Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z nudného domu vznikl po rekonstrukci elegán se šarmem I. republiky

  1:00aktualizováno  1:00
V na pohled nepříliš nápadném domě v malé moravské obci se po rekonstrukci kromě dvojice středního věku a loveckého psa zabydlel také moderní design. Majitelé domu vše skloubili s velkým smyslem pro krásu i útulnost.

Dům zrekonstruovaný s vkusem a citem pro detail. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Věroslav Sixt

Majitelé mají mimořádnou zálibu ve zvelebování svého bydlení: poté, co kompletně zrekonstruovali starší funkcionalistický dům, pojali přání změnit své působiště a vůbec jim nevadila představa, že začnou budovat svůj domov znovu.

Další bydlení si představovali v moderním stylu, ale nechtěli stavět úplně nový dům, ani nestáli o náročnou rekonstrukci starší stavby, spíš si představovali proměnu interiéru podle svých představ a vkusu.

Dům, který si vybrali z nabídky realitních kanceláří, vyhovoval klidnou polohou s dobrým dopravním spojením, decentním architektonickým stylem a zachovalým stavem. Nejvíce však jeho budoucí obyvatele nadchlo prostorové řešení.

"Zvenku nenápadný, ale zevnitř láska na první pohled," vysvětluje "pan domácí". "Líbil se nám otevřený, přehledný a vzdušný interiér, především impozantní průhled celým domem od vstupu až na zahradu a dále přes pole do krajiny, a proto jsme se hned rozhodli pro jeho koupi."

Průčelí do ulice jasně naznačuje hlavní členění domu: uprostřed zádveří,

Průčelí do ulice jasně naznačuje hlavní členění domu: uprostřed zádveří, napravo garáž, nalevo prostory zázemí. Zdroj: www.mujdum.cz.

Promyšlená dispozice

Stavba využívá celou zastavitelnou šířku úzké parcely, vymezenou předepsanými odstupy od hranic pozemku. Dům je orientován od severozápadu, kde je vstup z malé předzahrádky, směrem na jihovýchod do zahrady. V bočních fasádách najdete jen minimum oken, což dává obyvatelům soukromí. Protáhlá vstupní hala rozděluje dispozici na dvě téměř symetrické části.

Po levé straně od vstupu jsou šatna, WC a další zázemí, po pravé straně dvojgaráž. Vstupní hala vede k centrálnímu schodišti volně zavěšenému v otevřeném prostoru, do něhož přichází denní světlo velkými prosklenými plochami ze tří stran.

Může se hodit

Pořiďte si i vy dům podle svých představ. Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Nalevo se otevírá průhled do kuchyně, po pravé straně je jídelna, průčelí zaujímá hala s vysokým stropem, obývací pokoj s vysokými francouzskými okny.
Na západním nároží k domu přiléhá krytá dřevěná terasa přístupná francouzskými okny z jídelny i z obývacího pokoje.

Zahrada se po rekonstrukci zcela proměnila, přibyly dvě terasy, venkovní

Zahrada se po rekonstrukci zcela proměnila, přibyly dvě terasy, venkovní sezení, cestičky a okrasná zeleň, zatímco samotný dům vzhled příliš neměnil. Zdroj: www.mujdum.cz

Dřevěná paluba pokračuje k nově vybudovanému bazénu, díky posuvnému akrylátovému zastřešení si jej obyvatelé domu mohou užívat mnoho měsíců v roce.

Schodiště propojuje přízemí s velkou halou v patře. Díky pěknému výhledu a útulnému vybavení ji lze využít k relaxaci nebo jako "druhý obývák". Obklopují ji pracovna, ložnice, velká koupelna s dominantní kruhovou vanou, velká šatna a sauna, na západní i na východní straně se vychází na dva balkony.

Fotogalerie

Interiér podle vlastních not

"Dům, postavený před téměř deseti lety, se nám líbil také proto, že má praktickou a zároveň velkorysou dispozici, místnosti na sebe logicky navazují, na vše je dostatek místa," vysvětluje hostitel.

Technicky ale dům již trochu zastaral a majitelé se rozhodli pro nové fasády a kompletní vnitřní rekonstrukci: nové koupelny, dveře, obklady a především vybavení interiéru. Z původního vybavení zůstala jen kuchyňská linka, vyrobená na míru, vana a poměrně zachovalé dřevěné podlahy.

O základní návrh požádali architekta Jana Kyzlinka, který byl autorem celkového architektonického návrhu domu, při výběru designu a barev se však z velké míry řídili vlastním vkusem.

Středobodem přízemí je vzdušné schodiště z oceli a dubového dřeva se zábradlím

Středobodem přízemí je vzdušné schodiště z oceli a dubového dřeva se zábradlím z čirého skla. Vzdušný dojem dotvářejí i čiré plastové židle u jídelního stolu z tmavého palisandru. Zdroj: www.mujdum.cz

Architekti

Jan Kyzlink (1974)
Po ukončení studia na Fakultě architektury VUT v Brně založil v r. 1995 společnost Kyzlink. Věnuje se architektuře a vede tým architektů a designérů Kyzlink architects & interior a Kyzlink lifestyle.

Petr Pospíšil (1977)
Vystudoval Fakultu strojní VUT v Brně, obor průmyslový design. Od roku 2000 působí ve společnosti Kyzlink. Své zkušenosti uplatňuje v návrzích interiérů a architektury. Zaměřuje se na aplikaci nových trendů a na prosazování nekonvenčních řešení.

Základ tvoří přírodní materiály, především dřevo, kámen a kůže. Uklidňující kombinaci hnědé, béžové a smetanové oživují doplňky ve zlaté a červené barvě, citlivě vybalancované přesně tak, aby celek vyzníval elegantně, nikoliv však fádně.

Skříňky a stoly jednoduchých tvarů sousedí se sochami, vázami, lampami a dekoracemi, které sem přinášejí originalitu, pestrost a nevtíravou zdobnost, tedy nejlepší zbraň proti nudě. Nábytek a některé doplňky si majitelé vybrali na cestách po Evropě, italský luxus se tu snoubí s francouzským šarmem a německou klasikou.

Z původního vybavení interiéru zůstala v přízemí lamelová dubová podlaha

Z původního vybavení interiéru zůstala v přízemí lamelová dubová podlaha a kuchyňská linka vyrobená na míru z MDF desek. Bílý lak ve vysokém lesku krásně kontrastuje s tmavou žulovou pracovní deskou. Zdroj: www.mujdum.cz

Ve službách komfortu

Rekonstrukce se nezaměřila jen na vyšší estetické kvality, ale příjemnější bydlení jako celek. V patře přibyla klimatizace, okna stíní exteriérové žaluzie. Vnitřní klima je příjemné díky promyšlenému rozvržení prosklených ploch. Prudké odpolední slunce stíní krytá terasa. Zcela novou podobu má zahrada, terasa i nový zahradní domek ladí s architekturou domu.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 170 m² + terasa
Užitná plocha: 264 m²
Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo Porotherm, vnější kontaktní zateplení (EPS 100 mm), celodřevěné schodiště, dřevěný krov
Výplně otvorů: plastová okna s izolačními dvojskly, předokenní hliníkové žaluzie na el. pohon, vnitřní dveře dýhované a lakované do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední plynové, teplovodní rozvody v podlaze, v koupelnách žebříkové radiátory

Z původního vybavení koupelny si noví majitelé ponechali kruhovou vanu, zčásti

Z původního vybavení koupelny si noví majitelé ponechali kruhovou vanu, zčásti obklopenou zdí a zčásti atypickou skříňkou s úložným prostorem a umyvadly. . Zdroj: www.mujdum.cz

Hala v patře je vybavena jako obytná, tapeta na stěně naznačuje sepětí haly

Hala v patře je vybavena jako obytná, tapeta na stěně naznačuje sepětí haly s přízemím. Krásu tlumených barev zvýrazňuje červeně lakovaný stolek. Zdroj: www.mujdum.cz

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 10/2012.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Věci na polici není nutné dávat pryč, zůstává trvale ve vodorovné pozici.
Jak v bytě 1+1 vykouzlit kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj

Byt 1+1 není pro maminku s dospívajícím synem právě ideální. Potřebovali by kuchyň, obývací a dětský pokoj, ale také...

Pohled od kuchyně na obývací část oddělenou jídelním stolem. Na podlaze je v...
Kompletní proměna malého bytu 2+kk přišla na necelých 500 tisíc

Malý panelákový byt o rozloze 43 metrů čtverečních rozhodně nepůsobí stísněně. Může za to nejen vhodná dispozice, ale i...

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.