Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám bydlení. To je i případ mladé rodiny s dvěma dětmi, která si pořídila byt v Praze a přála si jej upravit podle svých představ.

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt 3+1 měl největší obývací pokoj přístupný hned od vchodu a průchozí do kuchyně, v levé části byly dva samostatné pokoje. Koupelna? Tradičně velmi malá, byť předchozí majitel už zrušil průchod do kuchyně.

Nábytek byl vyrobený na míru.

Nábytek byl vyrobený na míru.

Rodina se obrátila na architekty ze studia Kouba Interier. Z několika předložených návrhů si majitelé nakonec vybrali variantu, v níž největší pokoj připadne dětem.

Do pokoje zůstal přístup ze vstupní části bytu. Pro dvě děti je zde jak dostatek úložného prostoru, tak dostatek místa na hraní.

Proměna bytu s novou dispozicí

„Kuchyňská linka zůstala téměř na původním místě, stále sousedí s koupelnou. Zvolili jsme však řešení pod oknem. V bytě jsou parapety dostatečně vysoko, takže to bylo možné. Okno tak propouští spoustu denního světla přímo na pracovní plochu,“ popisuje nové řešení Ing. Alena Koubová ze studia Kouba Interier, které proměnu navrhlo i kompletně realizovalo.

Z pokoje přilehlého ke kuchyni se stal menší obývací pokoj. Jeho základ představuje pohodlný stůl pro čtyři lidi. Dále se do něj vešla menší sedací souprava a velká knihovna s televizí.

Fotogalerie

Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem se zvětšoval. Tento zásah do nosné konstrukce musel samozřejmě projít schválením statika a procesem stavebního povolení.

Z posledního pokoje je ložnice rodičů, opět s dostatkem úložného prostoru. Komora zůstala zachována na původním místě.

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a mírně se rozšířila do chodby. Vešel se tak do ní pohodlný sprchový kout, nika pro pračku se sušičkou a umyvadlo se skříňkou. Další úložný prostor je tradičně v zapuštěné skříňce skryté za zrcadlem.

Materiálové řešení

Základním materiálem zvoleným pro tuto přestavbu se stal dub. Krásná dřevěná dobová podlaha určuje ráz celého bytu. Kuchyňská linka je v neutrální kombinaci bílé a dubu na pracovní desce. Ve stejném designu byl vyřešený i úložný prostor v chodbě.

V koupelně a WC najdete krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým...

V koupelně a WC najdete krémový elkoformátový obklad, doplněný šestiúhelníkovým dekorem.

V koupelně a WC najdete krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým dekorem, interiérové dveře jsou bílé.

„V koupelnách s oblibou realizujeme vyzděné sprchové kouty. Dává nám to větší svobodu ve volbě rozměrů, dokážeme lépe využít prostor. Navíc pak sprcha vypadá velmi pěkně. Schůdek, který v panelovém domě musíme kvůli odpadu realizovat, není velký a nebrání pohodlnému využívání. Na odkládání kosmetiky se nejlépe osvědčila nika,“ upřesňuje Alena Koubová.

Skříňka pod umyvadlem má vrchní desku z umělého kamene corianu. Jde o odolný materiál, nenasákavý, tudíž velmi vhodný do vlhkého prostředí. Pod deskou je prostorná zásuvka na kosmetické drobnosti s dubovým čelem.

Na uložení další kosmetiky se výborně hodí zapuštěná skříňka se zrcadlem. Je v úrovni obkladu, takže neruší výsledný dojem z koupelny. Na WC se jako odkládací místo použila nika nad vestavěným instalačním modulem. Její zadní stěna opět zvýrazňuje dekor.

Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací...

Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací prostor.

Pohodlí v kuchyni

Kuchyňskou linku vyřešili architekti do tvaru písmene L. Na kratší straně je lednice a dřez, pod oknem netradičně varná deska s troubou pod deskou. Na konec sestavy se vešla užší spížní skříň.

„Tuto sestavu jsme nakonec s majiteli zvolili jako nejlepší, nejlépe využívá daný prostor. Někomu možná chybí digestoř, zde ji nahrazuje velké okno. Samotné okno je od varné desky dostatečně vzdáleno, takže nedochází ani k nadměrnému zašpinění,“ vysvětluje Ing. Martin Kouba, který vede truhlářskou výrobu.

Digestoř zde není, indukční deska a velké okno pomáhají řešit její absenci.

Digestoř zde není, indukční deska a velké okno pomáhají řešit její absenci.

Majitelé nakonec nechtěli skříňky až ke stropu, takže kuchyň je velmi vzdušná. Dominantní úložný prostor představují spodní skříňky, dvě horní skříňky slouží především na sklo a talíře.

„Plně jsme využili stranu pod oknem. Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací prostor. Za spodními skříňkami zůstal radiátor, jeho alespoň částečnou funkčnost zajišťuje mřížka v parapetu, v soklu kuchyně a také v sádrokartonovém obložení stoupaček,“ popisuje Martin Kouba.

„Pracovní deska je z laminátu v dekoru dubu, přední hrany tvoří masivní nákližek. Díky použitým technologiím a postupům tak vzniknou velmi odolné hrany i spoje pracovních desek,“ dodává Kouba. Mezi skříňkami je epoxidová stěrka imitující beton, tedy materiál odolný a vhodný k přímému kontaktu s vodou.

Autoři:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Byt v paneláku pro mladý pár: přáli si bílou, kokedamy i velkou sprchu

Původní panelákový byt se proměnil na moderní interiér.

Když mladý pár plánoval první společné bydlení, chtěl ho mít podle posledních trendů, které se objevují třeba na...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Další z rubriky

Sídlo na Václaváku. V budově z roku 1896 rostou stromy přímo ze stolu

Dále hlavní jednací místnost pro 36 osob, kterou lze rozdělit na tři nezávislé...

Novobarokní budovu z roku 1896 si pro své sídlo vybrala společnost Aon. V domě od rakouského architekta Friedricha...

Hanka sní o nové kuchyni a koloniálním stylu. Návrhář se kýči vyhnul

Hanka chce proměnit obývací kuchyni. Nejvíc ji trápí kuchyňská linka, která v...

Hanka pracuje jako překladatelka a soudní tlumočnice z francouzštiny a vietnamštiny. Občas proto zatouží po své...

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Najdete na iDNES.cz