Proměna půdy na byt, kde majitelku vítá hned za dveřmi vlastní kůň

  1:00aktualizováno  1:00
Byl to klasický princip domina. Stačilo ukázat jeden problém a objevil se další. Drobná rekonstrukce půdního bytu se tak proměnila na docela velký zásah včetně výměny schodiště.

Při koupi půdního bytu v pražském činžovním domě z 30. let minulého století to na velké změny nevypadalo. Teprve až zmizel nábytek a koberce předchozího majitele, ukázaly se různé nedostatky ve své nahotě: například různé typy materiálů na podlahách byly jen natřené jednotnou barvou, dokonce i dlažba v koupelně.

Odstranit barvu bez poškození podlahových krytin nebylo možné, ale ani žádoucí. Nekvalitní pokládka, vlhkost a křivost podlahy si jasně říkaly o výměnu.
Při podrobné prohlídce se také přišlo na zatékající okna (což skryla výmalba kolem oken těsně před prodejem).

Pohled na galerii

Pohled na galerii

"Standard původní rekonstrukce byl z dnešního úhlu pohledu nastaven velice nízko," konstatuje architektka Radka Valová ze studia oooox, které dostalo za úkol celý byt nově zařídit. Stav bytu přesvědčil architekty (a ti pak klientku), že se vyplatí jít do razantní rekonstrukce.

I schody rozhodují o dispozici

Byt má sice poměrně slušnou obytnou plochu 100 m2, jenže mezonetový charakter i stávající umístění schodiště limitují využití prostoru. Původní schodiště bylo příliš příkré až nebezpečné, autorky rekonstrukce je proto odstranily a nahradily pohodlnějším, z ocelových stupňů na mohutné středové schodnici. Nerezové madlo z kulatiny je rozděleno na dvě části a kotveno do schodnice. Pro rodinu s dětmi by zábradlí bylo nutné doplnit například o skleněné dílce.

Fotogalerie

"Z hlediska dispozice jsme udělali několik zásahů, které výrazně prospěly fungování celého bytu. V ložnici jsme příčkou oddělili samostatnou šatnu. Došlo ke zvětšení koupelny a toalety. Stejně tak na galerii vznikla další samostatná šatna," popisuje základní změny architektka Valová.

Barevnost byla zvolena ve škále začínající bílou přes bělené dřevo podlah, šedou stěrku až po antracitovou na stěnách koupelny a na surové oceli. Většina prostor je ve světlých tónech, dominantním prvkem se stala hmota koupelny a toalety v antracitové barvě.

Dispozice bytu byla připravena majitelce "na míru", aby odpovídala jejímu způsobu života. "Původní kuchyně byla protažena až k velkému francouzskému oknu na terasu, což nám připadalo jako škoda, navíc z hlediska praktičnosti to nebylo moc vhodné řešení. Naopak jsme ke kuchyni přiřadili nerezový barový ostrůvek, který nahrazuje jídelní stůl," vysvětluje Radka Valová.

Z debat s klientkou jasně vyplynulo, že vaření příliš neholduje, proto byla kuchyně vybavena pouze menšími spotřebiči: malou myčkou a kompaktní troubou, přibyla však vinotéka.

Pod šikminu přišla na míru vyrobená pohovka.

Pod šikminu přišla na míru vyrobená pohovka.

Původní umístění sedačky proti oknu v obývací části s ohledem na případné sledování televize bylo zcela nepraktické, proto nechaly architektky vyrobit do šikminy rohovou sedačku na míru a pro umístění televize zvolily vysokou komínovou stěnu. Krb na biolíh představuje spíše dekorativní záležitost, vynášení dříví do vyšších pater majitelka odmítla.

Jak se měnily pokoje

Vzhledem k tomu, že majitelkou bytu je žena, šatna u ložnice se jevila jako ideální řešení. Kvůli omezenému prostoru musí být úzká, zato je využita po celé výšce. Naštěstí ji odvětrává a prosvětluje malé šikmé okénko ve štítové stěně.

Může se hodit

Hledáte byt k pronájmu nebo ke koupi? Vyberte si z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Ložnice je vybavena velkou pohodlnou postelí na míru. Ve spodní části bylo použito osvětlení, takže i velké lůžko působí odlehčeným až plovoucím dojmem. Pod schodištěm se našel prostor pro čtecí koutek s křeslem, "neviditelnou" knihovnou a policemi, které jsou skryté mezi knihami.

Poměrně velkorysý je s ohledem na celkovou velikost a pojetí vstup do bytu. "Jednu část jsme využili jako vestavěný botník s plochou na sezení a zrcadlem, opačnou pak jako otevřený věšák na kabáty. Prostoru dominuje velká fototapeta hlavy koně. Není to náhodná dekorace, ale vlastní kůň majitelky bytu," popisuje Radka Valová.

Galerie slouží jako odpočinkový prostor s výhledem na Prahu, příležitostný hostinský pokoj nebo domácí pracovna. Našlo se zde i místo pro kotel v nice, aby se uvolnil prostor v koupelně. Pracovní kout stačilo vybavit stolem na zakázku, na něj navazuje malá šatna pro sezonní oblečení.

"Protože galerie slouží také jako hostinský pokoj a přímo dispozičně navazuje na ložnici, vyměnili jsme původní ocelové zábradlí za sklo přes celou výšku, navíc doplněné o závěs, který lze pro udržení soukromí v ložnici zatáhnout," objasňuje architektka Valová.

Kovové stolky korespondují s industriálním provedením radiátoru i lamp.

Kovové stolky korespondují s industriálním provedením radiátoru i lamp.

V koupelně je velký prosklený sprchový kout, který je přes pevné kouřové prosklení otevřený do ložnice. Sprcha byla vybavena mohutnou nerezovou sprchou v "surovém" designu. Do široké niky bylo umístěno umyvadlo na desce.

Projekt

Design: studio oooox, autorky Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Eva Marvalová

Specializace studia na interiérový design umožňuje navrhovaná řešení dotáhnout do posledního detailu včetně vnitřního vybavení. Proto také architekti založili značku LoooX, pod níž se skrývají nábytek, svítidla, betonové květináče, textil a další doplňky.

"Umyvadlo Glass Design je naším úlovkem z milánského veletrhu. Jeho stříbrný povrch vypadá jako mačkaný alobal zatavený do odolné pryskyřice. Baterie je černá, aby nedocházelo ke kombinaci příliš mnoha stříbrných povrchů," říká Radka Valová.

Stěnu za umyvadlem i za toaletou pokrývá dekorační stěrka Granite. Koupelnu i toaletu oddělují od vstupní haly vysoké posuvné dveře na nerezové kolejnici. Jsou nalakované metalickou barvou tak, aby nevytvářely kontrastní plochy na stěně, ale naopak s ní splývaly.

Umyvadlo Glass Design objevili architekti na Salone del Mobili v Miláně.

Umyvadlo Glass Design objevili architekti na Salone del Mobili v Miláně.

Koncept celého interiéru podtrhují a sjednocují i zvolené doplňky se značkou LooooX: od textilu na povlečení, polštářků či přehozu na pohovku, až po kovové stolky z leštěného hliníku jak ve vstupní hale, tak v obývacím pokoji. Také betonové a kovové stojací lampy a nespočet váz a květináčů spolu vzájemně ladí.

Interiér byl navržen pro jednu osobu, ale mohou jej bez problémů využívat i dva lidé.


Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Další z rubriky

Vysněný dům si zařizují prolínáním stylů, nebojí se ani barev

Majitelé se nebojí kombinovat různé styly.

Starší domy to mají těžké zejména tehdy, když už léta čekají na někoho, kdo by objevil jejich skryté možnosti. Někde se...

Kousek jižních Čech schovaný na okraji Prahy. To jsou Dolní Počernice

Dolní Počernice patřily rodu Dercsényiů až do roku 1923, kdy je koupila pražská...

Pražská čtvrť Dolní Počernice se pyšní největším rybníkem na území hlavního města a jeho malebným okolím....

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Najdete na iDNES.cz