenná rodina, měli především představu jiného interiéru, otevřenějšího a světlejšího.

Kuchyň ve tvaru písmene L ani příliš nevnímáte, vysoké skříně až ke stropu obsahující i technický blok působí spíš jako stěna než velký úložný prostor. | foto: Lubor Sladký

Další příspěvek ze soutěže Interiér roku, jejímž hlavním mediálním partnerem je iDNES.cz, je dílem Terezy Čudové Ajmové ze studia Ta-Architektura. Do jednoduché dispozice domu s výměrou 135 m2 nemusela nijak zásadně zasahovat, stačilo několik drobných úprav a změn, které však vedly k výraznému zkvalitnění vnitřního prostředí domu.

Zejména se povedla přeměna původní verandy na zádveří volně přecházející do haly, a to díky odstranění starých domovních dveří a vybourání průzorů mezi těmito dvěma prostory.

Praktické úpravy

Jídelní stůl byl objevený ve vetešnictví. Po repasi se stal centrem obývacího...

Jídelní stůl byl objevený ve vetešnictví. Po repasi se stal centrem obývacího prostoru.

Další důležitou změnou bylo optické propojení koupelny s prostorem schodiště pomocí prosklené šikmé stěny, která napomohla ke zvětšení a prosvětlení koupelny, a zejména k ozvláštnění prostoru haly a schodiště. Díky tomuto zásahu se využil i „hluchý“ prostor nad schodištěm.

Architektka zde nechala osadit umyvadlo na desku při zachování dostatečné průchozí výšky schodiště. Intimita koupelny přitom není prosklenou stěnou nikterak narušena, naopak, koupelna se díky ní stala součástí interiéru. V interiéru autorka rekonstrukce také nechala odstranit většinu dveří tak, aby byl prostor co nejotevřenější a vzájemně propojený.

Fotogalerie

Vyboural se také původní krb, který prostorově výrazně zasahoval do dispozice obývacího pokoje. Odhalené cihlové komínové těleso ale zůstalo v původní podobě, bez dalších oprav a omítání. Vypovídá tak o historii stavby a dřívějším způsobu výstavby v kontrastu s novými krbovými kamny.

Výraznější dispoziční změny proběhly zejména v suterénu, kde z původního sklepa na uhlí a několika skladů vznikla šatna, fitness, prádelna, sklad a toaleta se sprchou.

Dalšími zásadními úpravami původního objektu byla výměna většinou trojdílných plastových oken za hliníková s odlišným tvarováním a členěním. V hlavní obytné místnosti se probouralo velké okno s přímým výstupem do zahrady. Do té doby byl totiž vstup na zahradu možný pouze hlavním vchodem.

Velké okno funguje jako obraz.

Velké okno funguje jako krásný, stále se měnící obraz.

Rodinné památky

Co se týká interiérového vybavení a povrchů, byla volena kombinace velmi jednoduchých, až strohých tvarů a moderních materiálů s několika historickými prvky z rodinného dědictví majitelů.

Jde například o schodišťovou lampu z původní truhlářské dílny praprastrýčka a dveře do kumbálu stejného původu. Starý truhlářský ponk je umístěný v zahradě namísto jídelního stolu. Další historický prvek představuje jídelní stůl objevený ve vetešnictví. Po obroušení a navoskování se stal základním kamenem domácnosti a výrazným designovým prvkem interiéru.

Ostatní vybavení je nové, většinu pevných prvků nechala architektka vyrobit na míru. Interiér doplňují vertikální radiátory.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Prosklení koupelny nad schody přispělo k ozvláštnění prostoru haly a schodiště.

Prosklení koupelny nad schody přispělo k ozvláštnění prostoru haly a schodiště.

Dveře do kumbálu pocházejí z původní truhlářské dílny praprastrýčka .

Dveře do kumbálu pocházejí z původní truhlářské dílny praprastrýčka .

O projektu

Autor: Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová, studio Ta-Architektura
Realizace: 2015
Přihlášeno v kategorii: Soukromý interiér (rekonstrukce)

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz