Bleskové proměně vládne dřevěný stůl z odpadu a hodně papírových trubic

  1:00aktualizováno  1:00
Přestěhovat za pouhé tři měsíce společnost Czech Promotion ze slavné Winternitzovy vily na pražském Smíchově do nerekonstruovaných prostor Paláce Karlín se zprvu zdálo jako úkol pošetilý, až naivní. Riskantní přístup studia Kurz architekti však vyšel na jedničku.

Dominantním prvkem proměny je papírová trubice. | foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Vybírat nové kancelářské prostory, které nezpůsobí po letité zkušenosti se skvostnou vilou od Adolfa Loose novým uživatelům infarkt, byl úkol nelehký.

I po pečlivém předvýběru měla většina kandidátů na nové kanceláře bílé nízké podhledy, blikající zářivky a okna, která ani okny nejsou. Palác Karlín byl jasnou volbou i díky otevřenosti majitelů a správců objektu, kteří klientovi dali takřka volnou ruku. Jak odvážný krok to byl, v té době pochopitelně ještě nemohli tušit, ale jedině tak bylo možno vše stihnout v daném termínu.

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky – očištěním stávajících prostor od nánosů předchozích úprav včetně původně neplánovaného a nekompromisního odkrytí lité konstrukce stropu.

Původní stavitel objektu jistě nepočítal s možností, že by některý z uživatelů využíval syrovou krásu nosných konstrukcí. „Takové řešení nám nicméně v konečné fázi poskytlo drahocenný čas, neboť jsme se nemuseli zabývat zakrýváním technologií, které takto mohly zůstat odhalené,“ vysvětlují architekti Zuzana a Jan Kurzovi.

Fotogalerie

Stejný přístup od začátku nastolili pro veškeré profese. Například kompletní nové rozvody elektřiny jdoucí vzduchem od rozvaděče až po koncové přípojky dovolily elektrikářům pracovat na stavbě do posledního dne a do určité míry upravovat projektovou dokumentaci a reagovat na vzniklé potřeby operativně.

Návrh šel ruku v ruce s tím, co bylo možné v daném termínu dodat, vyrobit, instalovat. „Do procesu navrhování tak podstatně zasahovali dodavatelé a řemeslníci samotní, kterým jsme naslouchali, a vlastní návrh tak upravovali a ladili společně. Nakonec vše, co se objevilo v rekonstruovaných prostorách, je kombinací starého a funkčního, zároveň nového, chytrého a v neposlední řadě českého,“ uvádí architekti.

V průběhu procesu se pochopitelně měnilo i zadání prostorového uspořádání a struktury společnosti. Na ploše velké 900 metrů čtverečních jsou členitý a variabilní open space, zasedací místnosti, uzavřené kanceláře vedení, byt a nahrávací studio. Po čase se vyklubalo místo, které k setkávání, hovorům a společným prezentacím vybízí samo od sebe – kavárna. Ta vás přivítá ihned po vstupu.

Každý z jednotlivých elementů návrhu má za sebou nějaký příběh a přidanou hodnotu. Členění otevřeného prostoru je tvořeno papírovými trubicemi, které splňují i funkci úložných prostor a vytvářejí tak jedinečnou identitu projektu. Tyto polopříčky si stavěli o víkendu před pondělním otevřením sami zaměstnanci.

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky, včetně...

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky, včetně původně neplánovaného a nekompromisního odkrytí lité konstrukce stropu.

Polyuretanová stěrka je v barvě slonové kosti. Tato barva se propsala i v použité válečkové malbě, jež sama byla výzvou pro malíře, který tak oprášil své staré dovednosti.

Použité osvětlení je z velké části výrobkem jedné z divizí samotné společnosti. A ukázkou kombinace rafinovanosti a řemeslného umění je dubový stůl z odpadových zbytků fošen, které stály zlomek ceny jinak drahého materiálu.

Projděte se Winternitzovou vilou

Autor:
Témata: Praha, DU, ProStory

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Pocta vědci a cyklisté vítáni. Zachráněný statek je muzeem i ubytovnou

Rodný dům Johanna Gregora Mendela ve Vražném na Novojičínsku. Nadace, která jej...

Obec Vražné-Hynčice na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji se pyšní slavným rodákem. Světově uznávaný zakladatel...

Malý domek rozšířili o přístavbu. Z té je přehlídka prvotřídních nápadů

Angela a Rahul nemají o návštěvy nouzi. Místa je v přístavbě dost.

Angela a Rahul bydlí na velmi žádaném melbournského předměstí Fitzroy North. Devadesát let starý dům jim však byl malý....

Najdete na iDNES.cz