Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

  1:00aktualizováno  1:00
Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl ze staré půdy byt, který působí jako vzdušná novostavba.

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent. | foto: Martin Zeman

Půdy činžovních domů se mění na byty velmi často, zejména v atraktivních lokalitách. Takovou je bezesporu i Praha 6. Architektka Radka Valová ze studia oooox se do proměny menšího půdního bytu pro mladý pár pustila citlivě, již hotovou dispozici naštěstí nemusela výrazně měnit.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

„Jen lehce jsme upravili koupelnu a její okolí. Díky této úpravě vznikla vedle koupelny nová komora na technické zázemí bytu a úklid. Koupelna je po úpravě přístupná ze dvou protilehlých ložnic,“ popisuje architektka Valová.

Galerii v horním patře architekti otevřeli směrem do obytného pokoje pomocí skleněného zábradlí. V tomto prostoru tak vznikla pracovna s možností přespání hostů a další úložný prostor.

Do rohu se vešel televizor, jeho příslušenství je zapuštěno do niky ve zdi.

Do rohu se vešel televizor, jeho příslušenství je zapuštěné do niky ve zdi.

Šedá a bílá prostoru sluší

Barevnost interiéru je laděna v odstínech šedé v kombinaci s běleným dřevem na podlaze i na nábytku. Černá ocel působí jen jako zdůrazňující akcent. „Nosné ocelové prvky jsme osvobodili z nánosů sádrokartonu. Doplňuje je konstrukce schodiště s tyčovým zábradlím,“ upozorňuje Radka Valová.

Kvůli prosvětlení prostoru zvolila architektka kuchyni v bílém laku. Vysoké skříně jsou umístěné do šikminy, nízká část probíhá podél komínové zdi a je otevřena do vstupní haly. „Tento prvek je praktický zejména v okamžiku, kdy potřebujete vyložit velký nákup, navíc dodává vstupu přirozené denní světlo,“ popisuje Radka Valová.

Na terasu je přímý výstup z kuchyně.

Na terasu je přímý výstup z kuchyně.

Kuchyně je pak přímo propojená s terasou. V létě, kdy přichází sezona grilování, ji majitelé mohou intenzivně využívat pro sebe i návštěvy.

Obývací pokoj je totiž poměrně malý, proto bylo nutné pečlivě promyslet jak umístění pohovky, tak jídelního stolu. Šikminu pod schodištěm využili architekti i pro umístění vestavné skříně na víno s otevřenými policemi.

Fotogalerie

Do rohu se vešel televizor, jeho příslušenství je zapuštěné do niky ve zdi. Protější šikminu vyplňuje knihovna. V rohu pod ní se našlo místo pro pohovku, za kterou je police s malou knihovnou pro odkládání knih a časopisů. Maximálně se tak využije prostor pod šikmou střechou.

Dominantu celého obytného pokoje představuje jídelní stůl. Jako kontrast jsou k němu použity pohodlné antracitové židle. Svítidla Shadows nad jídelním stolem, která navrhla přední česká designérka Lucie Koldová pro Brokis,  jsou z kouřového skla, působí tak lehkým, vzdušným dojmem, ale v kontrastní barvě ke světlému interiéru.

Schodiště pojala architektka jako ocelovou plechovou lomenici, tyčové zábradlí je kotveno mezi stupeň a stropní lištu.

V rohu pod šikminou se našlo místo pro pohovku, za kterou je police s malou...

V rohu pod šikminou se našlo místo pro pohovku, za kterou je police s malou knihovnou pro odkládání knih a časopisů.

Klidová zóna

Klid je první výraz, který vás napadne při pohledu do velmi jednoduše zařízené ložnice. Pro rozbití bílých ploch je na stěnu za postelí aplikovaná betonová stěrka s imitací šalování. Z ložnice je přímo přístupná koupelna.

Projekt

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Eva Marvalová
Realizace: 2014

Ta byla řešena symetricky, na středu proti vaně je do vysoké části pod šikmou střechou umístěn sprchový box.

Po stranách sprchy jsou umyvadla, obezděná vana se vešla pod okno v nejnižší části koupelny. Pro oživení betonových povrchů byla na nábytek pod umyvadly zvolena dubová dýha, umyvadla mají zvenčí stříbrnou glazuru.

Na středu proti vaně je do vysoké části pod šikmou střechou umístěn sprchový...

Na středu proti vaně je do vysoké části pod šikmou střechou umístěný sprchový box.

V celém bytě jsou umístěny doplňky barevně dotvářející šedou škálu ze showroomu loooox, kam architekti vybírají solitéry pouze podle vlastního výběru.

Studio oooox

Studio oooox funguje už více než 10 let. Specializuje se na návrhy a rekonstrukce rezidenčních interiérů, nesnaží se zasahovat do ostatních oblastí architektury a stavebnictví.

„Děláme jen to, co umíme a co nás baví. Pokud chcete postavit dům nebo navrhnout kavárnu, pošleme vás za některým z našich kolegů. Správným partnerem jsme pro toho, kdo chce navrhnout interiér bytu či domu nebo rekonstruovat rodinný dům,“ říká Ing. arch. Radka Valová, která ateliér zakládala společně s Jakubem Valou.

Za dobu více než deseti let studio zrealizovali na 140 projektů, díky tomu získali architekti bohaté zkušenosti s používáním materiálů či technologických procesů a podařilo se jim obklopit se zručnými, zodpovědnými a spolehlivými dodavateli.
Před třemi lety založilo studio i značku Loooox s designovými interiérovými doplňky, které architekti vybírají osobně.

Autor:


Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Další z rubriky

Řadový domek ušetřil mladé rodině peníze za velký pozemek

Kombinace střešního a svislého okna nabízí příjemný výhled, ale také...

Mladý pár s čerstvě narozenou dcerou se do rodinného domu u Brna nastěhoval před půl rokem. Manželé dali přednost...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Najdete na iDNES.cz