Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze secesního domu zachránili vše cenné, přidali moderní technologie

  1:00aktualizováno  1:00
Vyrovnat se s náročnými požadavky na pasivní standard se daří v případě rekonstrukce historických budov poměrně zřídka. Výjimkou, která ukazuje možné cesty, je secesní vila v Poděbradech. Projekt byl nominován v 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Stavba.

Secesní vilu v lázeňském městě Poděbrady se podařilo obnovit na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila svůj historický půvab. V prvních dvou nadzemních podlažích je jídelna a kavárna, sál pro cvičení jógy nebo taiči, šatna, místnost masérny a kancelář. Třetí podlaží slouží k bydlení majitelů a hostů. | foto: Tomáš Vanický

Historicky cenný dům z roku 1907 v lázeňském městě Poděbrady zakoupili Tomáš a Daniela Vaničtí v zanedbaném stavu. Okouzlila je neobyčejná atmosféra města i krása zdejších historických budov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Secesní vila ve Fügnerově ulici je dílem proslulého místního stavitele Josefa Fialy, jehož firma se podílela kromě mnoha krásných budov i na stavbě zdejších lázní. Noví majitelé chtěli vrátit vile její bývalou krásu a přinést do ulice poblíž lázeňského parku svěží moderní život.

Rekonstrukcí byl objekt přeměněn na energeticky úsporný polyfunkční dům s kavárnou, prostorami pro masáže a cvičení jógy a taiči i pro bydlení majitelů s pokojem pro hosty. Zachována zůstala cenná fasáda secesní vily, nádherné vnitřní schodiště i původní dlažba.

Za pět minut dvanáct

Tomáš pracuje jako konzultant a energetický specialista, je členem Centra pasivního domu, a proto, jak sám říká, byla pro něj rekonstrukce secesní vily velkou výzvou. Chtěl dokázat sám sobě i veřejnosti, že cenné stavební památky lze rekonstruovat tak, aby si zachovaly původní ráz a genius loci a přitom vyhověly přísným energetickým standardům moderní doby.

Fotogalerie

„Uvažoval jsem o novém přístupu k podnikání a našemu novému bydlení. Spojil jsem svoji profesi s přírodními materiály a zdravým životním stylem, který oba dva preferujeme,“ říká na úvod Tomáš a ukazuje na fotografiích výsledky své práce.

„Daniela provozuje jídelnu i kavárnu také na Vysočině, ale v této vile jsme chtěli mít všechno pod jednou střechou, vlastní byt, hostinský pokoj, kavárnu, veganské bistro, prostory na cvičení jógy, taiči a masérnu. Projekt se snažíme vést ve zdravotním a relaxačním duchu, aby vše zapadalo do konceptu tradičního lázeňského města,“ dodává se zaujetím.

Z předložených fotografií je patrné, že dům byl ve velmi špatném stavu a prosil kolemjdoucí a památkáře o záchranu.

Budovu na začátku 20. století postavili z pálených a vápenocementových cihel, stropní konstrukce byly dřevěné. Na půdě střešními okny zatékalo a při realizaci terasy došlo k poškození stropů nad druhým nadzemním podlaží.

Původní stav domu

Původní stav domu

Secesní vilu se podařilo obnovit na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila...

Stav po rekonstrukci.

Vše vedlo k postupnému zániku domu, na vnějších i vnitřních zdech odpadávala omítka a všechno původně krásné přecházelo v zašlé, jež postupně zahalovaly plíseň a bujná vegetace. Jako zázračné zjevení zde působilo kamenné schodiště s nádherným umělecky zdobeným zábradlím a pod letitým nánosem prachu prosvítala původní ornamentální dlažba.

Obnova starosvětské krásy

Noví majitelé se s posvěcením památkářů rozhodli pro citlivou rekonstrukci, která respektuje původní stavbu a promyšleně využívá všech historicky cenných prvků. Důležité bylo především omezení zásahů do jedinečné secesní fasády se sgrafitem.

V secesním domě se zachovalo unikátní kamenné schodiště s nádherným umělecky...

V secesním domě se zachovalo unikátní kamenné schodiště s nádherným umělecky zdobeným zábradlím a původní dlažba s výraznými ornamenty.

Z domu zůstaly původní vnější a vnitřní nosné stěny, schodiště se zábradlím či klenutý strop nad suterénem. Také původní dlažba, kterou bylo třeba očistit, byla do chodby a na podesty schodiště vrácena, stejně tak se využily i více než stoleté půdovky.

Vzhledem k novému užívání jednotlivých podlaží se změnily požadavky na akustiku, požární bezpečnost a statiku. Proto původní dřevěné trámové stropy nahradily železobetonové.

Dům byl profesionálně zateplen hi-tech izolacemi v kombinaci s tradičními materiály. Pro vnitřní plošné zateplení se použila aerogelová izolace, na vnější kontaktní zateplení jádrová omítka. Původní plastické zdobné prvky štítů byly navráceny na zateplovací systém.

Nové podhledy a vnitřní příčky se postavily převážně z panelů lisované slámy a doplnily tradičními plnými pálenými a vápenopískovými cihlami. Koncepce prací vycházela z realizace původními technikami a využití přírodních a tradičních materiálů.

„U této stavby jsem předem stanovil, že se určité materiály používat nebudou, vlastně jsem je přímo zakázal. K některým mým požadavkům se přistupovalo s despektem, například ke slaměným panelům, k hliněným omítkám, potom i k panelům s aerogelem. Složité bylo ustát i požadavek na vrácení původní očištěné dlažby,“ vysvětluje Tomáš Vanický a ukazuje na kvalitně zpracované hliněné omítky, marocké štuky, terazzo a dřevěné podlahy.

Okna do ulice nahradily repliky původních, osazené izolačním zasklením. Do dvora byla vybrána stylová dřevěná okna s izolačním trojsklem.

Z důvodu nového užívání jednotlivých podlaží došlo ke změně požadavků na...

Z důvodu nového užívání jednotlivých podlaží došlo ke změně požadavků na akustiku, požární bezpečnost a statiku. Původní dřevěné trámové stropy byly nahrazeny železobetonovými.

Nechybí ani kvalitní řízený větrací systém s rekuperací tepla. Tmavé místnosti bez oken v bytě přirozeně osvětlují světlovody, dešťová voda zachycovaná v nádrži pod terénem dvora se používá pro zavlažování zahrádky.

K celkové spotřebě energie a k energetickým standardům Tomáš říká: „Pokud vezmeme dům jako celek, je možné říci, že se nachází v lepším nízkoenergetickém standardu, přičemž byt se blíží standardu pasivních domů. Komerční prostory obsluhuje centrální kotelna, kde máme dva kondenzační kotle na zemní plyn zapojené do kaskády, byt má pro vytápění a přípravu teplé vody instalováno tepelné čerpadlo.“

Kvůli rozdílnému způsobu užívání jednotlivých podlaží má každé z nich samostatnou vzduchotechnickou jednotku s vysokou účinností zpětného získávání tepla z odpadního vzduchu.

Původní stav domu - zadní část

Původní stav domu - zadní část

Stav po rekonstrukci - zadní část domu

Stav po rekonstrukci - zadní část domu

„Původní výpočtová spotřeba energie na vytápění odpovídala hodnotě 183 kWh/m2, po aplikaci zateplení a technologií TZB se snížila na 65 kWh/m2 a rok,“ upřesňuje Tomáš Vanický a dodává, že postupy této rekonstrukce jsou spolehlivě aplikovatelné na většinu historických staveb.

Průměrná specifická spotřeba energie na vytápění a přípravu teplé vody v letech 2014 až 2017 je podle slov nových majitelů vily u stávajících komerčních podlaží 47 kWh/m2 za rok. Průměrná celková spotřeba bytu (vytápění, příprava teplé vody, řízené větrání, osvětlení a další spotřebiče) za stejné období vztažená na metr čtvereční odpovídá 52 kWh za rok.

Technické údaje

Studie: Ing. arch. Ivan Sobotka, Ing. Tomáš Vanický

Projekt: Hana a Miroslav Herčíkovi & kolektiv

Zpracování části vytápění a vzduchotechniky: Ing. Iva Mědílková

Technický dozor: Miroslav Herčík

Dodavatel: PMS, spol. s r. o., Poděbrady

Celková podlahová plocha: 564,5 m2

Výpočtová spotřeba energie na vytápění dle vyhl. 148/2007 Sb.: 65 kWh/m2/rok

Tomáš a Daniela propojili při rekonstrukci poděbradské vily své profesní zájmy...

Tomáš a Daniela propojili při rekonstrukci poděbradské vily své profesní zájmy a vytvořili unikátní projekt, který preferuje přírodní materiály a zdravý životní styl.

Autor

Ing. Tomáš Vanický

Absolvent Fakulty stavební ČVUT v Praze, obor pozemní stavby a konstrukce, zaměření stavební fyzika. Vlastník společnosti E-koncept.

Další zajímavé realizace najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

V pražské činžovní vile vznikl byt jako z francouzského časopisu

Stoluje se v obývacím pokoji. Deska stolu je složena ze starých trámů, židle...

Jako z francouzského magazínu vypadá zrekonstruovaný byt ve starší činžovní vile. Má poklidnou náladu prosluněného...

Z barevné panelákové hrůzy si za 600 tisíc vytvořili skvělý byt

Široký průchod bez nevzhledných zárubní je dnes už běžným řešením v panelovém...

Mladá dvojice architektů, manželé Peterkovi, se rozhodla jít na rekonstrukci svého nově pořízeného bytu pěkně „od...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz