Vzhled bytu na Žižkově ho děsil. Díky šikovným nápadům má super bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Žižkovský byt velký 152 metrů čtverečních bylo nutné očistit od předchozí rekonstrukce v koloniálním stylu, která proběhla v roce 2000 a novému majiteli z ní naskakovala husí kůže. Celkové proměny se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio.

Původní dispozice 4+1 nahradila praktičtější 4+kk. | foto: Peter Fabo

Byt je v nárožním cihlovém domě v pražské blokové zástavbě na hranici Žižkova a Vinohrad. Poměrně rozsáhlý prostor o rozloze 152 metrů čtverečních připomínal koloniální rezidenci, která se omylem objevila v činžáku z první republiky.

Původní dispozice 4+1 nahradila praktičtější 4+kk. Obývací pokoj je nyní spojený s přijímacím salonem. Do tohoto prostoru architekti přesunuli kuchyň, jídelní kout a malou skrytou pracovnu. 

Fotogalerie

Půdorys se vine přes obě uliční fasády rohového domu. V bytě je proto důležitým místem vstupní hala, ta je doslova křižovatkou, z níž vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu.

Dominantními prvky haly jsou na míru navržená a vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

Obytný prostor orientovaný na jih protíná modrý kvádr. Ten přechází z kuchyňského koutu, kde slouží pro přípravu jídla, přes barový pult, až do zadní obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu.

Kuchyně má dvě zóny, pracovní do tvaru U a skladovací zabudovanou do niky ve stěně. Jídelní stůl s lavicí má své místo v okenním výklenku. V obýváku je prostorná knihovna s projektorem. Na protější straně je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Obytný prostor je zvýrazněný jednou stěnou natřenou černou tabulovou barvou, na níž se výborně píšou vzkazy.

Do jižně orientované části bytu se vešla ještě oddělená větší pracovna. Ta je přístupná z haly přes chodbu. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou.

Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

V místnosti je stůl, židle, zásuvky a komoda, vše doplňují dvě protilehlé knihovny. Jedna je ukrytá za posuvnými dveřmi. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele.

Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou západně orientované. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná z haly.

Koupelna má prostorný sprchový kout i vanu. Jsou zde dvě vestavná umyvadla. Ve skříňce je schovaný koš na prádlo s vhozem. Koš na odpadky je zabudovaný v boxu vedle vany. Rekonstrukce dodala bytu nadčasový vzhled, přizpůsobila jeho užívání potřebám majitele a využila veškerého potenciálu, který prostor nabízel.

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Hlavní složky ekologických podlah tvoří ricinový olej a sádra

Ekologická podlaha Wineo Purline s dekorem dubu odpovídá současným trendům na...

Přes všechen obdiv a přednosti dřevěných podlah preferují mnozí lidé laminát nebo linoleum. A to z různých důvodů....

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Najdete na iDNES.cz