Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přestavba řadovky se povedla na jedničku. Rodině se žije výborně

  1:00aktualizováno  1:00
Na dva dětské pokojíčky nezbývalo ve staré zástavbě v nizozemském Rijswijku místo. Architekti nelenili a napsali na místní stavební úřad žádost o rozšíření domu. Stalo se neuvěřitelné, úředníci revoluční přestavbu řadovky povolili.

Přestavbu domu v nizozemském městě Rijswijk navrhl architekt Ruud Visser společně se svým japonským kolegou Fumi Hoshinou. | foto: René de Wit

Šest stejných řadových domků vyrostlo na přelomu 19. a 20. století na okraji dnes padesátitisícového nizozemského města Rijswijk. Jednoduchá bílá fasáda, sedlové střechy a okna s parapety z lícových cihel se nesly na vlně populárního venkovského stylu.

S přibývajícími lety nároky majitelů na bydlení rostly a domky postupně dostávaly materiálově i tvarově různorodé přílepky, verandy, kůlny i zahradní altánky. K radikálnější přestavbě se ale nikdo neodhodlal.

Zlom nastal až před čtyřmi lety, kdy se v jednom z domků pozměnili majitelé. Mladá žena žila v domě většinu svého života a zůstala v něm i poté, co se její rodiče odstěhovali do jiného, nového domku nedaleko.

Fotogalerie

V částečně zrekonstruované stavbě začala po několika letech bydlet společně s manželem. S druhým dítětem se už ale do domku nevešli. Protože osobní vazby a vzpomínky na místo byly silnější než touha po přestěhování, zvolili přestavbu.

Oslovili architektonické studio Ruud Visser Architecten, které se před pár lety po celém světě proslavilo svou neortodoxní proměnou dřevěného kostela v Rotterdamu na rezidenční bydlení (viz článek Kostel přestavěli na luxusní bydlení. Dům ovládají přes iPhone). Požádali architekty o zvětšení přízemí v podobném stylu, jako bylo provedeno na sousedních domech.

Do pokojíčků se nevešly ani pořádné postele

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné domy s vlastní zahradou na Praze 9.

Více na Reality.IDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci? Na vše, co potřebujete, zadejte zdarma poptávku na AAApoptavka.cz!

Architekt Ruud Visser společně se svým japonským kolegou Fumi Hoshinou zjistili, že dům a jeho majitelé potřebují jiný recept na spokojený a pohodlný život. Při návštěvě domu okamžitě viděli, že zvětšení si nezaslouží jen společná obytná část, ale zejména pokoje v patře.

V podkrovních pokojíčcích, plánovaných jako dětské ložnice, nebylo ani dost prostoru na regulérní dvě dvoumetrové postele. Po konzultaci s architektonickým tandemem bylo rozhodnuto, že se bude zvětšovat i patro.

Visser a Hoshino se rozhodli zvětšit dům o dva metry směrem do zahrady a to nejen v přízemí, ale v celé výšce domu a získat tak větší kuchyň a další, regulérní ložnici. Z dvouložnicového domu s komůrkou se tak měl stát dům se třemi ložnicemi. Architektonické studio vytvořilo model a obrazovou dokumentaci stavby a pustilo se do boje o získání všech potřebných povolení.

Starý původní půdorys přízemí domu

Starý původní půdorys přízemí domu

Nový půdorys přízemí domu

Nový půdorys přízemí domu

Nový půdorys patra domu

Nový půdorys patra domu

Od samého začátku se jim dařilo posouvat se k vysněnému cíli. Na podzim roku 2013 povolila plánovací komise města Rijswijku estetickou změnu fasády a všichni sousedé do jednoho zcela bez problémů souhlasili se zvětšením části domu.

Hladkému průběhu akce jistě napomohly vynikající a přátelské sousedské vazby, utužované desítky let, protože jak sami architekti přiznávají, získat souhlas právě od vlastních sousedů bývá zpravidla největší oříšek.

Na konci června 2014 bylo jasno. Všechna byrokracie je vyřízená, můžeme konečně stavět. Po táhlých měsících dopisování s radnicí, stavebním úřadem, vyřizování stavebního povolení a následujících drobných změnách architektonického návrhu začala samotná stavba, která trvala necelých deset měsíců. Práce byly dokončeny letos na jaře.

Zvětšila se koupelna, kuchyň i pokojíčky

Díky novému konceptu dům dostal větší kuchyňský kout, zmenšila se vstupní chodba a v zahradní části domu se posunula garáž až na samotnou zadní hranici pozemku. V patře doznal prostor největších změn. Vznikly dva stejně velké zrcadlově obrácené dětské pokoje, zvětšila se koupelna. Celek působí přitom zcela samozřejmě, prostě a nekomplikovaně, jako kdyby nebylo nic přirozenějšího než tato dostavba.

Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s...

Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s novou, na míru vyrobenou kuchyňskou linkou.

Velký podíl na inspirativní jednoduchosti celého projektu má Fumi Hoshino, který do něj vnesl japonskou lehkost a čistotu stylu. Zadnímu traktu fasády dominuje velké okno s křížovým dřevěným rámem, které nahradilo několik velkých oken a původní francouzské dveře vedoucí do zahrady. Pokoje tak dostaly velkou dávku světla, na které si rodina potrpí a v létě neustále využívanou možnost přímého kontaktu s exteriérem.

Interiéry jsou zařízeny vkusně a prakticky, bez zbytečností a exhibicí. Prostor sjednocuje bíle natřená prkenná podlaha, kterou v kuchyni nahradila stylová historická dlažba a bíle natřené dřevěné dveře a zárubně. Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s novou, na míru vyrobenou kuchyňskou linkou.

V Nizozemsku velmi oblíbenou, zlehka industriální estetiku naplňují plechová stínidla závěsných svítidel, betonová stěrka, která na stěnách koupelny jasně opticky vymezuje společný prostor určený pro hygienu. Obývací pokoj dostal pastelově zelenou výmalbu, barevně ladí s koňakově hnědou koženou sedačkou i černobílým klasickým laděním zbytku domu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Najdete na iDNES.cz