Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělá proměna rodinného domu do něj vpustila po letech konečně světlo

  1:00aktualizováno  1:00
Nové technologie, nový přístup k bydlení. Jana s Petrem sice dostavěli svůj dům už v roce 1999, ale po letech radikálně změnili jeho interiér. Odpovídá tak i moderním technologiím, které v něm používají.

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo skleněné zábradlí. Světlá velkoformátová dlažba prostor doslova rozsvítila. | foto: Jaroslav Kvíz

Koncem devadesátých let minulého století stavební úřad trval v jihomoravském městečku striktně na dodržení sedlové střechy i na jejím sklonu. Architekt Stehlík, který dům navrhl, to musel respektovat, stejně jako přání investorů na vytvoření soukromí na zahradě, umístění vnitřního bazénu či způsob vytápění.

Zatímco nové technologie pro zabezpečení energií pro vytápění i ohřev vody zvládá dům neustále "doplňovat", hlavně díky Petrovým znalostem a zájmu, interiér rodině se dvěma dětmi přestal časem vyhovovat. Jako "slepá cesta" se ukázalo zejména oddělení kuchyně od hlavní obytné části s výhledem do zahrady.

Původní kuchyň oddělovaly od výhledu do zahrady dveře i zeď.

Původní kuchyň oddělovaly od výhledu do zahrady dveře i zeď.

Kuchyň dostala novou, moderní podobu včetně větší pracovní plochy a lepšího

Kuchyň dostala novou, moderní podobu včetně větší pracovní plochy a lepšího osvětlení.

"Pocitově mně vadila kuchyně nejvíc, ale nevyhovovala mi časem také funkčně. Málo denního světla nevyřešil ani stropní světlík," vysvětluje Jana důvody, proč se po letech pustili do náročné rekonstrukce, která trvala pět měsíců.

Cíl měli jasný: maximálně otevřít obytný prostor a dostat světlo zejména do kuchyně. Rekonstrukci majitelé svěřili architektu Ladislavu Langerovi z prostějovského studia CAD Projekt plus.

Fotogalerie

Odkaz paneláku

K rekonstrukci se přistoupilo opravdu velkoryse. Aby se mohl otevřít obytný prostor a volně navázat na kuchyň, musela zmizet část příčky mezi oběma pokoji. Bylo také nutné vybourat stávající krb a posunout nové oboustranné krbové tělesa k obvodové zdi.

"Vytvořil se díky tomu prostor pro umístění většího jídelního stolu, který dříve nebyl v dané dispozici možný," upozorňuje architekt Langer. Původní samostatné řešení místností bylo možná důsledkem času stráveného v panelovém bytě se samostatnou kuchyní, na něž byla Jana zvyklá.

Jenže časem se ukázalo, že tato varianta není pro rodinný dům se zahradou vhodná: zatímco obývací pokoj má výhled a přímý výstup do zahrady, z malého kuchyňského okna byl výhled jen do předzahrádky k silnici, světla bylo v kuchyni také málo.

Základem rekonstrukce interiéru se stalo maximální otevření obytného prostoru.

Základem rekonstrukce interiéru se stalo maximální otevření obytného prostoru. Vybouráním příčky a stávajícího krbu a posunutím nového krbového tělesa k obvodové zdi se dosáhlo potřebného efektu.

Sklo přináší světlo

Mohlo by Vás zajímat

Pokud chcete lépe bydlet, vyberte si Váš nový dům, byt, či chatu na Reality.iDNES.cz. Máme pro Vás nabídku tisíců nemovitostí po celé ČR.

Potřebujete poradit ve světě nemovitostí? Zeptejte se odborníků na Reality.iDNES.cz

Nová koncepce přinesla navíc i větší pracovní prostor. Na míru vyrobená kuchyně podle návrhu architektů splňuje současné požadavky na ergonomii i snadný úklid, lak v kombinaci s laminem v dekoru dřeva se dobře udržuje, pálená žula na pracovní ploše včetně ostrůvku představuje nadčasové i funkční řešení.

Razantně se proměnila zejména vstupní hala. Původní dřevěné schodiště s dřevěným zábradlím nahradily schody obložené plovoucí dřevěnou podlahovou krytinou. Tu doplnilo skleněné zábradlí. Velkoformátová italská dlažba ve světlém odstínu sem vnesla světlo stejně jako zapuštěná světla (halogeny) a LED svítidla.

"Novému osvětlení jsme věnovali velkou pozornost, proto jsme použili i nepřímé v tvarově uzpůsobeném sádrokartonovém podhledu pomocí LED pásků," popisuje architekt Langer.

Vstupní hala a schodiště v

Vstupní hala a schodiště v původním "dřevěném" provedení

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo skleněné zábradlí. Světlá velkoformátová dlažba prostor doslova rozsvítila.

Rekonstrukce se týkala téměř všech místností, byť se v porovnání s obývacím prostorem jejich dispozice už příliš neměnila. V přízemí se například zrušila příčka, která vymezovala pro zápraží domu jen malý prostor, nahradila ji skleněné příčka s posuvnými dveřmi až těsně na začátku obytné haly.

"Celkový výraz interiéru jsme navrhli v jednoduchých tvarech v kombinaci dýhy s bílým lakem, v kuchyni z praktických důvodů bylo použito lamino v dezénu dřeva," popisuje architekt Langer, který oceňuje odvahu manželů razantně změnit charakter interiéru.

Od obytné haly odděluje chodbu skleněná příčka s posuvnými dveřmi, pískované

Od obytné haly odděluje chodbu skleněná příčka s posuvnými dveřmi, pískované sklo propouští dostatek světla.

Velký podíl na celkovém vyznění mají i luxusní bezfalcové dveře s tichými magnetickými zámky a vtipným detailem v podobě vloženého skleněného pásku, nové podhledy a samozřejmě také výměna obkladů v koupelnách včetně nábytku, opět vyrobeného stejně jako další vybavení nebo kuchyňská linka na míru firmou Hénik.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 360 m2
Pozemek: 1 500 m2
Konstrukce: stavební systém Velox s větší formou venkovního zateplení, střešní krytina pálená taška
Vytápění: plynové - kondenzační kotel Viessmann, elektrické podlahové topení + krb, ohřev TUV pomocí solárních panelů (jsou na jižní části střechy otočené na jih),  v roce 2012 přibyly ještě fotovoltaické panely s výkonem 11,5 kWh. Dokážou vyprodukovat přebytek elektrické energie, jenž se pouští do veřejné sítě. V pokojích lze využít klimatizaci.

Výplně otvorů: dřevěná posuvná eurokokna, plastová okna - bazén

Projekt rekonstrukce: Ing. arch. Ladislav Langer, Ing. Rudolf Blumenstein

Projekt interiéru: Ing. arch. Ladislav Langer, Tereza Coufalíková

Vnitřní bazén s protiproudem lze otevřít do zahrady i atria. Zatímco u bazénu

Okna u vnitřního bazénu s protiproudem lze otevřít do zahrady. Zatímco u bazénu byla použita plastová okna kvůli vlhku, v domě jsou dřevěná.

Magnetické zámky jsou příjemně tiché, chytré řešení představuje plastový

Magnetické zámky jsou příjemně tiché, chytré řešení představuje plastový "prstýnek" na klice, který supluje dveřní zarážku.

Autor projektu

Firma CAD Projekt plus se sídlem v Prostějově je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek.

Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci.

Firma se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz