Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Všechny příčky v panelovém bytě nahradily boxy a nábytek z překližky

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé proměnili klasický panelový byt 3+1 v otevřený multifunkční prostor, kde mohou trávit čas společně se svými dvěma dcerami i ve chvílích, kdy se jeden věnuje práci, druhý vaření, třetí staví kostky a nejmladší si maluje. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Hlavním důvodem otevření prostoru bylo přání rodiny trávit spolu co nejvíc času. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Byt o rozloze 74,5 m2 byl původně rozdělen na předsíň, tři malé pokoje a samostatnou kuchyň. Taková dispozice je vhodná možná pro vysokoškoláky sdílející podnájem v těžkých časech studií.

Pro rodinu s malými dětmi bývá tento koncept nežádoucí. Kuchyň spojená s hlavním obytným prostorem přitom nemusí být doménou velkých rodinných domů nebo luxusních bytů, kvalitní architekti dokážou za minimální náklady vytvořit funkční otevřený prostor i tam, kde na něj (bohužel) dosud nejsme zvyklí.

Dva boxy vše vyřešily

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Majitel bytu se zajímá o architekturu, a když viděl jednu z realizací architektonického studia Skvadra, Mileny Kubiszové a Ondřeje Volného, rozhodl se je oslovit. Zadání bylo jasné.

"Potřebovali jsme místo na ukládání jízdních kol, velkou knihovnu a otevřít prostor. Nedovedu si představit, že bychom se každý zavřeli do jednoho pokoje a sešli se jen u jídelního stolu nebo před televizí, kterou ani příliš nesledujeme," vysvětluje manželka Jitka.

Protože bylo možné vybourat všechny vnitřní příčky a interiér pojmout zcela novým způsobem, architekti navrhli prostor otevřít úplně a vestavět dva boxy lichoběžníkových tvarů, které vymezují hlavní obytnou část a zajišťují dostatek úložných prostor.

Konstrukce z překližky, které stojí volně v prostoru až ke stropu, interiér

Konstrukce z překližky, které stojí volně v prostoru až ke stropu, interiér člení a zároveň jsou využity jako nábytek.

První box je za vstupními dveřmi, jsou zde zavěšena kola a uzavíratelné skříně sloužící pro odkládání obuvi, oblečení a dalších nezbytností. Vnější strana boxu byla využita jako knihovna a pracovní kout. Na protější stěně je druhý box s posuvnými dveřmi skrývající koupelnu a samostatnou toaletu.

Překližka a stěrka sluší i paneláku

Boxy jsou vyrobené z překližky, ta vypadá dobře v kombinaci s odstíny bílé, šedé a černé barvy, které se proto v interiéru objevují nejvíce. Podlaha z šedé betonové stěrky do interiéru skvěle zapadá a je také velmi odolná a praktická na údržbu. Barevně na ni navazuje obklad v kuchyni pokrývající i vnější část pracovního ostrůvku.

Fotogalerie

Černé posuvné dveře oddělující koupelnu a toaletu jsou natřené speciální barvou, která vytváří povrch školní tabule a děti si na dveře mohou kreslit křídami. Barevné akcenty zde tvoří například červený koberec nebo zelené závěsy, výrazné barvy v malé míře prostoru svědčí.

V bytě se objevují i doplňky odkazující na doby dávno minulé. Retro židle nebo hodiny propůjčují interiéru charizma, které byste za zdmi panelového domu většinou marně hledali. Právě tato realizace dokazuje, že jde jen o nevyužitý potenciál.

I kuchyňská linka byla vyrobená na míru z překližky.

I kuchyňská linka byla vyrobená na míru z překližky.

Může se hodit

Pořiďte si bydlení podle svých představ. Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Jemné natočení dispozice z daného pravoúhlého systému umožňuje maximální využití a organizaci prostoru, který se díky asymetrii a otevřeným průhledům jeví daleko prostornější. A stavební náklady včetně nábytku? Vše vyšlo přibližně na 400 000 korun.

Při rekonstrukci bytu bylo zásadní výhodou, že daný konstrukční systém domu, tedy stropní desky v délce 6 m kladené na obvodové stěny bytu, umožňoval zrušení veškerých vnitřních příček a uvolnění celé dispozice. Jediným limitním faktorem byly vstupy do ložnic, které měly zůstat v rámci zadání zachovány.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav...



Najdete na iDNES.cz