Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům prošel už druhou rekonstrukcí. Jeho stáří by mu nikdo nehádal

  1:00aktualizováno  1:00
Stavba ze 70. let stojí v poklidné čtvrti nedaleko pražského centra. Po nedávné rekonstrukci získala elegantní minimalistický interiér, který odráží vkus majitelky domu, a nový svěží a nadčasový vzhled.

Světlý obývací pokoj má trojí účel: slouží jako kuchyň, jídelna a současně společenská místnost s rohovou koženou sedačkou a televizí. | foto: Tomáš Dittrich

Když se téměř před dvaceti lety mladá rodina s dcerou ohlížela po vlastním bydlení, padl jí do oka patrový domek v jedné z klidných pražských čtvrtí. Vilka z roku 1972 s rovnou střechou však vyžadovala kompletní rekonstrukci. Manželé svěřili projekt Ing. arch. René Rathanaovi, který navrhl zateplit fasádu a přistavět další patro s oblou střechou ve tvaru půlválce, nesenou dřevěnými lepenými vazníky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Nechal také zrušit vnitřní schodiště a změnil rozvržení oken, aby lépe odpovídalo změněné dis­pozici. Po přestavbě domu s cel­­ko­vou zastavěnou plochou 390 m² tak vznikly dvě samostatné bytové jed­notky, jedna v přízemí a druhá v patře.

Změna dispozice

V novém, zajímavě klenutém pod­kroví našla místo kancelář s vlastním zázemím, přední a zadní terasou a samostatným přístupem ze zahrady po venkovním točitém schodišti. V přízemí získal byt otec paní Ingrid, který pak společně s dce­rou využil kancelář v nejvyšším patře pro svou práci.

Na místě býva­lého schodiště v obou podlažích vznikly prostorné haly s vestavěnými skří­němi. Mladá rodina se nastěho­vala do patra s velkým obývacím prostorem spojeným s kuchyní a jídel­nou, odkud lze vyjít francouzským oknem na terasu orien­to­vanou do zahrady.

Fotogalerie

Kromě toho zde byla ložnice rodičů, naproti ní kou­pelna, samostatné WC a dále pokoj dcery. Narozením syna se po něko­lika letech rodina rozrostla o dalšího člena. Promyšlené členění dispozice však bez dalších úprav umožnilo, aby mělo každé dítě vlastní pokoj se společnou koupelnou.

Další přestavba

V roce 2013, tedy po necelých šest­nácti letech, si protékající plechová střecha vyžádala generální opravu. Postupně se z ní vyvinula další rozsáhlá rekonstrukce. V rámci této přestavby, která si vyžádala některé dílčí změny dispozice, nechala majitelka domu položit nové podlahy s prak­tic­kou vinylovou krytinou, zavést pod­lahové topení a vyměnit obklady a zařízení koupelen.

V obývacím pokoji zrušili málo po­užívaný krb, což umožnilo prostor zvětšit a ještě více otevřít. Odstra­ně­ním příčky mezi pokojem a kuchyní tak mohla vzniknout neobyčejně velko­rysá obytná místnost s koženou sedací soupravou a jídel­ním stolem. V létě po­koj roz­ši­řuje terasa, odkud můžete vyjít po toči­tém schodišti rovnou na zahradu.

Jednoduché a účelné zařízení doplňuje několik polštářků, originální lustr a...

Jednoduché, účelné zařízení doplňuje několik polštářků, originální lustr a barevný noční stolek. Přes celou šířku stěny proti posteli je vestavěná skříň.

Volně stojící vana a designové topné těleso dělají z koupelny mimořádně...

Sanitární keramiku značky Duravit, dodávala firma Richter+Frenzel,. Volně stojící vana a designové topné těleso dělají z koupelny mimořádně příjemnou oázu relaxace.

Nová linka a nábytek na míru

Bílá kuchyňská linka osvětlená oknem poskytuje dostatek místa na vaření i ukládání. Vyšší barový pult ji opticky odděluje od jídelní části a dí­ky tomu, ale samozřejmě hlavně díky pořádkumilovnosti majitelky, půso­bí linka stále čistě a uklizeně.

Nízkou skříňku a televizní stolek ve stejném designu na míru vyrobil šikovný truh­lář. Zeď proti prosklené stěně s fran­couzským oknem má olivový nátěr příjemně ladící s hnědou kože­nou sedačkou. Světlé barvy a střídmé tvary svědčí o tom, že celému interié­ru vládne elegantní minimalismus.

Moderní kuchyňská sestava je navržena tak, aby odpovídala zásadám ergonomie a...

Moderní kuchyňská sestava z obchodního je navržena tak, aby odpovídala zásadám ergonomie a jednotlivé činnosti na sebe správné navazovaly.

K zařizování obývacího pokoje přistupuje majitelka s rozvahou a pečlivostí, aby k sobě jednotlivé kousky co nej­lépe pasovaly. Zbývá ještě vybrat nový jídelní stůl a konferenční stolek.

Budoucí plány

Poté, co absolvovala další časově i finančně náročnou rekonstrukci, se paní Ingrid nakonec podařilo zařídit dvougenerační dům účelně, pohodlně a také s jistou dávkou prozíravosti. Všude volila jednoduché nadčasové materiály, neutrální vzory a kvalitní zařizovací předměty s dlouhou život­ností. Třeba tu jednou, až desetiletý syn vyroste, může mít bez složitých stavebních úprav vlastní bydlení.

„Během rekonstrukce našeho domu jsem se seznámila s různými fázemi výstavby. Někdy dohadování s dodavateli opravdu nebylo jednoduché, ale nakonec se vše podařilo dotáhnout k naší spokojenosti. Zařizování interiéru mě začalo docela bavit a stal se z něj můj koníček,“ prozrazuje majitelka domu, vzděláním inženýrka ekonomie.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:


Témata: kuchyně

Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Najdete na iDNES.cz