Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když se malé pokojíky v podkroví promění na byt s průhlednou koupelnou

  1:00aktualizováno  1:00
Velkou výzvou pro rekonstrukci byl pro architekta půdní prostor skládající se původně ze šesti malých místností. Přání investora? Proměnit toto podkroví v rezidenční byt pro mladou ženu.

Pohled z odpočivné části | foto: Svoboda design

Další příspěvek do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz mediálním partnerem, představuje hodně netradiční zadání. Úkolem pro architekta Marka Svobodu bylo vytvořit prostorově otevřený byt pro pracovně vytíženou ženu, kde by mohla načerpat energii po náročném dni.

Jenže tím to nekončilo: dalším přáním bylo zde najít prostor i pro malé fitness a velký stůl pro příležitostná jednání a dostatečný prostor pro pracovní schůzky.

Ocelová konstrukce jako základ

Pohled z jídelní (či pracovní) části

Pohled z jídelní (či pracovní) části

Při realizaci návrhu se Marek Svoboda snažil nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci.

Prostor podkroví je zde definován mansardovou střechou tvořenou z ocelových vazníků, které vynášejí pomocí táhel strop pod nimi.

Po odstranění příček a podhledů se odkryl nepřehledný shluk ocelových prvků, které se autor návrhu snažil vizuálně redukovat. Do stávající modulové sítě jsou proto vložené dvě hlavní hmoty založené na kontrastu, a to pocitově uzavřená kuchyně vzhledem k transparentní koupelně.

Za kuchyní je umístěna ložnice s pracovním koutem, kterou lze oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi. Strop nad touto částí je uložen 25 cm pod dolními pásy vazníků, kvůli zvýšení podchodné výšky v patře, kde se našel prostor pro malé fitness.

Fotogalerie

Druhý blok obsahuje sprchu, relaxační koupelnu a samostatnou toaletu oddělenou mléčným sklem od kosmetického koutku. Tím se docílilo prosvětlení toalety denním světlem.

Relaxační část měla původně odstínit popínavá zeleň, ale po konzultacích s investorem (a vzhledem k nízké frekvenci užívání vany, i tomu, že zde mladá žena bydlí sama), se prostor oddělil pouze čirým sklem.

Tím se prostory vizuálně propojily a vznikl koncept římských lázní, důraz se zde klade nejen na očistu těla, ale i duše. Vanu umístil Marek Svoboda naproti oknu, aby bylo možné pozorovat při koupeli noční oblohu.

Z koupelny je vstup na venkovní terasu. Na přání klienta byl navržen i kosmetický koutek, nad kterým je v patře umístěno lůžko pro hosty. Konstrukce patra byla svařena z ocelových jeklů, které ztužují původní ocelovou konstrukci. Jsou obloženy MDF deskami.

Interiér na míru

Může se hodit

Park Klecany

Park Klecany - bydlete v blízkosti hlavního města Prahy a zároveň si dopřejte příjemného prostředí a dostatek klidu.

Více bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Veškeré úložné prostory nechal Marek Svoboda vyrobit na míru spolu s jídelním stolem, konferenčními stolky, postelí i toaletkou. Otevřenost interiéru podporuje jednotná podlaha z dubové kantovky i použití masivních dubových fošen na nábytku. Obložení kuchyně tvoří cementotřískové desky. Střední panel obložení je pojízdný, skrývá se za ním televizor.

U horní části podkroví se nechal architekt inspirovat japonským minimalismem, bílou hmotu zde oživuje tmavá ocelová konstrukce, která vytváří dominantu nově vzniklého prostoru.

Půdorysná plocha podkroví je 122 m2, kterou doplnilo patro o ploše 30 m2.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Přes bar je vidět do kuchyně a na schody  do podkroví.

Přes bar je vidět do kuchyně a na schody do podkroví.

Kuchyň s pracovními deskami z masivního dřeva

Kuchyň s pracovními deskami z masivního dřeva

Projekt

Přihlášeno v kategorii: Soukromý interiér (rekonstrukce)
Autor: Ing. Marek Svoboda, studio Svoboda design
Místo: Praha
Realizace: 2015

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Z Microny v Modřanech bude loftový unikát s autovýtahem až do obýváku

Zajímavostí projektu je autovýtah. Vizualizace je od studia I.D.Arch.

Luxusní dům v pražských Modřanech v bývalé továrně na letecké přístroje bude mít výtah pro auta s parkováním přímo u...

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Najdete na iDNES.cz