Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokázali nemožné. Z tuctové chatičky vykouzlili krásný rodinný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Starší manželé zdědili po svých příbuzných obyčejnou dřevěnou chatu v Bowen Mountain. Domek, který stojí nedaleko malého městečka na pobřeží Tichého oceánu v Novém Jižním Walesu v Austrálii, přestavěli na komfortní bydlení.

Z ložnice v patře mají majitelé výhled do širokého okolí, který si nadmíru pochvalují. | foto: CplusC

Kdysi vášniví cestovatelé s přibývajícím věkem přestali objevovat vzdálené končiny a rozhodli se vystavět si na místě původní chaty důstojnější a komfortnější bydlení, které by vyhovovalo i celoročnímu provozu a občasným návštěvám.

Pro realizaci si majitelé vybrali architektonické studio CplusC, které vede Clinton Cole. Na kancelář dostali manželé doporučení od známých. Nejen, že se jim líbily jejich předchozí realizace, ale rozhodli se pro studio také z finančních důvodů.

Přestavba rodinného domu

Sydneyská kancelář v sobě spojuje architektonické studio i stavební firmu. Což je pro klienty velmi praktické.

Manželé chtěli investovat jen vlastní našetřené peníze a částku v žádném případě nenavyšovat. Studio vytvořilo návrh přestavby původní obyčejné dřevěné chatičky v nadčasový víkendový dům.

Hlavními požadavky byl dostatek světla, použití přírodních materiálů a vzhled inspirovaný balijskými tropickými stavbami. Tuto oblast indonéského souostroví si manželé již v mládí zamilovali. Vznikla moderní budova s pravidelnými liniemi, pravými úhly a nekomplikovanou dispozicí.

Dům má dva trakty propojené částečně zakrytou terasou s malým jezírkem. V hlavní části domu je společenský prostor: polozapuštěné sezení v obývacím pokoji, obytná kuchyň a velkorysý jídelní kout s krbem. Po schodech lze vystoupat do patra, kde je jednoduše zařízená ložnice majitelů domu.

Pohled z jídelny na venkovní bazén

Pohled z jídelny na venkovní bazén

Z jídelny lze vejít na další menší terasu, ze které je přístupný venkovní bazén, sauna a vířivka. Manželé trvali na druhém, menším krytém bazénu, aby si mohli zasportovat i v nepříznivém počasí.

Může se hodit

Hledáte nové místo pro bydlení? Kupte si rodinný dům, chatu nebo chalupu a upravte si ho podle svých představ. Vybírejte z nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Krytý bazén je v druhém traktu domu, který byl původně jedinou stavbou na pozemku. Jsou zde také další dvě ložnice určené pro návštěvy. Celkově má dům 210 metrů čtverečních obytné plochy.

Konstrukce domu je postavena z dřevěných panelů, které jsou stejně jako prosklené části upevněné v ocelových antikorozních nosnících. Celkově netrvala přestavba chaty ani deset měsíců, a to i včetně dokončovacích prací a samotného stěhování. K subtilnímu vzhledu domu přispívají i zdánlivé detaily, jako například zábradlí z dřevěných rámů a v nich napnutá ocelová lanka nebo skleněné žaluzie.

Na podlahách je položena přírodní břidlice.

Na podlahách je položena přírodní břidlice.

Z domu je nyní dokonalý výhled kolem dokola. Nejvíce si majitelé pochvalují luxus ranního probouzení do zelené zahrady, který jim byl v původní celodřevěné chatě odepřen.

Křehkou krásu skleněného domu nenápadně umocňují zvolené doplňky, materiálově i zpracováním vysoce kvalitní, jako například mohutný zdobný křišťálový lustr, který visí v obývacím pokoji, či kouřové hedvábné závěsy.

Exteriérové i interiérové podlahy jsou z odolné přírodní břidlice. Venkovní posezení je vyrobeno ze starého teakového dřeva. Pochází stejně jako skulptury, květináče a dekorace z Indonésie, kde si je vybrali sami majitelé.

Dům stojí v Bowen Mountain v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Dům stojí v Bowen Mountain v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Luxusní vilu postavili v jeskyni. Příjemný chládek je skvělým bonusem

Skálu doplňuje mramor, který nechali architekti dovézt ze sousedního ostrova...

Na řeckém ostrově Théra v souostroví Kyklady vyrostla vila Oia od studia Kapsimalis. Bílá stavba respektuje původní...

U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu...

Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme...

Vrací slávu českému autorskému textilu. Tkát dokážou jako málokdo

Linda Kaplanová a Klára Spišková se staly Objevem roku 2017.

Klára Spišková a Linda Kaplanová se potkaly před lety v Ateliéru textilní tvorby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v...



Najdete na iDNES.cz