Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce panelákového bytu, kde nezůstalo nic na původním místě

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce bytu 4 + 1 v panelovém domě znamená změnit vše, od dispozice až po podlahy nebo nábytek. Prostě dřina a zmatek. Pak se lehce stane, že přihláška do soutěže přijde pozdě. Byla by ale škoda takovou proměnu neukázat.

Nová kuchyň s dřezem pod oknem | foto: Tomáš Míček

Do nedávno ukončené soutěže O nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli přišlo více než 20 příspěvků po daném termínu. Patří k nim i proměna panelákové bytu v Ostravě. Do hlavní soutěže již nemohla být zařazena, přesto ji chceme pro inspiraci čtenářům ukázat.

Stěhování do většího

Koncem roku 2012 jsme se s manželkou rozhodli, že se přestěhujeme z bytu 3 + 1 do 4 + 1 a naše dvě malé děti (dcera a syn) budou mít každý svůj pokojíček. Nový byt v 1. patře panelového domu v Ostravě – Zábřehu byl po částečné rekonstrukci, jenže už před řadou let, a tak nás čekala celková proměna.

Byt byl dvougenerační, měl dvě toalety. Kuchyň jsme se rozhodli zvětšit o původní umakartovou koupelnu, tu jsme přemístili do původní jídelny. Tak se nám naskytla možnost mít koupelnu i s velkým oknem, a tudíž i denním světlem.

Poté jsme se rozhodli, že všechny pokoje (ložnice a dva dětské pokoje) budou mít vstup z jednoho místa. Proto jsme museli vyřezat otvor pro nový vstup do dětského pokoje do nosné příčky, k tomu bylo zapotřebí vyřídit stavební povolení. Původní vstup včetně dvou zabudovaných skříní se zrušil, respektive zazdil.

Původní toaleta

Původní toaleta

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Od koupelny k podlahám i podhledům

Velký oříšek představovalo vyřešení koupelny. Manželka chtěla v koupelně umístit pračku a sušičku. Tento krok se nám podařilo vyřešit částečným zmenšením stoupaček za toaletou, kde vznikla nika pro umístění pračky a sušičky. Dále bylo důležité vyřešit umístění vany a sprchového koutu pro následné napojení na odpady. To se podařilo vyřešit díky tomu, že byt má dvoje stoupačky.

Jelikož měl byt ještě původní elektroinstalaci, rozhodli jsme se zároveň o její předělání včetně zasekání do panelu. To bylo (zvláště pro naše nové sousedy) velice náročné období.

Fotogalerie

Rekonstrukce od podlahy

Byt byl ve velice špatném stavu, protože jej původní majitelé po několik let pronajímali. Proto bylo zapotřebí odstranit veškeré původní omítky, tapety i PVC.

Z bytu zmizela i původní plechová linka a umakartové jádro. Před pokládkou nových krytin bylo potřeba všechny podlahy vyrovnat nivelační stěrkou.

V celém bytě jsme se rozhodli pro snížené podhledy ze sádrokartonu. Tento krok nám usnadnil rozvod elektroinstalace po celém bytě.Velkou výzvou byla také výměna všech původních radiátorů v celém bytě. To obnášelo částečné omezení sousedů, rekonstrukce totiž probíhala na přelomu zimy a jara.

Koupelna s vytouženým oknem
Koupelna s vytouženým oknem

Koupelna s vytouženým oknem

V kuchyni, předsíni a obývacím pokoji jsme se rozhodli pro vinylové podlahy, koupelna a toaleta mají keramickou dlažbu, dětské pokoje a ložnice koberce.
Po dokončení rekonstrukce bylo již jen potřeba vybavit byt  sanitou (relaxační vana, sprchový kout atd.), kuchyní a samozřejmě dalším nábytkem.

Ten jsme se rozhodli nechat vyrobit na míru. Toto řešení nám umožnilo maximálně využít veškeré prostory, zejména v kuchyni. Ta má díky své nové dispozici dřez pod oknem. Toto bylo vždy naším snem.

Nakonec jsme byt vybavili zárubněmi a dveřmi Sapeli. Pro maximální úsporu prostoru jsme zvolili posuvné dveře s využitím pouzder J. A. P.
Pro dveře Sapeli jsme se rozhodli hlavně díky doporučení našeho známého, který se živí výrobou nábytku a rekonstrukcemi bytů. Po prezentaci dveří a zárubní ve značkové prodejně jsme byli s manželkou nadšeni a okamžitě jsme si na místě vybrali.

Předsíň s novými posuvnými dveřmi

Předsíň s novými posuvnými dveřmi

Obývací pokoj s pracovním koutem

Obývací pokoj s pracovním koutem

Díky slevové akci Sapeli na začátku tohoto roku jsme mohli ušetřit nemalé finanční prostředky, které jsme využili pro další vybavení bytu. Rekonstrukce trvala přibližně 2,5 měsíce.

Autoři:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Tragédie ji nezlomila. 14 let šetřila a za 150 tisíc má novou koupelnu

Nina se po čtrnácti letech dočkala vysněné koupelny.

Nina bydlí v rodinném domku v Poděbradech. Před lety si připravila v podkroví prostor pro luxusní koupelnu, ale osud...

Po spojení dvou bytů vznikl jeden. Je plný nečekaných překvapení

Prostorný byt ve starém secesním domě rozdělili po válce na dva menší. Dnes je...

Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A...

V Máslovicích mají opět parádní hospodu. K obnově jí pomohl požár

Architekti z Atelieru bod architekti se ujali chátrající vyhořelé stavby na...

Architekti z Atelieru bod architekti se ujali chátrající vyhořelé stavby na návsi malé obce Máslovice. V budově...



Najdete na iDNES.cz