Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mladý muž dotáhl rekonstrukci panelákového bytu do posledního detailu

  1:00aktualizováno  1:00
Šestadvacetiletý Jiří si řídil rekonstrukci panelového bytu sám. Bylo to náročné, ale jak se jednou odhodlal, už nebylo cesty zpět. Odměnou je mu útulný domov, kde se cítí příjemně, a vědomí, že vše je odvedeno kvalitně. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Zbouráním příček vznikla jedna velká místnost. Ložnici od obývacího pokoje odděluje sádrokartonová stěna, na míru zhotovené dvě šatní skříně z obou stran a posuvné dveře. Pracovna je umístěna do skříně. Křídla při práci nepřekážejí, je možné je otevřít naplno o 170 stupňů. Povrchová úprava ve vysokém lesku je provedena z obou stran dveří pracovního koutu. | foto: Jiří Ernest

Po ránu se projít do práce a dostat se po svých za pár minut do centra, to bylo záměrem Jiřího ze Zlína, absolventa stavební průmyslovky. S touto strategií hledal nový byt. Najít v centru města novostavbu se mu však nepodařilo, a tak padlo rozhodnutí koupit byt ve čtyřicet let starém panelovém domě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Byt 2+1 s plochou 56 m2 volal po celkové rekonstrukci. Půlroční proměna byla nejen vyčerpávajícím koníčkem, ale v podstatě i praxí a předpremiérou pro stavbu rodinného domu.

„Chtěl jsem zúročit studium. Najímal jsem si všechny řemeslníky sám. První čtvrtrok byl ve znamení hledání bytu, kreslení dispozic, stanovil jsem si plán prací a oslovil odborníky z dané oblasti, celkem 18 part,“ popisuje Jiří průběh realizace. Další tři měsíce probíhala realizace, práce na stavbě, na kterou dohlížel on sám ve spolupráci se stavebním dozorem. „Ten několikrát do týdne přijel zkontrolovat, že věci běží tak, jak mají,“ dodává mladý majitel. Bouraly se stěny, měnily rozvody, zrušilo se umakartové jádro, aby celkový dojem z interiéru a komfort bydlení byly stejné jako v novostavbě.

Audiovizuální sen

Ve spolupráci se spolužákem ze střední průmyslové školy stavební, architektem Michalem Juříkem, si Jiří navrhl nové dispozice a pojetí základních prvků interiéru.

Kávovar i pět zásuvek je stále po ruce, ale ne na očích. Ukrývají se za...

Kávovar i pět zásuvek je stále po ruce, ale ne na očích. Ukrývají se za výsuvnou roletou. Na doporučení kamaráda nechybí filtr na vodu. Ionizátor dělá vodu zásaditější, nedochází k překyselení organismu.

„Přemýšlel jsem, že bych byt nechal jako jedno velké studio, tedy jednu dlouhou podélnou místnost. Nakonec jsem se však po uvážení a konzultaci s architektem rozhodl prostor rozdělit,“ říká Jiří k výsledné dispozici.

„Chtěl jsem čistý design s minimem rušivých prvků. Interiér jsem pak doplnil několika zajímavými kousky. Samotné vybavení jsem proto řešil s interiérovým architektem. Rozhodující pro jeho výběr byly reference a k dobru přišel i jeho obchod a kontakty na dodavatele. V drtivé většině vybral a objednal většinu designových předmětů,“ dodává majitel.

Fotogalerie

Zlínský byt charakterizují dvě věci: čistý severský design a audiotechnika na každém kroku. Jiří nainstaloval do bytu plnohodnotně vybavený audio­systém umožňující kvalitní přenos zvuku.

Kladl důraz zejména na přehrávání muziky. Aplikace hudebního zařízení je schopná hrát pro více zón (koupelnu, ložnici, obývací pokoj a chodbu), a v případě duálního systému může v obývacím pokoji hrát televize a v ložnici se z bedýnek linout hudba.

Spravovat muziku prostřednictvím mobilu a posílat ji na audiozařízení není pro nadšence techniky dnes nic převratného. „Když přicházím domů, je možné si na dálku mobilem spustit hudbu, která vás po náročném dni přivítá doma,“ říká Jiří.

Zrcadlo, pohotovostní věšák, stolička, stolek a kožešina... Projdete vstupními...

Zrcadlo, pohotovostní věšák, stolička, stolek a kožešina... Projdete vstupními dveřmi a ocitnete se v přívětivé předsíni.

Nábytek na míru je v bílé barvě, v kombinaci matu a lesku. Šatní skříň ložnice...

Nábytek na míru je řešen v bílé barevnosti, v kombinaci matu a lesku. Šatní skříň ložnice je v matu a barevně doplněna tmavším dřevem.

Náročná rekonstrukce koupelny

Keramická dlažba přechází plynule do sprchového koutu. Zdánlivě jednoduché řešení se v domě s panelovými stropy neobešlo bez nutnosti dvou výškových úrovní podlahy, protože odtokový žlab ve sprše nebylo možné zasekat do panelového stropu.

Sprchový kout je vybaven podomítkovou baterií a dvěma sprchovými koncovkami, ruční a relaxační stropní hlavicí typu rain. Studená dlažba je v koupelně nepříjemná, proto je v podlaze zabudované elektrické vytápění.

Čistotu prostoru neruší předstěna pro zabudování konstrukce závěsné toalety,...

Čistotu prostoru neruší předstěna pro zabudování konstrukce závěsné toalety, celý mechanismus je umístěn ve skříni předsíně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.


 

Autor:



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1...

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Najdete na iDNES.cz