Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve staré řadovce vytvořili moderní interiér. Vybourali zbytečné příčky

  1:00aktualizováno  1:00
Více než třicet let stará řadovka nesplňovala představy nových majitelů o pohodlném bydlení. Interiér ani jeho dispozice neodpovídaly dnešním požadavkům, navíc část byla ve velmi špatném stavu.

Z původní dispozice přízemí zůstala pouze schodišťová stěna a komín (krbová vložka se vyměnila). | foto: Free Architects

Studio Free Architects je podepsané pod dalším příspěvkem do soutěže Interiér roku, v níž je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem. Klienti se na ně obrátili s žádostí o proměnu interiéru řadového dvoupatrového domu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Nespokojeni byli zejména s dispozicí přízemí. Stavbě z 80. let odpovídal i interiér, nesoudobý, místy ve velmi špatném stavu, který také chtěli změnit.

Navržený prostor měl být vzdušný, prosvětlený, bez zbytečného členění. Představa investorů byla celkem jasná: interiér s čistými tvary, s důrazem na světlé neutrální odstíny a omezený počet barev.

Přízemí bylo hodně „rozpříčkované“, malé místnosti působily stísněným dojmem. Naštěstí díky nosnému systému mohli architekti nechat většinu těchto příček vybourat.

Zůstala jen schodišťová stěna a komín (krbová vložka se vyměnila). Nebylo nutné oddělovat od obývacího pokoje kuchyň či jídelnu, vznikl jeden vzdušný prostor vizuálně propojený od vstupu až do zahrady.

Fotogalerie

Dispozice v patře mohla zůstat v původní podobě, pouze se upravila koupelna se záchodem. Nezbytná však byla kompletní úprava povrchů a interiéru jako takového.

V přízemí zůstaly na většině plochy jako podlahová krytina ještě původní parkety položené do „stromečku“, bohužel značná část už byla ve velmi špatném stavu. Investorům se moc líbila světle šedá podlahová stěrka a vůbec odstíny bílé a šedivé. Aby výsledek nepůsobil chladně či dokonce mdle, architekti návrh doplnili o kontrastní prvky.

U podlahy je to právě ponechaná část původních parket po repasi, do kterých podlahová stěrka „vtéká“.

Masivní dubové dřevo tak slouží jako protiklad k minimalistickému interiéru a zároveň vytváří střet něčeho starého s moderní dobou, což je pro celý návrh typické. Jako třetí výrazný kontrastní prvek k bílé barvě a dřevu zvolili autoři projektu tmavě šedou barvu.

Výsledkem je otevřený prostor s čistými tvary. Barvy, materiály i povrchy jsou voleny tak, aby výsledek působil vyváženým dojmem.

Projekt

Kategorie: soukromý interiér (rekonstrukce)

Název a místo: řadový dům v Praze

Autoři: studio Free Architects, Ing. arch. Martin Poledníček

Koupelnu osvětluje denní světlo.

Koupelnu osvětluje denní světlo.

Autor:



Nejčtenější

Bydlete v Chorvatsku, u moře se prodávají zajímavé byty i domy

Jadranska Hrvatska, Hvar, Chorvatsko. Vybavený apartmán 2+kk/T je na prodej za...

V posledních měsících je na prodej velké množství vil, domů i apartmánů v Chorvatsku, mnohdy s výhledem na moře....

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...



Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Ve zrekonstruovaném bytě na Žižkově knihovna dělí jeden pokoj na tři

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části velká knihovna. Parkety dodávají...

Dříve opomíjené pražské čtvrti, jako je například Žižkov, nové obyvatele příliš nelákaly. Jenže časy se mění. Z...

Další z rubriky

Kvapilovi se nastěhovali do ruiny. Teď mají krásné bydlení a čtyři děti

Manželé Kvapilovi se usadili ve Staré Červené Vodě v Rychlebských horách.

Karin a Václav Kvapilovi koupili velkou, asi 250 let starou chalupu ve Staré Červené Vodě v Rychlebských horách v...

V pražské činžovní vile vznikl byt jako z francouzského časopisu

Stoluje se v obývacím pokoji. Deska stolu je složena ze starých trámů, židle...

Jako z francouzského magazínu vypadá zrekonstruovaný byt ve starší činžovní vile. Má poklidnou náladu prosluněného...

Před šesti lety vypukl v Nevřeni požár. Tragédie přinesla zajímavý nápad

Stavba Centra Caolinum Nevřeň je první etapou velkorysého projektu zpřístupnění...

Dne 23. března 2012 vypukl v Nevřeni, malé vesničce u Plzně s 270 obyvateli, velký požár. Zničil budovy místního...



Najdete na iDNES.cz