Proměna panelákového bytu aneb zázraky s centimetry okořeněné červenou

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár z Brna se rozhodl pro rekonstrukci bytu s tím, že začne úpravami kuchyně, koupelny a předsíně. Tento vcelku malý prostor chtěla dvojice beze zbytku využít, proto neváhala a přizvala ke spolupráci bytového designéra.

Vizualizace: kuchyňská linka začíná v dolní části u okna kvůli radiátoru dozadu uskočenými otevřenými policemi. Pokračuje skříňkou širokou 15 cm, dále 60 cm skříňkou se zásuvkami a sklokeramickou varnou deskou, dalšími zásuvkami, vestavěnou myčkou, dřezovou skříňkou s košem a vzadu končí 15 cm širokou skříňkou. | foto: Petr Shromáždil

"Dvojice si přála dostat do předsíně více světla, v kuchyni požadovala vytvořit místo pro stolování a umístit sem všechny potřebné elektrospotřebiče, jako je trouba, mikrovlnka, chladnička s mrazákem, ale také pračka, která se do koupelny nevejde," vypočítává designér Petr Shromáždil.

Zároveň má majitelka ráda červenou barvu, což se projevilo na výsledné podobě kuchyně. Zbytek bytu s dispozicí 3 + 1 projde úpravami až později. Petr Shromáždil tak připravil návrh proměny kuchyně, předsíně a bytového jádra v podobě nárysů, okótovaných půdorysů a specifikace použitých materiálů. Přípravy trvaly přes půl roku, o vlastní realizaci se pak už postarají sami majitelé bytu.

Příčky a umakart ven

V kuchyni počítá projekt s ubouráním příček do té míry, co dovolí statika. Místnost se tak otevře a světlo bude odsud pronikat oknem až do předsíně. Zároveň zmizí umakartové jádro, které nahradí ytongové stěny koupelny a WC s omítkou.

Vizualizace: jídelní stůl stojí pro úsporu místa na jedné noze. Červená sestava...

Vizualizace:jídelní stůl stojí pro úsporu místa na jedné noze. Červená sestava vzadu obsahuje obě trouby, vestavěnou chladničku a úložné prostory.

"Zachová se oddělené umístění koupelny a toalety, což rozumně vzhledem k budoucímu rozšiřování rodiny požadují majitelé," vysvětluje Petr Shromáždil. Původní koupelnu, do které se dříve stěží vešla jen vana s umyvadlem, vyplní sprchový kout vyzděný do písmene V se skleněným čelem na míru.

Přizdívkou sprchového koutu vznikne vedle i místo pro vysokou úzkou skříňku na ukládání věcí. Druhým úložným prostorem v koupelně bude skříňka pod umyvadlem.

Fotogalerie

Kuchyně s jídelnou

Ke stolní desce připevněné ke stěně se vejdou pohodlně dvě židle a v budoucnu i židlička pro dítě.

Kuchyňská linka naproti je navržená prostoru na míru, horní skříňky v dekoru světlého dubu, který odlehčuje prostor, sahají až ke stropu.

Ve dně horních skříněk slouží zabudovaný LED osvětlovací pásek pro kvalitnější osvětlení pracovní desky. Vestavěný odsavač par je výsuvný.

V místech, kde se z kuchyně vychází, zbude jen nosná stěna s šedým betonovým štukem, na kterou naváže vysoká bílá skříň, v jejíž dolní části bude stát pračka, nahoře vzniknou úložné prostory. Naproti najdou místo další skříňky kuchyňské sestavy s oběma troubami a vestavěnou chladničkou, které tak dotvoří průchod z kuchyně ven.

Vizualizace: koupelna s vyzděným sprchovým koutem a skleněnými dveřmi na míru....

Vizualizace: koupelna s vyzděným sprchovým koutem a skleněnými dveřmi na míru. Bílé obklady opticky zvětšují prostor.

Materiály a barvy

Malému prostoru prospěje podlaha v jednotném dekoru, v tomto případě pokrytá světlým vinylem, praktickým materiálem vhodným do kuchyně i předsíně. V koupelně použil designér tradiční dlažbu.

Barevné ladění veškerého nábytku je také převážně světlé, zvětšuje tak opticky prostor. Pro dekoraci volných stěn vybral Petr Shromáždil bílé tapety tištěné na zakázku s tmavě šedým motivem vrstevnic, které menšímu bytu velmi prospívají.

"Velký problém byl s průchozím odpadovým potrubím. Věc jsme řešili tak, že toto potrubí vedoucí přes část kuchyně jsem vestavěl do jedné z vysokých skříní v kuchyňské sestavě," popisuje Petr Shromáždil.

Vizualizace: pohled od vstupních dveří do předsíně. Vlevo stojí skříně s dvířky...

Vizualizace: pohled od vstupních dveří do předsíně. Vlevo stojí skříně s dvířky v bílém lesku, za nimi věšák s botníkem.

 Vznikla tak atypická potravinová skříň, která navenek působí standardním uspořádáním. Druhé potrubí je schováno v přizdívce s betonovým štukem. Potrubí vede celým bytovým domem a nejde s ním nijak hýbat.

Další zajímavé návštěvy a články najdete v časopise Domov č.6 /2014.

 

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Deset let trvala soukromníkovi rekonstrukce domu ze 13. století

„Klasický“ pokoj v hotelu Miss Sophie´s

Zamilovat se do starého domu znamená lásku na celý život. Ale někde i několikaleté čekání, než se dům promění tak, jak...

Z hromady sutě a popela vstala Kotelna v Libčicích. Plány má velkolepé

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším...

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším krokem k obnově 150letého průmyslového...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Najdete na iDNES.cz