Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z rekreačního domku mají po rekonstrukci skvělé bydlení u přehrady

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud budete hledat v Brně zajímavou lokalitu, určitě nemůžete opominout okolí brněnské přehrady. Zeleň, klid a také nádherné výhledy na vodní plochu. I proto se rodina pustila do rekonstrukce dvoupodlažního rekreačního domku, aby získala zajímavé bydlení.

Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují. | foto: Archiv studia SENAA

Domek si rodina postavila v 70. letech minulého století na pozemku s přímým výhledem na brněnskou přehradu. První patro je společenské, ve druhém se našlo místo pro dvě ložnice a koupelnu. Václav Navrátil a Jan Sedláček, architekti studia SENAA, dostali za úkol rekonstrukci prvního podlaží s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyňským koutem.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

Projekt přihlásili do soutěže Interiér roku, kde se umístili mezi nejlepšími v kategorii Rekonstrukce.

Málo světla, špatná dispozice

„V původním stavu trpěla společenská místnost především na nedostatek prosvětlení a špatnou orientaci prostoru. Dispozice je navíc poměrně hluboká, schodiště bohužel ´ukusuje´ podstatnou část místnosti. Prostoru také nepomáhala přílišná různorodost a nesladěnost povrchů,“ popisuje architekt Václav Navrátil.

Architekti pojali obývací pokoj s kuchyní jako jeden prostor, kde jednotlivé zóny doplňuje několik zákoutí. Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují.

Fotogalerie

„Sjednocením barev a povrchů jsme roztříštěnou místnost spojili v jeden společný prostor. Ten ovšem není monotónní, při okraji pokoje jsme vytvořili několik ´zálivů´ pro různé příležitosti, činnosti a nálady,“ doplňuje architekt Jan Sedláček.

Každý pobytový kout vymezuje jiné světelné prostředí, což podtrhují výrazná svítidla.

„Dřevěné schodiště jsme částečně zakryli pohledovou policovou stěnou, která kromě schodů ukrývá až netušené úložné prostory, police jsou totiž hlubší, než by dalo předpokládat. Záda této knihovny zůstala částečně plná a částečně volná, takže se zachovalo vizuální propojení se schodištěm. Takže nevýhoda schodiště, vytvářející nevyužitelný prostor, se obrátila ve výhodu,“ vysvětluje Václav Navrátil. Další úložné prostory se podařilo vytvořit pod sedací soupravou.

Bez světla to nejde

Výrazná změna se pak odehrála v kuchyňském koutě. Dvě původní malá pásová, vysoko umístěná okna, nahradilo jedno opravdu velké, které teď vpouští do místností mnohem více světla a nabízí výhled do zahrady. Uživatelé domu si teď okolní zeleň mohou konečně opravdu vychutnat, a to i při přípravě jídla nebo mytí nádobí. Ideální relaxace při této činnosti!

Vedle kamen na dřevo se po rekonstrukci vytápí dům pomocí podlahového topení.

Vedle kamen na dřevo se po rekonstrukci vytápí dům pomocí podlahového topení.

Ke kvalitě bydlení a zlepšení vnitřní pohody přispělo také nově zavedené podlahové topení a především výměna původních, špatně táhnoucích kachlových kamen za nová, funkční krbová kamna.

„Hlavním záměrem celé změny bylo zvýšení celkového komfortu a dodání prostoru jeho vlastní charakter. Na výsledku se ukazuje především to, že i s malým prostorem se mohou dít velké změny,“ spokojeně hodnotí projekt oba architekti.

SENAA architekti

SENAA je architektonický ateliér, který založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. Cenné pracovní zkušenosti získali v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles a New Yorku. Ke každému zadání přistupují individuálně, hledají nová řešení a velký důraz kladou na proveditelnost stavby.

Zabývají se všemi oblastmi architektury, od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Protože pochází z Hané a Slovácka, jsou jim blízké tradiční principy a „selský rozum“.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Najdete na iDNES.cz