Malý panelákový byt zvětšily chytré nápady: posuvné příčky i nábytek

  1:00aktualizováno  1:00
Mladému páru se podařilo nevídané. Z neútulného panelového bytu vyčarovali moderní a inspirativní prostor. Dokázali, že ani chybějící metry čtvereční nejsou překážkou pohodlného bydlení.

Průmyslová mozaika byla použita v celém bytě, opticky se tak prostor zvětšil i zateplil. Lze ji snadno přebrousit. | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Mladý pár se rozhodl, že se nastěhuje do družstevního panelového bytu 1 + 1 po rodičích, jenže byl uspořádaný "klasicky" a majitelům nevyhovoval. Proto se rozhodli, že se pokusí prostor nějak funkčně přizpůsobit svým potřebám.

Majitel si vzpomněl na spolužáka, který je v současné době členem ateliéru Igloo, a tak se dohodli na spolupráci.

"Bylo mi jasné, že musím oslovit odborníky. Původně jsem chtěl vybudovat zvýšené patro na spaní, abych ušetřil prostor. Z toho mě architekt rychle vyvedl. Na patře by se špatně spalo a ke všemu je problém s teplem, které stoupá ke stropu. Navíc v panelovém bytě bych nad hlavou slyšel každý krok sousedů. Nechal jsem tedy architektům volnou ruku, ať se s naším krcálkem nějak poperou."

Prostoru vévodí obrovské posuvné dveře, které oddělují kuchyňskou část od...

Prostoru vévodí obrovské posuvné dveře, které oddělují kuchyňskou část od obývací.

Podlaha, která se neochodí

Kvůli alergii majitele nebylo vhodné použití koberců. Jako ideální podlahová krytina se ukázala průmyslová mozaika. Je to podlaha složená z malých segmentů masivního dřeva, mezi designéry velmi oblíbená, protože nabízí vysokou stabilitu a odolnost. Lze ji snadno přebrousit.

Prostoru vévodí obrovské posuvné dveře, které oddělují kuchyňskou část od obývací. Jediným kusem nábytku, který si majitelé pořídili sami, byla pohovka od firmy Gallpro. Ostatní nábytek byl vyrobený truhlářem na míru.

Fotogalerie

Jedinými požadavky majitele bylo, aby se do bytu pohodlně vešli dva lidé a měli dostatek úložného prostoru.

Majitel si přál mít v bytě pracovní kout, kde budou uložené gramofony a další potřeby pro hraní (je to nejen jeho koníček, přivydělává si i jako DJ). I to se nakonec podařilo.

Jak ušetřit

Vzhledem k tomu, že majitelé do budoucna přemýšlejí o rodině a budou potřebovat větší prostor, nechtělo se jim do rekonstrukce investovat víc, než bylo nutné.

Protože při přestavbě interiéru pomohl otec i bratr, výrazně ušetřili na řemeslnících. Na přestavbu bedlivě dohlíželi architekti, tak se nemuseli bát, že udělají nějakou chybu.

Může se hodit

Hledáte malý byt k prodeji nebo k pronájmu? Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Aby byl prostor maximálně využitý, neobešla se rekonstrukce bez bourání. Kvůli tomu se také pozdržela. "Byt je ve 2. patře, což mnohdy neumožňuje razantnější zásahy do nosné konstrukce, protože nese ještě zbylá horní podlaží. Není zcela jednoduché panel vyříznout, nový otvor zajistit ocelovými profily a vyříznutý kus panelu po fragmentech vynést z domu," vysvětluje architekt Igor Šimon.

Kuchyňská linka se obešla bez klasického obložení nad pracovní plochou....

Kuchyňská linka se obešla bez klasického obložení nad pracovní plochou. Postačil originální omyvatelný nátěr.

Kuchyňská linka se obešla bez klasického obložení nad pracovní plochou. Postačil originální omyvatelný nátěr. Podlaha je jednotná v obývací části i kuchyni, tím se prostor opticky zvětšil. V chodbě a kuchyni je podlaha pokrytá stejnými velkoformátovými keramickými dlaždicemi.

I v malém bytě lze dobře bydlet

Nakonec se vše podařilo. Majitelé si nové bydlení užívají a jediné, co je ještě čeká, je oprava balkonu, který plánují zútulnit podlahou z tropického dřeva.

Autoři projektu

Autorem projektu je Ing. arch. Igor Šimon z architektonického ateliéru Igloo Architekti, který vznikl roku 2009. Poskytuje komplexní architektonické služby od designu nábytku a interiérů přes projekty staveb až po urbanistické studie a územní plány obcí. Je zaměřen na autorský individuální přístup k zadání i ke klientovi s cílem přinést maximálně funkční a zároveň esteticky hodnotné řešení.

Příjemného bydlení lze docílit i na menším plošném standardu. Samozřejmě že především u hodně malých bytů hraje každý detail a rozhodnutí při návrhu velkou roli v celkovém vyznění a fungování bytu. Omyly se těžko napravují. Investice do kvalitního návrhu a projektu se vyplatí.

Udržovat pořádek v malém bytě není žádná legrace. Když máte ale prostor dobře rozmyšlený, není to nemožné. V tomto bytě je využitý každý centimetr. Truhlářem na míru vyrobená postel v sobě skrývá velký úložný prostor. Nad ní je systém polic, na který navazuje šatní skříň, jež nahradí i malou šatnu.

Udržovat pořádek v malém bytě není žádná legrace. Když máte ale prostor dobře...

Truhlářem na míru vyrobená postel v sobě skrývá velký úložný prostor. Nad ní je systém polic, na který navazuje šatní skříň, jež nahradí i malou šatnu.

Zejména v malých prostorách - tento byt má 32 metrů čtverečních - se vyplatí nechat si nábytek vyrobit na míru. Jeho cena není o moc vyšší a poslouží mnohem lépe.

Celkové náklady na rekonstrukci a zařízení: 250 000 Kč.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Jak nafouknout byt v paneláku, kde sušička skončila v obývacím pokoji

Sušička musela zatím zůstat v obývacím pokoji, do koupelny ani kuchyně se...

Panelový byt bývá velmi často kompromisem mezi požadavky majitelů a nedostatkem místa na jejich realizaci. To platí i o...

Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav...



Najdete na iDNES.cz