Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půvab starých časů v moderním pojetí. Skvělá rekonstrukce domu

  1:00aktualizováno  1:00
Řadový dům z první poloviny minulého století čekala totální rekonstrukce. Zajímavá lokalita a charakter místa si jednoznačně řekly o spolupráci s odborníky. Mladá rodina se proto obrátila na Šárku Špačkovou a Olgu Frydeckou ze studia Gens.

Kuchyň si přála majitelka minimalistickou, jediným výrazným prvkem je zde velký jídelní stůl, u kterého se může scházet celá rodina. | foto: Iveta Kopicová

Úzký řadový dům sice prošel v průběhu let řadou úprav, ale ty mu spíše ublížily než prospěly. A technický stav? Prabídný. Protože v průběhu let sloužily některé místnosti i jako samostatné bytové jednotky, dům jako celek nefungoval.

Také nevelká zahrada za domem byla zanedbaná, takže na architektky Šárku Špačkovou a Olgu Frydeckou ze studia Gens čekalo opravdu hodně práce. A i hodně diplomacie. Vedlejší řadový dům se totiž také rekonstruoval.

Pohodlný ušák je připravený pro odpočinek s knihou.

Pohodlný ušák je připravený pro odpočinek s knihou.

Architektky však dokázaly na dnešní dobu téměř nemožné. Komunikace se sousedy zafungovala.

„Naším záměrem byla spolupráce a dohoda o použití stejných, nebo podobných prvků, jako jsou nová okna, vstupní dveře, střešní krytina, oplocení, okapy a výběr barevnosti fasády. Díky tomuto postupu se podařilo zachovat jednotnost na sebe navazujících objektů i charakter ulice,“ vysvětlují autorky.

Tento přístup běžný opravdu není, vedl však k dohodě a k tomu, že se na okraji jedné pražské vilové čtvrti objevil řadový dvojdům (z pohledu z ulice), jehož vzhled přitom zachovává genia loci dané lokality.

Čtyři podlaží jednoho domu

Fotogalerie

Investoři si přáli moderní bydlení, které však zachová původní charakter domu a místa. Vnitřní dispozice jednotlivých podlaží se zcela přizpůsobily potřebám rodiny.

V suterénu je nyní sauna a technická místnost, ve zvýšeném přízemí obývací pokoj a kuchyň s výstupem na zahradu. Použitím francouzských oken v kuchyni se její prostor výrazně prosvětlil a opticky také zvětšil. Tomu napomohla i bílá výmalba s bílými kuchyňskými skříňkami bez úchytek, které splývají se stěnami.

Pokud jde o toaletu, pak WC pro první nadzemní podlaží je na podestě, není tedy bezprostředně u kuchyně. „Přednost dostala velká kuchyň, oněch potřebných deset schodů k WC se obyvatelům domu nejeví jako velká vzdálenost. Při úraze je to samozřejmě nepříjemné, ale tento typ řadového domu bývá obecně pro méně pohyblivé obyvatele obtížný. Bezbariérový není ostatně už samotný vstup do domu,“ vysvětluje architektka Olga Frydecká.

V prvním patře najdete rodičovskou ložnici se šatnou a koupelnou, ve druhém dětské ložnice s koupelnou. V podkroví vznikl pokoj pro teenagera včetně malé koupelny se sprchou. Na podestě náležející k tomuto pokoji je umístěné WC. Toto podlaží má samostatné uzavření ve třetím nadzemním podlaží.

„Návrhy zařízení interiéru vycházely z představy majitelů zachovat genia loci domu a skloubit jej se současným designem. Použily jsme proto kopie původních špaletových oken, kazetové dveře s obložkami, také schodiště je kopie původního. Nově použité materiály jsou především přírodní, tedy dřevo, kámen, sklo, keramika, textil z přírodních vláken či kůže,“ popisují Šárka Špačková a Olga Frydecká.

Protože majitelé domu preferují jednoduché, až minimalistické tvary, podařilo se autorkám interiéru vytvořit zajímavý kontrast mezi původními stavebními prvky (některé z nich se podařilo repasovat, jiné nahradit kopiemi) a novým vybavením včetně atypických prvků.

„Citlivá rekonstrukce a zachování kvalitních původních prvků může harmonicky existovat spolu s aktuálními trendy,“ tvrdí autorky interiéru i celého projektu.

Obývací pokoj už svým barevným pojetím navozuje pocit klidu a pohody.

Obývací pokoj už svým barevným pojetím navozuje pocit klidu pohody.

Přístup investorů architektkám zcela vyhovoval, obě ve svých návrzích preferují střídmost, ať již jde o tvary, nebo barevnost. Rády v interiéru používají minimum výrazných solitérů, podle jejich názoru postačí v místnosti jediný.

Důraz naopak kladou na osvětlení, podle nich by se lidé rozhodně neměli omezit na jediné centrální svítidlo, ale dávat přednost hned několika světlům, z nichž jedno pak může fungovat i jako výrazný solitér.

Studio Gens

Architektonické studio Gens funguje od roku 1998. Založily ho Šárka Špačková a ing.arch. Olga Frydecká. Šárka studovala dva roky na Accademia di Belle Arti di Venezia, Olga absolvovala studium architektury na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Věnují se především tvorbě interiérů, ale také rekonstrukcím, drobné architektuře a designu. Pracují s jednoduchými, nekomplikovanými tvary, kvalitními přírodními materiály a harmonickými barvami.



Témata: kuchyně

Nejčtenější

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...

Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...



Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Další z rubriky

Po rekonstrukci má bazén pohyblivé dno a vodní atrakce pro děti

Kromě prosklené příčky je u dětského bazénku na všech zbývajících stěnách...

Rekonstrukce bazénu ve Vysokém Mýtě přinesla řadu změn, nikoliv jen estetických. Především se zmodernizovala původní...

Rodina deptaná psychickými nemocemi dostala novou kuchyň i dívčí pokoj

Nová kuchyň dostala tvar písmene L.

Dcera paní Lenky Nikola se třikrát pokusila o sebevraždu, počtvrté ji už lékaři nezachránili. Zdrcená matka se nyní...

Domek pro ženu, kterou teprve nádor na mozku přiměl vyhodit partnera

Stěnu za linkou a kamny na dřevo nechali designéři obložit přírodním kamenem.

Domku v zahradní kolonii chybí zateplení i fasáda, uvnitř je obyvatelná jediná místnost. Přitom dluh na něm i kvůli...

Najdete na iDNES.cz